Samolot alternatywą dla pociągu?

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 kwie 2012, 20:39

rufio198 pisze:
KwZ pisze:W każdej pipidówce to nie, ale ztcp to i na Centralnym peronów jest 300m.
Skrócili? :szok:
Mówimy o 100 mdn (metrach długości nieobsikanej).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 07 kwie 2012, 22:09

BJ pisze:
KwZ pisze:Chodzi wam o obecny ekspres, czy dawną rzeźnię?
O obecny Monciak-Krupówki. Po 18 rusza z Gdyni, przed 2 w nocy jest w Warszawie.
To to ma teraz 14 siedzących? :shock: On miał z reguły większość sypialnych, 14 siedzących nie było nawet jak był dzielony w Katowicach. Co innego Ustronie, to zawsze było długie i obłożone.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 07 kwie 2012, 22:21

Zestawienie z Wwy Wsch. mówi, że są trzy kuszetki, dwa sypialne, a reszta to siedzące - dwie jedynki i siedem dwójek.

Rosa

Post autor: Rosa » 09 kwie 2012, 16:16

A ja jestem ciekaw czy za kilka lat kolej bedzie w stanie konkurowac CENOWO z lotnictwem. Przy tej ilości infrastruktury potrzebnej do utrzymania, przy tylu pracownikach którzy będa musieli zarabiac coraz wiecej, przy zmniejszającej się liczbie pasażerów chyba jednak okaże się że polaczenia dalekobieżne podzielą los połaczeń międzynarodowych i staną się niszową ofertą dla ludzi na tyle bogatych ze stać ich na przejazd pociagiem i ktorzy jednocześnie nie lubią latac.

Mówię oczywiscie o sytuacji gdy uda się utrzymac choc w minimalnym stopniu wolny rynek, bo przeciez nasza łunia biurokratyczna zawsze może wprowadzić tyle przepisów, nakazów, podatkow i restrykcji że kazdą działalnosc będą w stanie zniszczyć.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 kwie 2012, 16:42

Rosa pisze:chyba jednak okaże się że polaczenia dalekobieżne podzielą los połaczeń międzynarodowych
Nie wydaje mi się, aby pociągi międzynarodowe IC radziły sobie jakoś bardzo kiepsko...
Rosa pisze:A ja jestem ciekaw czy za kilka lat kolej bedzie w stanie konkurowac CENOWO z lotnictwem.
Pamiętaj, że już niedługo uda się utrzymać obecne niskie ceny w tanich liniach lotniczych.
Paliwo drożeje, generalnie nic nie tanieje, więc raczej bilety na samoloty tanieć nie będą.
Np. Wizz Air od kilku lat przynosi straty i nie wiadomo, jak długo jeszcze pociągnie.
Ryanair też ma ostatnio problemy finansowe.

Rynek lotniczy powoli skupia się na kilku największych grupach (np. Lufthansa, KLM-Air France) + prędzej czy później do Europy wejdą zbrojące się w najnowocześniejsze i największe samoloty linie ze Wschodu (np. Emirates).
Mniejsze linie takie jak LOT albo wejdą w skład jakiejś większej grupy, albo popadają. I tanie linie również prędzej czy później będą musiały się zwinąć.

Rosa

Post autor: Rosa » 09 kwie 2012, 16:56

Ewentualne kłopoty paru linii lotniczych nie zmienią tego że to koleje beda musialy utrzymywac tysiace kilometrów infrastruktury i to wyposazonej w coraz nowoczesniejsze i drozsze urzadzenia. Takie cos bedzie kosztowalo krocie. To bedzie ta kula u nogi ktorej sie nie ma jak pozbyc.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 kwie 2012, 17:13

Nie jestem jakimś specjalistą, ale jak jest jakaś nowa technologia, to przeważnie oznacza ona mniejszy udział człowieka w obsłudze całego systemu.

Poza tym jak za kilka lat pociągi w całej Polsce rzeczywiście przyspieszą, to kolej będzie miała większe wpływy z biletów, bo od groma osób odwróci się od tego całego dzikiego busiarstwa.

Rosa

Post autor: Rosa » 09 kwie 2012, 17:31

Tylko kazda przyspieszona trasa to kolejne kosztowne zapory ktore trzeba poustawiać na wszystkich przejazdach. A w dodatku okaże się że busiarstwo przyspieszy jeszcze bardziej bo (przynajmniej na zachód od linii Wisly) bedzie już w miare dobra i szybka siatka dróg.
Przekonamy sie zresztą za te 2 lata ile trzeba będzie zaplacic za to aby przejechac w 3h do Gdanska i czy cena będzie na tyle atrakcyjna aby przyciagnac pasażerów.

PS I dopiero teraz to ujrzałem :)
http://www.rynek-kolejowy.pl/32070/PKP_ ... stawek.htm
PKP PLK: Utrzymanie nowej infrastruktury przyczyną wyższych stawek

– Nasze stawki są dosyć wysokie, ale jeśli porównamy z krajami UE, to w nowych krajach UE te stawki są wyższe. Utrzymanie infrastruktury kolejowej, wszystkie koszty są finansowane ze stawek. Oczywiście dostajemy pomoc, ale jest ona niewystarczająca, aby pokryć koszty utrzymania – twierdzi Edyta Jaszczuk-Jezierska z biura strategii PKP PLK.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 kwie 2012, 18:48

Tak swoją drogą obstawiam, że prędzej padnie szemrany interes OLT-Amber Gold, niż samoloty wykończą pociągi na trasach krajowych.
Gdzieindziej w Europie kolej funkcjonuje dobrze mimo istnienia lotnictwa cywilnego, i bilety wcale nie są tanie.
Rosa pisze:PKP PLK: Utrzymanie nowej infrastruktury przyczyną wyższych stawek
No ale co z tego? Dzięki temu kolej ma znacznie większą obsługę, pomijając już to, że w mniejszych ośrodkach stanowi "okno na świat". A samolot lata do pięciu miast na krzyż.

Ale skoro już są przywołane koszty pociągu, to jaki jest koszt uruchomienia samolotu? Tak z ciekawości pytam, bo może OLT jednak nie uda się na dłuższą metę utrzymać dużej poli tanich biletów?

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 2012 ]
Rosa pisze:Tylko kazda przyspieszona trasa to kolejne kosztowne zapory ktore trzeba poustawiać na wszystkich przejazdach.
No i? I tak to robisz w ramach kosztów moderny, akolejne przejazdy możesz obsługiwać z jednej nastawni (zamiast opłacać iluś tam dróżników). Akurat koszty osobowe to będą maleć.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Rosa

Post autor: Rosa » 09 kwie 2012, 19:05

MeWa pisze:Tak swoją drogą obstawiam, że prędzej padnie szemrany interes OLT-Amber Gold, niż samoloty wykończą pociągi na trasach krajowych.
Gdzieindziej w Europie kolej funkcjonuje dobrze mimo istnienia lotnictwa cywilnego, i bilety wcale nie są tanie.
Tez stawiam na to że OLT padnie ale wazne jest to uczynili oni wyłom i pokazali że po Polsce DA się latać.
A fakty na razie sa takie że PKP Intercity o paru lat masowo traci klientow, polaczenia lotnicze zyskują. Nie wiem czemu ten trend mialby się nagle odwrócic.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 kwie 2012, 19:10

Rosa pisze:A fakty na razie sa takie że PKP Intercity o paru lat masowo traci klientow, polaczenia lotnicze zyskują. Nie wiem czemu ten trend mialby się nagle odwrócic.
Twoje fakty nie uwzględniają wielu istotnych zmiennych.
Rosa pisze:ale wazne jest to uczynili oni wyłom i pokazali że po Polsce DA się latać.
A tego nie wiemy w tej chwili - to pokaże dopiero czas, na ile to jest opłacalne itp. Oczywiście jest rynek na samoloty, ale o losy kolei byłbym spokojny.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

kajo

Post autor: kajo » 09 kwie 2012, 22:29

Rosa pisze:
MeWa pisze:Tak swoją drogą obstawiam, że prędzej padnie szemrany interes OLT-Amber Gold, niż samoloty wykończą pociągi na trasach krajowych.
Tez stawiam na to że OLT padnie ale wazne jest to uczynili oni wyłom i pokazali że po Polsce DA się latać.
A fakty na razie sa takie że PKP Intercity o paru lat masowo traci klientow, polaczenia lotnicze zyskują. Nie wiem czemu ten trend mialby się nagle odwrócic.
Pokazywała to już Air Polonia, Getjet i chyba Centralwings i co po nich pozostało?
Uwierzę jak przeżyją 3 lata. Air Polonia do Gdańska i Wrocławia miała podobno średnie obłożenie 90%. Zobaczymy co będzie jak zaczną podnosić ceny (jak Polski Bus). Chociaż uważam, że dla każdego znajdzie się miejsce na rynku, ale kolej zacznie się niedługo stawać coraz bardziej konkurencyjna, co zmieni nieco jego obraz.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Rosa

Post autor: Rosa » 09 kwie 2012, 22:55

kajo pisze: Pokazywała to już Air Polonia, Getjet i chyba Centralwings i co po nich pozostało?
Inna skala.
Air Polonia to 3 samoloty, GetJet nigdy nie zaistniało a Centralwings to przeciez spółka LOTu a takie cos nie mogło wypalic.
Tutaj po raz pierwszy ostro ktos wchodzi na nasz rynek, szanse sa marne ale są większe niz przy tamtych przewoźnikach a jesli to wypali i szersza grupa ludzi przekona się do latania to samolot będzie wreszcie rzeczywistą alternatywą dla pociągu.

kajo

Post autor: kajo » 09 kwie 2012, 23:16

Rosa pisze:
kajo pisze: Pokazywała to już Air Polonia, Getjet i chyba Centralwings i co po nich pozostało?
Inna skala.
Air Polonia to 3 samoloty, GetJet nigdy nie zaistniało a Centralwings to przeciez spółka LOTu a takie cos nie mogło wypalic.
Tutaj po raz pierwszy ostro ktos wchodzi na nasz rynek, szanse sa marne ale są większe niz przy tamtych przewoźnikach a jesli to wypali i szersza grupa ludzi przekona się do latania to samolot będzie wreszcie rzeczywistą alternatywą dla pociągu.
A no i jeszcze Direct Fly. Ja widzę inną szansę dla OTL, upadek LOT (zbieżność nazw przypadkowa), co wcale nie jest jakimś science fiction, bo coraz głośniej się o tym mówi.

Ps. Dlaczego jak ostatnio byłem na lotnisku w Warszawie bardzo mało było lotów do Berlina, a od groma do Hamburga, czyżby polska kolej potrafiła zawalczyć o pasażera? No i czemu Intercity mimo zwiększenia ilości połączeń do Berlina zanotowała wzrost wypełnienia pociągów na tej trasie?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Rosa

Post autor: Rosa » 09 kwie 2012, 23:46

kajo pisze: Ps. Dlaczego jak ostatnio byłem na lotnisku w Warszawie bardzo mało było lotów do Berlina, a od groma do Hamburga, czyżby polska kolej potrafiła zawalczyć o pasażera? No i czemu Intercity mimo zwiększenia ilości połączeń do Berlina zanotowała wzrost wypełnienia pociągów na tej trasie?
To raczej LOT nie chce na tej trasie pasażerów. Wylatuje w czerwcu własnie z Berlina i bilet lotniczy Warszawa-Berlin kosztuje >700 zł. Skoro tak to na lotnisko Brandenburg wybralem PolskiegoBusa (chociaz dojade prosto pod terminal)
Mam nadzieje ze jak OLT oglosi w środe trasy miedzynarodowe to bedzie tam tez Berlin. Przypominam że LOT niedawno do Wroclawia tez latał za >500 zł, teraz po wejściu OLT magicznie ceny spadły mozna kupic bilet za mniej niz 100.

ODPOWIEDZ