(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zaraz, a co w niej niewygodnego? Przecież jest przejście w pasie dzielącym! Normalna przesiadka, a nawet łatwiejsza od mnóstwa innych przesiadek w kierunku de facto przeciwnym, gdy trzeba pół skrzyżowania obejść. Oj, strzeliłeś Pan w krzaki, ale zająca tam akurat nie było...osa pisze:Zresztą przesiadka przy Teatrze Powszechnym w razie likwidacji 8-ki też do najwygodniejszych nie należy. Zwłaszcza w kierunku Grochowa.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Jak dla mnie dla osoby jadącej z Centrum można szybko i łatwo się przesiąść przy Teatrze Powszechnym. Jesli ktos jedzie do Centrum, to świetna przesiadka jest przy rondzie Wiatraczna, przechodzi się przez jezdnie, mija przystanek 521 (jesli podjedzie autobus to się w niego wsiada, jeśli nie to do tramwajów) i są tramwaje 9, 24. Zresztą przesiadki przy Teatrze Powszechny nie są takie uciążliwe. Praktykowałem to wiele razy, szybciej sie przejśc niż czekać na jeden tramwaj. Zresztą wiele z tych osób podjedzie trzy przystanki dalej i sie przesiądzie do M2. To akurat tyle samo czasu mniej więcej zajmie co podjechanie do zbiorczego przstanku Rondo Waszyngtona w kierunku Centrum. Częste dwie linie na Grochowskiej załatwią sprawe.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
Oczywiste jest to, że twoje pomysły są do bani. Ness, ja cię bardzo proszę, 1 na Ochocie to mi nie rozwalaj. Okęcie - Bemowoness pisze:(nie spalem 2 dni wiec mozliwe ze nie widze czegos oczywistego :F)
E sensie, żeby 3 była silna?Bon Jovi pisze: Częste dwie linie na Grochowskiej załatwią sprawe.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może i będzie, jako dowóz Bródna do M2C.KwZ pisze:E sensie, żeby 3 była silna?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
@kwz
a gdzie ja tak postulowalem 1?
1 zalezy od tego jak bedzie wygladac obsluga brodna T po odpaleniu m2c.
Jak ztm zdecyduje sie ze ludzi ktorzy jezdza teraz 1 + M1 na gdanskim wpychamy w trama na wileniak i tam niech sobie ogryzkiem (M2) dojezdaja do M1 na swietokrzyskiej to 1 pojdzie do wycinki/reformy i ochota nie bedzie miala tu nic do gadania. I tego sie nie przeskoczy bo decyzje beda zapadac na samej gorze, na zasadzie skoro metro jest to trzeba do niego pasazerow 'zachcic' zeby nie wyszlo ze sa pustki (akurat wileniakowi to nie grozi ale z daszynskim to juz niewykluczone).
Ja tylko postuluje cos mocnego (co 5/10) z okecia w towarowa. Gdzie to dalej bedzie jechac za daszynskim to generalnie wtorna kwestia (szczegolnie jesli bedzie dobite czyms w towarowa z banacha, ktore bedzie jechac gdzies indziej niz ta silna z okecia).
a gdzie ja tak postulowalem 1?
1 zalezy od tego jak bedzie wygladac obsluga brodna T po odpaleniu m2c.
Jak ztm zdecyduje sie ze ludzi ktorzy jezdza teraz 1 + M1 na gdanskim wpychamy w trama na wileniak i tam niech sobie ogryzkiem (M2) dojezdaja do M1 na swietokrzyskiej to 1 pojdzie do wycinki/reformy i ochota nie bedzie miala tu nic do gadania. I tego sie nie przeskoczy bo decyzje beda zapadac na samej gorze, na zasadzie skoro metro jest to trzeba do niego pasazerow 'zachcic' zeby nie wyszlo ze sa pustki (akurat wileniakowi to nie grozi ale z daszynskim to juz niewykluczone).
Ja tylko postuluje cos mocnego (co 5/10) z okecia w towarowa. Gdzie to dalej bedzie jechac za daszynskim to generalnie wtorna kwestia (szczegolnie jesli bedzie dobite czyms w towarowa z banacha, ktore bedzie jechac gdzies indziej niz ta silna z okecia).
Z FSO na Targową wystarczy 22 do Zielenieckiej.
Z Gdańskiego wystarczy linia na Wschodni - przy okazji zabezpieczająca tę relację (np. szóstka). Oprócz tego trójka z Bródna na Gocławek, 23 z Czynszowej i czwórka z Bródna na WZ, choć ona to pewnie wyleci z różnych powodów. Dwudziestka (choć może trzynastka
) i siódemka z Kawęczyńskiej, tak jak było.
Ósemka doskonale to wszystko uzupełnia: w Alejach jest potrzebna super duża podaż, ale od Waszyngtona do Wiatracznej już wystarczy 9+24, które nawet mogłoby być 44, gdyby nie te drugie końcówki. 26 bez zmian, tj. Wiatraczna - WZ.
Być może jeszcze jakieś rozwiązania szczytowe, typu dawne 46.
Jeśli siódemka na Banacha, to ósemka już nie jest tam konieczna. 7 i 9 wystarczą z ciągu Jerozolimskich na Ochotę - kwestia częstotliwości. 9 powinna jeździć praktycznie non stop: co 3-4/5/6 min., siódemka naprzemian z 22 (jak przez lata z 25), ósemka z 24 - co powoduje, że ósemka jest dość naturalnie umiejscowiona do DT Wola, jednak.
Z Gdańskiego wystarczy linia na Wschodni - przy okazji zabezpieczająca tę relację (np. szóstka). Oprócz tego trójka z Bródna na Gocławek, 23 z Czynszowej i czwórka z Bródna na WZ, choć ona to pewnie wyleci z różnych powodów. Dwudziestka (choć może trzynastka
Ósemka doskonale to wszystko uzupełnia: w Alejach jest potrzebna super duża podaż, ale od Waszyngtona do Wiatracznej już wystarczy 9+24, które nawet mogłoby być 44, gdyby nie te drugie końcówki. 26 bez zmian, tj. Wiatraczna - WZ.
Być może jeszcze jakieś rozwiązania szczytowe, typu dawne 46.
Jeśli siódemka na Banacha, to ósemka już nie jest tam konieczna. 7 i 9 wystarczą z ciągu Jerozolimskich na Ochotę - kwestia częstotliwości. 9 powinna jeździć praktycznie non stop: co 3-4/5/6 min., siódemka naprzemian z 22 (jak przez lata z 25), ósemka z 24 - co powoduje, że ósemka jest dość naturalnie umiejscowiona do DT Wola, jednak.
ŁK
Wydaje mi się, że tak też i będzie, chyba że będą woleli uwalić 4-kę/18-kę skręcającą na pl. Bankowym (jestem przeciw, bo zawsze, mimo dwóch linii metra będzie obsługiwać lokalne relacje poza stacjami). Wtedy bezpośrednia linia z Targowej w Aleje. Jerozolimskie mogłaby zostać, ale osobiście nie chciałbym przywracania pokręconej trasy 22, co najwyżej można by zamienić praskie końcówki z 7-ką. Tu jednak w grę wchodzą kwestie historyczne na Szmulkach vel Michałowie.
No właśnie ta czwórka to mi się wydaje, że będzie miała dużo zwolenników uwalenia.
Raz, że z Wileńskiego - a docelowo Bródna - będzie metro do Świętokrzyskiej, co teoretycznie daje tzw. przesiadkę na Marszałkowską. Dwa, że skręty.
Tak, 22 z siódemką można, historia musi przejść do historii...
Zresztą z 13/20 też zrobili, co zrobili...
Raz, że z Wileńskiego - a docelowo Bródna - będzie metro do Świętokrzyskiej, co teoretycznie daje tzw. przesiadkę na Marszałkowską. Dwa, że skręty.
Tak, 22 z siódemką można, historia musi przejść do historii...
Zresztą z 13/20 też zrobili, co zrobili...
ŁK
- R-9 Chełmska
- Bastian
- Sułtan Maroka
I tak, i nie. Bródno - Praga załatwi (być może silna) 3. Co do Żerania - nie jest to takie proste: trudno mi przewidzieć, co będzie z 18 i 4.R-9 Chełmska pisze:Na pewno 25 jest bardziej potrzebne, niż 22 na Żerań...