Flixbus (d. PolskiBus)

Moderator: JacekM

Rosa

Post autor: Rosa » 27 kwie 2012, 0:29

KwZ pisze:
GW pisze: Souter przyznał, że do tej pory w rozwój przewoźnika zainwestował 30 mln euro, a same nowe autobusy to koszt 8 mln euro.
Jeśli w te 8 mln € wliczone jest 70 autobusów, to wychodzi po ok. 500 tys. zł sztuka. Nie za mało?
!
Może leasing tyle kosztował i inne koszty serwisowe?
Wg tego co dzisiaj mowili to w zł Altano kosztuje ok 1.5 mln a Astromega ok 2 mln.
Co do liczby przewiezionych pasażerow to widac że ich zdobywaja, przez pierwsze 4 miesiące przewieźli ich 190 tys, czyli przez nastepne 6 miesiecy bylo to już 600 tys. Wyglada na to że w pierwszym roku osiągna milion przewiezionych pasażerów.

Awatar użytkownika
tomo

Post autor: tomo » 27 kwie 2012, 0:31

KwZ pisze:
GW pisze:Nie podał konkretnych miejsc, gdzie już wkrótce chciałby rozpocząć działalność, przyznał jednak, że są to kraje z regionu Europy Środkowej.
Podpowiadam: Wilno, może Ryga, Tallin, Helsinki.
Na tym rynku i tych trasach (nie licząc Helsinek, ale do nich to trzebaby albo promem albo robić rundkę dookoła Zatoki Fińskiej więc nawet nie ma co rozpatrywać) bardzo dobrze sobie radzi Simple Express/Lux Espress działający w zbliżonym modelu do Polskiego Busa. Myślę, że nie będą sobie za specjalnie wchodzić w drogę.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 kwie 2012, 0:51

Owszem, choć nigdy nic nie wiadomo. Ewentualnie może wyjść jakaś ciekawa fuzja czy też drobne wykupienie. :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 kwie 2012, 0:52

tomo pisze:bardzo dobrze sobie radzi Simple Express/Lux Espress działający w zbliżonym modelu do Polskiego Busa
Ostatnio głównie likwiduje połączenia...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
tomo

Post autor: tomo » 27 kwie 2012, 1:13

Nie wiem które to połączenia likwiduje, wiem natomiast, że od 1 czerwca dojedzie aż do Berlina.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 27 kwie 2012, 6:16

MichalJ pisze:Po co SKM tam była? Tramwaj wodny jest też z Gdańska...
Dojście do tramwaju wodnego w Gdańsku jest dużo bardziej uciążliwe, niż w Gdyni, gdzie masz bezpośredni autobus z dworca na samą przystań.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

ashir

Post autor: ashir » 27 kwie 2012, 6:58

chester pisze:
Dojście do tramwaju wodnego w Gdańsku jest dużo bardziej uciążliwe, niż w Gdyni, gdzie masz bezpośredni autobus z dworca na samą przystań.
W dodatku jeszcze darmowy. :smile:

pietia

Post autor: pietia » 27 kwie 2012, 7:40

tomo pisze:
KwZ pisze: Podpowiadam: Wilno, może Ryga, Tallin, Helsinki.
Na tym rynku i tych trasach (nie licząc Helsinek, ale do nich to trzebaby albo promem albo robić rundkę dookoła Zatoki Fińskiej więc nawet nie ma co rozpatrywać) bardzo dobrze sobie radzi Simple Express/Lux Espress działający w zbliżonym modelu do Polskiego Busa. Myślę, że nie będą sobie za specjalnie wchodzić w drogę.
Wcześniej dużo się mówiło o Budapeszcie, więc może to tam właśnie pojedzie PB. Kursuje w tej relacji co prawda inny podobny przewoźnik, Orange Ways, ale tylko z Krakowa, jeśli PB uruchomi linię z Warszawy (np. przez Katowice), ma szansę zebrać sporo klientów.
Co do Wilna i Rygi, to rywalizacja z Simple Expressem byłaby niewątpliwie ciekawa, także cenowo (z punktu widzenia pasażerów), ale nie wiem, czy na to pójdą. Co prawda SE wchodzi od czerwca na trasę Warszawa-Berlin, ale tam, poza PB, jest jeszcze komu podbierać pasażerów (BWE). Tymczasem na trasie do Wilna, a zwłaszcza Rygi czy Tallina, kolej nie stanowi żadnej konkurencji, a potoki pasażerskie dużo mniejsze niż do Berlina, więc siłą rzeczy obaj przewoźnicy autobusowi musiliby się żreć między sobą. A jest tam przecież jeszcze Ecolines

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 kwie 2012, 8:25

chester pisze:
Yeah, sure. Abstrahujesz od układu odniesienia:
BJ pisze:
KwZ pisze:Jak chcecie PB, to w Gdańsku przesiądźcie się na tramwaj wodny na Hel.
O nie, już rok temu jadąc do Juraty uskuteczniliśmy w jedną stronę taką zabawę.
PB 7.30-13.30, 0.5h SKMką, taksówka i jedyne 2.45h czekania na tramwaj, którym też się swoje płynęło.
(Podkr. MJ)

Co prawda teraz widzę, że jeśli rozkład tramwajów był taki jak w tym roku, to o tej porze z Gdańska nic nie było... (O, z Sopotu jest najwcześniejszy.)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 kwie 2012, 8:30

Jeśli nawet układ tramwajów wodnych się nie zmienił, to w tym roku możesz podróż zaplanować dopasowując PB do promu, a nie na odwrót. To właśnie wartość dodana częstych kursów.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Rosa

Post autor: Rosa » 27 kwie 2012, 9:02

pietia pisze:
tomo pisze: Na tym rynku i tych trasach (nie licząc Helsinek, ale do nich to trzebaby albo promem albo robić rundkę dookoła Zatoki Fińskiej więc nawet nie ma co rozpatrywać) bardzo dobrze sobie radzi Simple Express/Lux Espress działający w zbliżonym modelu do Polskiego Busa. Myślę, że nie będą sobie za specjalnie wchodzić w drogę.
Wcześniej dużo się mówiło o Budapeszcie, więc może to tam właśnie pojedzie PB. Kursuje w tej relacji co prawda inny podobny przewoźnik, Orange Ways, ale tylko z Krakowa, jeśli PB uruchomi linię z Warszawy (np. przez Katowice), ma szansę zebrać sporo klientów.
Co do Wilna i Rygi, to rywalizacja z Simple Expressem byłaby niewątpliwie ciekawa, także cenowo (z punktu widzenia pasażerów), ale nie wiem, czy na to pójdą.
Teraz na pewno nie wejdą na trase do Budapesztu skoro po upadku Maleva nie ma żadnego problemu aby kupic na tej trasie bilety na samolot w cenie 50-100 zł(w obie strony) zarowno z Warszawy jak i Krakowa.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 27 kwie 2012, 9:14

MichalJ pisze:Yeah, sure. Abstrahujesz od układu odniesienia:
Yeah, sure, abstrahowałem.
Nawet nie zauważyłem tej taksówki, bo skoro ktoś jedzie autobusem, potem SKM, to do głowy by mi taxi nie wpadła.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 kwie 2012, 9:19

KwZ pisze:Jeśli nawet układ tramwajów wodnych się nie zmienił, to w tym roku możesz podróż zaplanować dopasowując PB do promu, a nie na odwrót. To właśnie wartość dodana częstych kursów.
Oczywiście, że tak. Kiedyś częste kursy w takcie miała kolej (co godzinę na głównych trasach). Teraz nawet do Krakowa nie potrafi taktu utrzymać.
Kolej nie potrafi zrozumieć, że tnąc jeden kurs zmniejsza popyt na pozostałe. Tak, zmniejsza, nie zwiększa.
Wygląda na to, że PB chce wejść na to miejsce na stałe. Jeszcze ze 200 autobusów, A2, A1, S8, S7 i papa.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 kwie 2012, 9:30

chester pisze:skoro ktoś jedzie autobusem, potem SKM, to do głowy by mi taxi nie wpadła.
To tylko BJ ;)
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 kwie 2012, 12:28

tomo pisze:Na tym rynku i tych trasach (nie licząc Helsinek, ale do nich to trzebaby albo promem albo robić rundkę dookoła Zatoki Fińskiej więc nawet nie ma co rozpatrywać) bardzo dobrze sobie radzi Simple Express/Lux Espress działający w zbliżonym modelu do Polskiego Busa. Myślę, że nie będą sobie za specjalnie wchodzić w drogę.
Radził.
Obecnie promocje są dość marne, ceny wzrosły, a do tego - jak napisał fik - likwidowane są połączenia.
tomo pisze:Nie wiem które to połączenia likwiduje, wiem natomiast, że od 1 czerwca dojedzie aż do Berlina.
Co moim zdaniem ostatecznie ich zniszczy. Przez ten kurs do Berlina cierpi Warszawa, która będzie mieć mniej dogodne połączenie z Wilnem. Nie oszukujmy się - popyt na połączenia Polska-Litwa z przyczyn oczywistych jest ogromny. Litwa-Niemcy? Jakoś tego nie widzę...
Rosa pisze:Teraz na pewno nie wejdą na trase do Budapesztu skoro po upadku Maleva nie ma żadnego problemu aby kupic na tej trasie bilety na samolot w cenie 50-100 zł(w obie strony) zarowno z Warszawy jak i Krakowa.
Z dnia na dzień i z bagażem to może być jednak nawet 1000zł.
noidea

ODPOWIEDZ