Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 12 maja 2012, 13:15

Podoba mi się pomysł z UD Ochota (czytane urząd dzielnicy)

I uważam, że stacje PKP i WKD Ochota powinny zmienić nazwę na Pl. Zawiszy. A przystanki komunikacji w konsekwencji Pl. Zawiszy :arrow: PKP WKD Pl. Zawiszy.

Rondo Waszyngtona :arrow: Stadion Narodowy? Nie. Gdyby nie było tych stacji kolejowych i metra o nazwie Stadion to tak, ale, że te stacje są to nie.

Czemu Sierakowskiego nie zmieniono na Pragę Płn.-ratusz? Chodzi o to, że jeden przystanek jest przy Okrzei?
wojtor pisze:20 maja zmieniają nazwę przystanku kolejowego PKP Wola na Warszawę Zachodnią peron 8. Ciekawe co z nazwą przystanku autobusowego PKP Wola.
NIEEE!

bepe

Post autor: bepe » 12 maja 2012, 13:30

ZEA_R-0 pisze:PKP WKD Pl. Zawiszy.
Nie. Starczy nam PKP WKD Al. Jerozolimskie. Samo PKP i samo WKD są ok, ale razem to już za dużo skrótowców w jednej nazwie.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 12 maja 2012, 14:35

wojtor pisze:20 maja zmieniają nazwę przystanku kolejowego PKP Wola na Warszawę Zachodnią peron 8. Ciekawe co z nazwą przystanku autobusowego PKP Wola.
Będzie się nazywał Dw.Zachodni /Peron 8/

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 ]
ZEA_R-0 pisze:I uważam, że stacje PKP i WKD Ochota powinny zmienić nazwę na Pl. Zawiszy. A przystanki komunikacji w konsekwencji Pl. Zawiszy :arrow: PKP WKD Pl. Zawiszy.
Nie wiem czy ktoś planuje stację między Zachodnią a Ochotą - gdzieś coś mi takiego kiedyś przeleciało przez komputer, ale to by była wtedy bardziej Ochota.
ŁK

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 maja 2012, 16:16

Łukasz pisze:Będzie się nazywał Dw.Zachodni /Peron 8/
:arrow: Mam nadzieję, że nie. Przecież spora część pasażerów nie będzie miała świadomości, że ów peron 8 jest oddalony od reszty dworca. Wysiądą tam z autobusu, a potem będą musieli biegać przez tory, żeby dojść do budynku dworca.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 maja 2012, 16:46

PKP WKD PR KM SKM Warszawa Ochota? A raczej WKD PR KM SKM, żadne pociągi PKP na Ochocie nie stają.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 maja 2012, 18:41

MichalJ pisze:żadne pociągi PKP na Ochocie nie stają.
PR też nie :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 maja 2012, 18:42

Nie byłem pewny, a nie chciało mi się sprawdzać. Nie było kiedyś jakichś IR przez średnicę podmiejską?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 maja 2012, 18:44

Były (nawet z honorowaniem WKM), ale nie ma.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

wojtor

Post autor: wojtor » 13 maja 2012, 13:16

MichalJ pisze:PKP WKD PR KM SKM Warszawa Ochota? A raczej WKD PR KM SKM, żadne pociągi PKP na Ochocie nie stają.
A czy PKP Infrastruktura czy inna spółka z grupy PKP nie jest właścicielem przystanku Warszawa Ochota?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 maja 2012, 21:07

Ja też w PKP WKD Al. Jerozolimskie odnajduję raczej właścicieli infrastruktury, a nie przewoźników. Po co, nie mam pojęcia.

Ikonki kolei i tyle (-o<
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 maja 2012, 23:30

KwZ pisze:Ikonki kolei i tyle (-o<
=D> =D> =D>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 13 maja 2012, 23:50

Czytane w zapowiedziach jako „SKM”, już bez skupiania się, kto tam jeździ, a kto nie – po prostu system szybkiej kolei miejskiej...

MC

Post autor: MC » 14 maja 2012, 0:31

Ja bym jednak zostawiła samo "PKP XYZ" w mowie, bo (przynajmniej ja tak mam), że jeśli nie powiem "na stacji Warszawa Koło", to powiem "na PKP Koło", co brzmi (wg mnie) tak samo naturalnie jak "na stacji...".

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 15 maja 2012, 16:08

Bastian pisze:
=D> =D> =D>
Pisałem to już wcześniej, zresztą pomysł jest twój ;)
JKTpl pisze:Czytane w zapowiedziach jako „SKM”, już bez skupiania się, kto tam jeździ, a kto nie – po prostu system szybkiej kolei miejskiej...
Na pewno logiczniejsze, niż PKP (patrz niżej). Nie jestem przekonany, że KM/PR na coś takiego się nie oburzą lub jacyś nawiedzeni pasażerowie, wszak nie tylko pociągi w ramach SKM z przystanków miejskich jeżdżą.
MC pisze:Ja bym jednak zostawiła samo "PKP XYZ" w mowie, bo (przynajmniej ja tak mam), że jeśli nie powiem "na stacji Warszawa Koło", to powiem "na PKP Koło", co brzmi (wg mnie) tak samo naturalnie jak "na stacji...".
Powiedz "na SKM Koło" ;) (a w przyszłości - "metro Koło" czy co do tego czasu się wymyśli). PKP przez 3 pokolenia były jedynymi kolejami w tym kraju, to brzmi ci naturalnie. Lecz już tak nie jest - i nie zanosi się powrót do historii. Wiem, że zmiana świadomości prostych ludzi zajmie (już zajmuje) lata, ale trzeba iść w tym kierunku.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 maja 2012, 17:05

Wątpię, żebyś w jakiejkolwiek rozsądnej perpektywie czasowej zmienił przyzwyczajenia ludzi. PKP to synonim kolei i myślę, że tak samo spowszedniałe słowo, jak adidasy, rower czy dżinsy (lub jeansy jak kto woli).

Nazywanie wszystkiego SKM-em, to dopiero wprowadzanie w błąd. Wysiądę sobie na SKM Koło z chęcią skorzystania z systemu kolei miejskiej, a tu się okazuje, że pociąg za półtorej godziny...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ