Samolot alternatywą dla pociągu?

Moderator: JacekM

Rosa

Post autor: Rosa » 19 kwie 2012, 23:34

OLT NIE JEST tanią linią a na razie JESZCZE tanie linie nie lataja u nas na krajówkach ale to sie może w kazdej chwili zmienic.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 kwie 2012, 0:08

...no właśnie, ciekawe ile się utrzyma :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 20 kwie 2012, 0:51

Rosa pisze:OLT NIE JEST tanią linią a na razie JESZCZE tanie linie nie lataja u nas na krajówkach ale to sie może w kazdej chwili zmienic.
To jaką?
Chyba tanie linie stosują dość podobny system, jeśli chodzi o wysokość cen i dostępność tanich biletów...

Adam G.

Post autor: Adam G. » 20 kwie 2012, 1:29

BJ pisze:
Rosa pisze:OLT NIE JEST tanią linią a na razie JESZCZE tanie linie nie lataja u nas na krajówkach ale to sie może w kazdej chwili zmienic.
To jaką?
Chyba tanie linie stosują dość podobny system, jeśli chodzi o wysokość cen i dostępność tanich biletów...
Trochę trzeba by tu rozróżnić pojęcie "tani" i "low-cost", jakkolwiek to drugie może jeżyć włosy na głowach językoznawców.
Tani - oferujący niedrogie bilety i obsługę na poziomie zwykłych linii lotniczych. Latający z głównych lotnisk, oferujący w cenie przewóz bagażu, rezerwację miejsc itp.
Low-cost - oferujący niedrogie bilety i obsługę poniżej poziomu zwykłych linii lotniczych. Latający z pomniejszych lotnisk, wymagający dopłaty za bagaż, zajmowaniem miejsc w stylu "kto pierwszy ten lepszy" itp.

Gdyby przy określaniu "taniości" przewoźnika brać pod uwagę tylko ceny, za chwilę możemy dojść do wniosku, że LOT to też tanie linie. Wszak oferują na lotach krajowych coraz więcej bardzo tanich biletów :)
noidea

wlv

Post autor: wlv » 20 kwie 2012, 2:00

Ta sama, sztywna, duża(połowa) ilość siedzeń w tej samej, najniższej cenie w każdym to nie jest schemat działania tanich linii lotniczych.
Nie jest to też sposób działania tradycyjnych linii hubowych. To jest pomysł doświadczonej ekipy z wieloma sukcesami(Air Polonia, Centralwings, Jetair) na wykreowanie rynku krajowych podróży lotniczych tutaj, do końca bieżącego roku. Trochę budowania węzła, trochę tworzenie typowej bazy LCC-1 samolot, 7 lotnisk, 7 dni tygodnia, 18 lotów. Bez trzymania poziomu kosztów na wysokości dającej na całym biznesie zarobić. Założyli stratę na ten rok i kolejne. Później otrzymają tajemną wiedzę z niebios jak na tym zarobić.

Jeżeli faktycznie mają pod tym poduszkę finansową, to można pogratulować zdolności przekonywania zespołowi tworzących te linie, a ewentualne kondolencje złożyć, tym wobec których zobowiązania ma AmberGold. Natomiast jeśli jej nie mają, będzie przykro. Tylko po co w tym przypadku mieliby się za to zabierać?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 kwie 2012, 2:59

wlv pisze:Jeżeli faktycznie mają pod tym poduszkę finansową, to można pogratulować zdolności przekonywania zespołowi tworzących te linie, a ewentualne kondolencje złożyć, tym wobec których zobowiązania ma AmberGold. Natomiast jeśli jej nie mają, będzie przykro. Tylko po co w tym przypadku mieliby się za to zabierać?
Pytanie, czy Amber Gold, oferujący parabankowe usługi na nie do końca zrozumiałych zasadach i znajdujący się na liście ostrzeżeń KNF, nie okaże się bańką, która w pewnym momencie pęknie.

Rosa

Post autor: Rosa » 20 kwie 2012, 5:17

MeWa pisze:
wlv pisze:Jeżeli faktycznie mają pod tym poduszkę finansową, to można pogratulować zdolności przekonywania zespołowi tworzących te linie, a ewentualne kondolencje złożyć, tym wobec których zobowiązania ma AmberGold. Natomiast jeśli jej nie mają, będzie przykro. Tylko po co w tym przypadku mieliby się za to zabierać?
Pytanie, czy Amber Gold, oferujący parabankowe usługi na nie do końca zrozumiałych zasadach i znajdujący się na liście ostrzeżeń KNF, nie okaże się bańką, która w pewnym momencie pęknie.
No a jak peknie to co się stanie?
Ano nic, ludzie którzy kupili wczesniej bilety kartą dostaną pieniądze z powrotem, pare osob ktore placilo inaczej może je stracic ale generalnie i tak wyjdzeimy na tym na plus. OLT ruszyl juz nieco rynek i zaczal zmieniać wybory ludzi. Jescze nigdy nie przewożono samolotami takich ilosci ludzi na trasie np Warszawa-Wroclaw. OLT odejdzie to może wtedy wejdzie inna bardziej doświadczona firma na juz przygowaną przez OLT scenę.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 20 kwie 2012, 7:02

Adam G. pisze:
BJ pisze:To jaką?
Trochę trzeba by tu rozróżnić pojęcie "tani" i "low-cost", jakkolwiek to drugie może jeżyć włosy na głowach językoznawców.
Tani - oferujący niedrogie bilety i obsługę na poziomie zwykłych linii lotniczych. Latający z głównych lotnisk, oferujący w cenie przewóz bagażu, rezerwację miejsc itp.
Low-cost - oferujący niedrogie bilety i obsługę poniżej poziomu zwykłych linii lotniczych. Latający z pomniejszych lotnisk, wymagający dopłaty za bagaż, zajmowaniem miejsc w stylu "kto pierwszy ten lepszy" itp.

Gdyby przy określaniu "taniości" przewoźnika brać pod uwagę tylko ceny, za chwilę możemy dojść do wniosku, że LOT to też tanie linie. Wszak oferują na lotach krajowych coraz więcej bardzo tanich biletów :)
Czy bilety na OLT są dostępne w systemach rezerwacyjnych? (Pytam, bo nie wiem.) Jeśli nie to to jest low-cost.

Rosa

Post autor: Rosa » 20 kwie 2012, 8:38

BJ pisze:
To jaką?
Stosują własnie zupelnie inny system. nie ma tam żadnych cen stalych, jednego dnia lot tam i z powrotem (RT) moze kosztowac 300 zł, następnego zł 50 aby potem wzrosnąć do 500. Cechą chyba wiekszości linii innych niz OLT jet to że bilety kupuje się włąśnie na RT a nie w jedną stronę. Zresztą jak pisze o tanich biletech OLT to porównuje to właśnie do normalnych linii gdzie sie leci z bagażem, odprawia na lotnisku itp.
Cena 150 zł (czyli 300 za RT) dla 20% pasażerów za lot na zagraniczne lotnisko to tanio, ale za tyle samo lowcostem można lecieć do Maroka. Generalnie za loty po Europie nie trzeba wydawać więcej niż 200 zl (jakis tydzień temu zastanawiałem się czy kupić bilet Modlin-Barcelona-Modlin za 170 zł ale stwierdziłem że poczekam aż będzie taniej) a z Katowic do Gdańska można przeleciec za 9 zł (z przesiadką kolo Oslo). Nie jest to jednak masówka więc to tak jak porównywanie 1 zł w PB, 9 zł samolotem czy 29 zł IC, całkowicie bez sensu. Porównywac za to warto ceny OLT i obecnie LOT, tutaj dostepnosc biletów w stosunkowo niskich i konkurencyjnych cenach jest na tyle duza ze ktos zainteresowany bez problemu cos ciekawego znajdzie.

[ Dodano: |20 Kwi 2012|, 2012 13:36 ]
http://www.rynek-kolejowy.pl/32326/Praw ... Polsce.htm
Prawda o rynku kolejowym, drogowym i lotniczym w Polsce

Zespół Doradców Gospodarczych "TOR" Sp. z o.o. i Stowarzyszenie Menedżerów Nowej Gospodarki zapraszają na debatę o stanie dróg, kolei i transportu lotniczego oraz przyszłości infrastruktury drogowej, kolejowej i lotniczej w perspektywie 2015 roku. Spotkanie odbędzie się 24 kwietnia, w godzinach 18:00-20:30 w budynku głównym SGH, Al. Niepodległości 162 (aula IV). Wstęp wolny.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 kwie 2012, 13:51

Rosa pisze:
MeWa pisze:Pytanie, czy Amber Gold, oferujący parabankowe usługi na nie do końca zrozumiałych zasadach i znajdujący się na liście ostrzeżeń KNF, nie okaże się bańką, która w pewnym momencie pęknie.
No a jak peknie to co się stanie?
Ano nic, ludzie którzy kupili wczesniej bilety kartą dostaną pieniądze z powrotem, pare osob ktore placilo inaczej może je stracic ale generalnie i tak wyjdzeimy na tym na plus. OLT ruszyl juz nieco rynek i zaczal zmieniać wybory ludzi. Jescze nigdy nie przewożono samolotami takich ilosci ludzi na trasie np Warszawa-Wroclaw. OLT odejdzie to może wtedy wejdzie inna bardziej doświadczona firma na juz przygowaną przez OLT scenę.
Nadal mnie zadziwia Twoje uwielbienie dla OLT i przymykanie oka na kwestię możliwych przekrętów :shock:

Adam G.

Post autor: Adam G. » 20 kwie 2012, 17:22

MeWa pisze:Nadal mnie zadziwia Twoje uwielbienie dla OLT i przymykanie oka na kwestię możliwych przekrętów :shock:
Ty z kolei piszesz tak, jakbyś wszędzie tego przekrętu się doszukiwał :) Na jedno wychodzi :P
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 kwie 2012, 17:51

Adam G. pisze:
MeWa pisze:Nadal mnie zadziwia Twoje uwielbienie dla OLT i przymykanie oka na kwestię możliwych przekrętów :shock:
Ty z kolei piszesz tak, jakbyś wszędzie tego przekrętu się doszukiwał :) Na jedno wychodzi :P
Nie, tylko w kwestii Amber Gold :P Bo o locie, który oferuje tanie bilety teraz, nic nie pisałem

Rosa

Post autor: Rosa » 25 kwie 2012, 0:08

Lot postanowił przebic OLT, mozna dzis kupic bilety na lato w cenie niecałych 130 zł (w obie strony)
Bydgoszcz 128 zł 2 VII – 16 IX
Gdańsk 128 zł 2 VII – 16 IX
Katowice 129 zł 2 VII – 16 IX
Kraków 131 zł 2 VII – 16 IX
Poznań 128 zł 2 VII – 16 IX
Rzeszów 127 zł 2 VII – 16 IX
Wrocław 128 zł 2 VII – 16 IX
Szczecin 129 zł 2 VII – 16 IX
http://www.fly4free.pl/wyjatkowa-szalon ... w-na-lato/

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 kwie 2012, 0:22

Rosa pisze:ludzie którzy kupili wczesniej bilety kartą dostaną pieniądze z powrotem,
Aha, bo na tym polega bankructwo.
Rosa pisze:i tak wyjdzeimy na tym na plus
...bo pieniądze wezmą się znikąd :)
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Rosa

Post autor: Rosa » 26 kwie 2012, 7:53

KwZ pisze:
Rosa pisze:ludzie którzy kupili wczesniej bilety kartą dostaną pieniądze z powrotem,
Aha, bo na tym polega bankructwo.
Rosa pisze:i tak wyjdzeimy na tym na plus
...bo pieniądze wezmą się znikąd :)
My, zwykli pasazerowie.
Nie mam nic wspólnego z Amber Gold, nie pozyczylem im ani złotówki więc w razie bankructwa nic na tym nie stracę.
Wkraczamy tu w strefe polityki ale mając do wyboru dwie firmy, jedną ktorej włascicielem jest AG i drugą, ktorej włascicielem jest Skarb Państwa to ja mam wolę tą pierwszą. Widzisz, Amber jest firmą której ludzie dobrowolnie powierzaja pieniadze, chcą ryzykować, ryzykują, nie chcą, nie mają z nimi do czynienia i omijają szeroki lukiem. Gdybym zresztą mial powiedzieć przez kogo się czuje bardziej okradany to wybrałbym nasze panstwo po prostu dlatego że zabierają mi kasę gdzie tylko mogą i pod byle pretekstem i ja się przed tym nie mogę w żaden sposob uchronić.
JA nie mam powodu bać się OLT, zbankrutują a mam nich kupione bilety (oczywiście w teorii bo na razie nic jeszcze u nich nie kupiłem :D , choc jak już wprowadzą te wypożyczalnie ....), będzie chargeback karty i pieniądze wroca na konto. Nie zbankrutują to polecę. I mimo tego co sądze o włascicielach, gdyby taki LOT zaproponował mi cos lepszego w tej samej cenie, poleciałbym z nimi. NI DA SIĘ unikac czegos bo nie podoba mi sie własciciel. Gdyby tak było nie mógłbym wyjsc z domu z obawy że światła przez które przechodze przez ulice powstały za łapówkę a buty które mam na sobie wyprodukowąły chinskie 10 letnie dzieci.

Bać się moga duzi gracze którzy podpisują z OLT umowy, jeśli port lotniczy w Gdansku przejdzie rozbudowę, zostanie wyposażony w 4 rękawy tylko dla OLT to to juz jest wymierny koszt który poniosa i którego nie odzyskają gdy coś zlego się stanie. Ale co można robić? Nie podpisywac umów? Mam nadzieje że ludzie którzy tam podpisują umowy wiedzą co robia i sprawdzają plany kontrachentów. Istnieje powiedzenie że aby zostać bogaczem trzeba pierwszy milion ukraść. Potem zdobyte w ten sposób pieniądze należy tylko umiejętnie inwestować i dzięki temu pomnażać majątek. Może to ta własnie inwestycja? Zobaczymy i sie przekonamy.
Mnie cieszy że teraz mozna taniej i szybciej podróżować po kraju. Teraz, tego lata gdy realnie ruszyla konkurencja w ruchu lotniczym, PB ma 4x tyle autobusow niz miał gdy startował rok temu w czerwcu a i PKP zaczyna bardzo powoli odczuwać ze o klienta trzeba walczyc, nareszcie mamy sytuacje że na wakacje nie trzeba wcale jechac samochodem, mamy inne tańsze a często wygodniejsze wybory.

ODPOWIEDZ