Rozporządzenie MTBiGM ws. rozkł‚adów jazdy

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 maja 2012, 15:26

Wolfchen pisze:Przy okazji zmian rozkładów, zezwoleń czy likwidacji linii... :-k
A tu ruch w interesie jest spory... :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

bepe

Post autor: bepe » 10 maja 2012, 20:46

chester pisze: A zabronił?
Organy administracji (a to one "układają" linie) mogą robić wyłącznie to, na co ustawodawca pozwolił (art. 7 konstytucji). Zasada "co nie jest zabronione, jest dozwolone" dotyczy tylko podmiotów prywatnych.
MisiekK pisze: Właśnie rozmawiałem z kolegą prawnikiem z Kancelarii Sejmu i powiedział, że tak prosto nie jest. Dopuszczenie obu wersji przy słowie 'lub' jest dyskusyjne i może być podważone.
Bo to wynika z niechlujności ustawodawcy, który zupełnie nie przestrzega zasad logiki.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 maja 2012, 23:07

bepe pisze:Bo to wynika z niechlujności ustawodawcy, który zupełnie nie przestrzega zasad logiki.
To jest rozporządzenie, więc prawodawca jest lepszym terminem... :) Wiem - czepiam się.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 10 maja 2012, 23:26

MisiekK pisze:
Wolfchen pisze:A zgodnie z interpretacją dla spójników w kodyfikacjach przyjmuje się na ogół następujący schemat:
i - czyli stosujemy jedynie łącznie
lub - stosujemy rozłącznie, ale dopuszcza się zastosowanie łącznie
albo - stosujemy wyłącznie rozdzielnie

Zresztą bepe już to dobrze wyjaśnił ;)
Właśnie rozmawiałem z kolegą prawnikiem z Kancelarii Sejmu i powiedział, że tak prosto nie jest. Dopuszczenie obu wersji przy słowie 'lub' jest dyskusyjne i może być podważone.
Czy logika (jako nauka) używana w prawie jest aż tak inna, że nie ma odpowiednika inżynierskiej sumy logicznej "LUB" (czyli de facto to co wyjaśnił bepe)?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 maja 2012, 23:33

Daniel_FCB pisze:Czy logika (jako nauka) używana w prawie jest aż tak inna, że nie ma odpowiednika inżynierskiej sumy logicznej "LUB"?
Nie mam zielonego pojęcia, co to to podkreślone, więc nie wypowiem się na ten temat :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 10 maja 2012, 23:46

Wolfchen pisze:
Daniel_FCB pisze:Czy logika (jako nauka) używana w prawie jest aż tak inna, że nie ma odpowiednika inżynierskiej sumy logicznej "LUB"?
Nie mam zielonego pojęcia, co to to podkreślone, więc nie wypowiem się na ten temat :P
Znaczy się to.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 maja 2012, 23:48

Trzeba było od razu pisać po polsku, że o alternatywę chodzi :P

No właśnie nie oznacza tego. W doktrynie przyjmuje się że twardą alternatywą jest słowo "albo". Użycie słowa "lub" już takie jednoznaczne nie jest. Ale spokojnie - to jeden z wielu doktrynalnych sporów, które często lądują na wokandzie.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 10 maja 2012, 23:58

Wolfchen pisze:Trzeba było od razu pisać po polsku, że o alternatywę chodzi :P
Właśnie chciałem rozróżnić z alternatywą wykluczającą.
No cóż, rozumiem. Ale nie rozumiem, czemu tak wiele w polskim prawodawstwie musi zależeć od interpretacji.
Układy logiczne nie interpretują jak mają działać :p
FCBARCA.COM

bepe

Post autor: bepe » 11 maja 2012, 0:09

Daniel_FCB pisze: Ale nie rozumiem, czemu tak wiele w polskim prawodawstwie musi zależeć od interpretacji.
Zapewniam cię, że tak jest w każdym prawodawstwie. Poza tym jak ktoś sobie przeczyta traktaty europejskie, to mu się opinia o polskim prawie przynajmniej chwilowo poprawia ;)

drapka

Post autor: drapka » 11 maja 2012, 10:39

MisiekK pisze:A dopuścił prawodawca znaki alfanumeryczne?
Raczej tylko litery, i chyba raczej bez Ą, Ę, Ć, czy Ł - bo czysty alfabet łaciński to alfabet bez znaków "narodowych".

[ Dodano: |11 Maj 2012|, 2012 10:50 ]
MisiekK pisze:Właśnie rozmawiałem z kolegą prawnikiem z Kancelarii Sejmu i powiedział, że tak prosto nie jest. Dopuszczenie obu wersji przy słowie 'lub' jest dyskusyjne i może być podważone.
Czyli problem wyniknie dopiero wtedy, kiedy ktoś kreseczkę w E-2 podważy :)
Popatrz, jaka franca!

fraktal

Post autor: fraktal » 11 maja 2012, 10:55

bepe pisze:Studentów prawa na I roku przez cały semestr się z tego męczy: zdanie "A lub B" (alternatywa zwykła jest prawdziwe w następujących sytuacjach:
Gdybyś był na innym wydziale, to byś miał logikę (w różnej formie - logiki i semiotyki logicznej) przez dwa lata, a to i tak dobrze, bo kiedyś była podobno przez trzy lata studiów. ;-)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 maja 2012, 12:36

Daniel_FCB pisze:Ale nie rozumiem, czemu tak wiele w polskim prawodawstwie musi zależeć od interpretacji.
Dużo? :shock: Poczytaj trochę o anglosaskiej kulturze prawnej - tam to dopiero cyrk jest... Sąd interpretuje przepis i jest to bezwzględnie wiążące dla tożsamego kazusu (tzw. precedensy)... :D

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 maja 2012, 13:16

Zawsze mnie zastanawiało - ale nie aż tak, żeby sprawdzić - co się tam u nich robi, jak ktoś znajdzie dwa precedensy sprzeczne (bo np. drugi sąd nie znał orzeczenia pierwszego)?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 maja 2012, 13:19

Ma znać i tyle :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 11 maja 2012, 13:24

Bastian pisze:Ma znać i tyle :P
A jak dwa sprzeczne, to prawnik-gapa, który do tego drugiego dopuśicł :)
Popatrz, jaka franca!

ODPOWIEDZ