Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 kwie 2012, 20:52

Zakładam, że gdyby znalazł, to już by dawno wpisał - więc odkrywcze dla sprawy mogłoby być właśnie wskazanie środków, bo że budować tę trasę trzeba, to raczej wiadomo - ba, pewne kroki w tym celu (uwzględnienie w projekcie i decyzji dla Modlińskiej, budowa wiaduktu pod tramwaj nad kanałem Żerańskim) już nawet zostały podjęte.

Innymi słowy uważam tę uchwałę za bicie piany, choć oczywiście nieszkodliwe, w przeciwieństwie do cudactw z obsługą komunikacyjną Derbów i innych Skarbków.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 26 kwie 2012, 10:11

Glonojad pisze:Innymi słowy uważam tę uchwałę za bicie piany, choć oczywiście nieszkodliwe...
O dzięki. Teraz po otwarciu mostu Północnego to naprawdę trzeba się będzie nagimnastykować, aby miasto chciało sypnąć nieco grosza na modernizację jakiejkolwiek głównej ulicy w dzielnicy, że o tym tramwaju wzdłuż Modlińskiej nie wspomnę. Skoro w mieście potrafią powiedzieć, że za szeroki most wybudowali :shock: Widać nie pamiętają ruchu na moście Grota, gdy Trasa AK-Toruńska istniała na odcinku: Wisłostrada - Wysockiego.
Poza tym media cały czas trąbią, że Tarchomin ma już dobrze, co sprawy nie ułatwi. Ale [bić tę pianę] próbować trzeba.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 26 kwie 2012, 10:50

Jakie czasy takie nicki lobbystów tramwajowych - teraz tarantula01( za całokształt ode mnie =D> ) - a 20 lat temu lobbysta tramwajowy linii na tzw. Nowe Bemowo miałby pewnie nick - Klub Wesołego Szampana.
Idiokracja nas otacza

MichalJ

Post autor: MichalJ » 26 kwie 2012, 11:05

Oj tak, most Grota był po otwarciu idealnie pusty - dosłownie pojedyncze samochody jeździły. A był to (i chyba jest?) najszerszy most w Warszawie. I były głosy, że po co to zbudowali, że bardziej potrzebny był most na południu. I na ówczesne potrzeby to faktycznie...

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 26 kwie 2012, 11:17

To samo mógłbym powiedzieć, ze swojego podwórka, o al. Stanów Zjednoczonych na odcinku od Przyczółka Grochowskiego do Wiatracznej. 3 pasy w każdą stronę, a ruch raczej niewielki. Ale po wybudowaniu (ciekawe tylko kiedy) ostatniego odcinka obwodnicy śródmiejskiej będzie OK ;)
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 26 kwie 2012, 21:49

No i Rada Dzielnicy zdjęła uchwałę z porządku obrad - nie będzie się nią zajmować (bo nie). Cóż normalne w tej kadencji. Spróbuję znowu. Poza tym równolegle sam prześlę wszystkie swoje przemyślenia do Prezydenta. Przynajmniej będzie jakaś odpowiedź bardziej merytoryczna.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 kwie 2012, 6:10

I się dowiesz, że nie ma kasy, że jak będzie, to będą szukać sposób realizacji i takie tam. Nic z tego nie wyniknie.

No, ale lepsze to, niż wydłużanie 103 na Białołękę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 kwie 2012, 8:30

Glonojad pisze:I się dowiesz, że nie ma kasy, że jak będzie, to będą szukać sposób realizacji i takie tam. Nic z tego nie wyniknie.
Ale niech gnębi, to przecież nie zaszkodzi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 03 maja 2012, 21:42

tarantula01 pisze:No i Rada Dzielnicy zdjęła uchwałę z porządku obrad - nie będzie się nią zajmować (bo nie). Cóż normalne w tej kadencji. Spróbuję znowu. Poza tym równolegle sam prześlę wszystkie swoje przemyślenia do Prezydenta. Przynajmniej będzie jakaś odpowiedź bardziej merytoryczna.
Ciekawe co się Radzie nie podobało. Przecież taka uchwałą nie pociągała za sobą żadnych konsekwencji finansowych dla Dzielnicy. Czyżby tylko chodziło o to by sesja była krótsza i wcześniej można by było zacząć pić?
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 maja 2012, 1:41

Raczej: po co się narażać władzom miasta i wywlekać temat?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 maja 2012, 20:26

Zwłaszcza, że ugrać nie bardzo jest co.

@Bastian: Nie zaszkodzi? Nie wiem, czy nie zaszkodzi. Pisanie o 103 też niby "nie zaszkodziło", nie licząc tego, że komuś autor pisania może zacząć się kojarzyć z pomysłami p. Marszałka, a nie przemyślanymi merytorycznie rozwiązaniami. Pół biedy, jak to jakiś szaraczek, jak np. ja. Gorzej, jeśli ten "ktoś" okaże się kimś ważnym, potencjalnym sojusznikiem, którego się w ten sposób zniechęci.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 maja 2012, 0:41

Glonojad pisze:Gorzej, jeśli ten "ktoś" okaże się kimś ważnym, potencjalnym sojusznikiem, którego się w ten sposób zniechęci.
Jestem więcej niż pewien, że ruszenie tematu 103 będzie oznaczało olanie sprawy przez kolejne ileś osób.... A samotnym jeźdźcem nie da się długo być...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 07 cze 2012, 20:12

Przed planowym "olaniem" sprawy tramwaju wzdłuż Modlińskiej przez dzielnicowych radnych PO, wysłałem ten wniosek do Prezydenta:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... 7wezel.pdf
Odpowiedzi żadnej więc:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... 8wezel.pdf

Ten wniosek w sprawie Modlińskiej to:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... 120217.pdf
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 cze 2012, 20:20

No cóż, kolejne niezbyt przemyślane moim zdaniem postulaty.

Po pierwsze: oczywiście, o przepustowości decyduje najwęższe gardło. Kiedyś był to węzeł TrAK/Modlińska, teraz będzie to, być może skrzyżowanie Światowida-Modlińska; ale po jego przebudowie auta utkną gdzieś dalej - może na Mehoffera? Może na Sprawnej? Jednak fakt, że wcześniej wąskie gardło było gdzie indziej oznacza, że przepustowość ciągu się podniesie.

Po drugie: część samochodów, która wcześniej utykała w wąskim gardle, w ogóle się w nim nie pojawi, bo zjedzie na Tarchomin w węźle Myśliborska. A wcześniej przeplatała się przecież z samochodami w relacja Praga-Legionowo tudzież podbijała liczbę aut w relacji AK-Modlińska.

Summa summarum teza, że "brak poszerzenia Modlińskiej zniweczy efekt budowy TMP" jest niestety bardzo mocno naciągana.

Po trzecie: mam spore wątpliwości, czy w interesie Warszawy jest w tej chwili poszerzanie ścieku pn. ul. Modlińska. Jak wykazałem powyżej, warunki wjazdu samochodowego do miasta z tego kierunku i tak już uległy poprawie, z częściową segregacją ruchu (np potoku Tarchomin - lewobrzeże od potoku Legionowo - prawobrzeże) włącznie. W kontekście pilnych inwestycji drogowych, także (zwłaszcza!) na prawym brzegu, w tym dramatycznie brakujących połączeń międzypraskich, wołanie o poszerzenie wlotu głównie dla mieszkańców przedmieść wydaje mi się mało odpowiedzialne. Naprawdę, mały (w skali całego miasta) Tarchomin i tak "dostał" ostatnio bardzo dużo (TMP to druga inwestycja co do wielkości po metrze), są zdecydowanie pilniejsze sprawy.

Dodatkowo warto zauważyć, że - z jednej strony poprawiają się możliwości stworzenia atrakcyjnej oferty kolejowej dla tego kierunku, z drugiej strony - działania władz Legionowa w tej sprawie są niejednoznaczne (czytaj: tniemy). To oczywiście nie moja sprawa, ale nie ułatwiałbym władzom WL dalszych cięć oferty poprawiając jakość podróży alternatywnymi środkami transportu, tj. samochodem tudzież biedabusem.

Po czwarte, łączenie budowy tramwaju na Modlińskiej z poszerzaniem tej ostatniej (w tym "w pierwszej kolejności" na odcinku, gdzie tego tramwaju nie ma) wydaje mi się doskonałym argumentem, by tory odłożyć ad calendas grecas, bo "miliarda na Modlińską teraz się nie znajdzie". Tramwajowi bowiem potrzebne jest przede wszystkim uregulowanie stanu własności (wykup gruntów) pod docelowy układ Modlińskiej, ale:
a) od TMP na południe,
b) bez związku z budową estakad i innych kosztownych elementów tzw. miejskich autostrad a jedynie - budową jezdni serwisowej po zachodniej stronie ulicy.

Po piąte: zaiste ciekawe jest u osoby, która walczyła o węższy przekrój ul. Światowida postulowanie budowy skrzyżowania północnego tej ulicy z Modlińską, stwarzając tym samym źródło dodatkowego ruchu na tej pierwszej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 11 cze 2012, 22:46

Szczerze powiedziawszy, to w pkt 1 - 4 masz rację, ale pismo powstało na przełomie stycznia/lutego br. przy zupełnie innych warunkach drogowych w dzielnicy.

Co do pkt 5, to zauważ, że to nie stoi w sprzeczności, bo prognozy ruchu na Światowida uwzględniają przecież to skrzyżowanie, a mimo to z wyliczeń wynika, że ruch na Światowida to będzie maksymalnie 1500 poj/h, więc w przekroju 2 x 2 ten ruch się zmieści. 3 pasy w każdą stronę to rozpasanie.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

ODPOWIEDZ