Rozporządzenie MTBiGM ws. rozkładów jazdy
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Likwidacja ekspresów się zapowiada? Ale będzie kwik na Tarchominie - tam polecą aż 3...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Jest, bo się na to natknąłem. Jak znajdę to zacytuję. Jeśli tego nie ma to jest dodatkowe zdanie, że dopuszcza się łączenie wcześniej wymienionych możliwości.MichalJ pisze:Na pewno w ustawach nie ma zapisu "i/lub" z kreseczką.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Warunkow Technicznych nie ma konu zmienic, Czerwona Ksiega lez i kwiczy... Fajnie ktos ma priorytety ustawione.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Studentów prawa na I roku przez cały semestr się z tego męczy: zdanie "A lub B" (alternatywa zwykła jest prawdziwe w następujących sytuacjach:MisiekK pisze:Słowo lub zawsze oznacza rozłączność.
1) prawdziwe jest tylko A,
2) prawdziwe jest tylko B,
3) prawdziwe jest A i prawdziwe jest B.
Natomiast zdanie "A albo B" (alternatywa rozłączna) jest prawdziwe, jeżeli:
2) prawdziwe jest tylko B.
Żeby było wesel, zdanie "A bądź B" (chyba dysjunkcja) jest prawdziwe, jeżeli:
2) prawdziwe jest tylko B,
3) nieprawdziwe jest A i nieprawdziwe jest B.
Oczywiście ustawodawca nigdy o tym nie pamięta, więc jest tu wolna amerykanka. Tak czy siak - liniom typu "E8" czy "L13" nic nie grozi. Gorzej z "E-8" i "L-13", ale... naprawdę myślicie, że ktoś tego będzie przestrzegał?
Czego nie może...? - Zabrakło wniosku. Poza tym - prawodawca nie wymienia możliwości C.chester pisze:Ale jeżeli mamy "A", "B" oraz "C", a linia składa się z "A lub B", to nie znaczy wszak, że "C" nie może...
Pożyjemy, zobaczymy.bepe pisze:naprawdę myślicie, że ktoś tego będzie przestrzegał?
Jak napisał Glonojad - rzeczy ważne i potrzebne leżą a dłubiemy w nieistotnych szczegółach.
Przy czym należy je interpretować, jeśli są to dyspozycje, a nie instrukcje. A zgodnie z interpretacją dla spójników w kodyfikacjach przyjmuje się na ogół następujący schemat:MisiekK pisze:Prawo czytamy tylko LITERALNIE.
i - czyli stosujemy jedynie łącznie
lub - stosujemy rozłącznie, ale dopuszcza się zastosowanie łącznie
albo - stosujemy wyłącznie rozdzielnie
Zresztą bepe już to dobrze wyjaśnił
Bzdura, w każdym razie w kwestii prawaMisiekK pisze:Słowo lub zawsze oznacza rozłączność.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Umieścić łącznika "-".MisiekK pisze:Czego nie może...? - Zabrakło wniosku.chester pisze:Ale jeżeli mamy "A", "B" oraz "C", a linia składa się z "A lub B", to nie znaczy wszak, że "C" nie może...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
A dopuścił prawodawca znaki alfanumeryczne?chester pisze:Umieścić łącznika "-".
Zależy jaki sędzia będzie orzekał. Możesz się zdziwić.Wolfchen pisze:Przy czym należy je interpretować, jeśli są to dyspozycje, a nie instrukcje.MisiekK pisze:Prawo czytamy tylko LITERALNIE.
Właśnie rozmawiałem z kolegą prawnikiem z Kancelarii Sejmu i powiedział, że tak prosto nie jest. Dopuszczenie obu wersji przy słowie 'lub' jest dyskusyjne i może być podważone. Generalnie nie powinno się takich niejednoznaczności stosować. Oczywiście w tak banalnym temacie raczej nikt nie będzie bawił się w orzekanie sądowe, ale może znajdzie się jakiś chętny.Wolfchen pisze:A zgodnie z interpretacją dla spójników w kodyfikacjach przyjmuje się na ogół następujący schemat:
i - czyli stosujemy jedynie łącznie
lub - stosujemy rozłącznie, ale dopuszcza się zastosowanie łącznie
albo - stosujemy wyłącznie rozdzielnie
Zresztą bepe już to dobrze wyjaśnił
Ale nawet przyjęcie takiej interpretacji powinno oznaczać konieczność przenumerowań.
No właśnie orzecznictwo jest takie, że "lub" nie test tożsame z "albo". W każdym razie tak każdy wykładowca prawa twierdzi. Nie mam na tyle czasu, żeby teraz w Lexie szukać orzecznictwa na ten temat... Ale zapewne wyrok był - i to niejeden.MisiekK pisze:Zależy jaki sędzia będzie orzekał.
Tylko w kwestii kresek. Choć i tak pewnie będzie to martwy przepis.MisiekK pisze:Nawet przyjęcie takiej interpretacji oznacza konieczność przenumerowań.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Trochę tego jest: C-x, E-x, L-x, Z-x..Wolfchen pisze:Tylko w kwestii kresek.
Jednoznacznie określono znaki możliwe w użyciu.chester pisze:A zabronił?