Już tam nie pracuję, więc nie wiem, jak teraz, ale przez ostatnie lata nic się nie zmieniało - były kary za przepały, limity spalania zmniejszały się po wykrywaniu kolejnych prób spuszczania paliwa (najczęściej w Ostrołęce), były wyższe w okresie konieczności używania klimatyzacji (choć i na to były wytyczne, np. między 25 a 30 stopni klimatyzacja miała działać przez 70% czasu jazdy) i czasem zimą. Wątpię, aby coś teraz nagle się zmieniło, co najwyżej jeszcze surowsze kary za spuszczanie paliwa, bo to coraz droższe, a więc coraz bardziej opłacalny proceder.Rosa pisze:A jak jest teraz w Polonusie z paliwem?
Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
- R-9 Chełmska
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Od dnia, kiedy pewnego letniego dnia zobaczyłem pustego irizara odjeżdżającego z Warszawy Zachodniej do Ostródy, a obok zbisowanego solbusa do Ustrzyk, nie staram się rozgryzać polonusowej logiki.levar pisze:Raczej obstawiałbym nową scanię. Na taką trasę latem trzeba puścić coś klimatyzowanego, a i wi-fi się przyda do poprawy wizerunku i zachęcenia pasażerów.
- R-9 Chełmska
I dobrze, bo nic takiego nie maJKTpl pisze:nie staram się rozgryzać polonusowej logiki.
Są nadal potrącenia za przepał oraz pieniądze za oszczędności.R-9 Chełmska pisze:Już tam nie pracuję, więc nie wiem, jak teraz, ale przez ostatnie lata nic się nie zmieniało - były kary za przepały
Może i opłacalny, jeśli potrącenie wynosi ok. 4 zł za litr, a cena rynkowa to ok. 6 zł. Ja jednak bałbym się ryzykować i dziwię się kierowcom, którzy się nie boją.R-9 Chełmska pisze:Wątpię, aby coś teraz nagle się zmieniło, co najwyżej jeszcze surowsze kary za spuszczanie paliwa, bo to coraz droższe, a więc coraz bardziej opłacalny proceder.
- R-9 Chełmska
UproszczenieMZ pisze:R-9 Chełmska pisze:co najwyżej jeszcze surowsze kary za spuszczanie paliwaJeszcze surowsze? To jakie są teraz? Bo za takie coś to chyba powinny być dyscyplinarne zwolnienia, więc surowiej już się nie da (z punktu widzenia pracodawcy).
Ale to temat o Polskimbusie, można spokojnie zejść z Polonusa, nic ciekawego w tej firmie nie ma.
Ja najczęściej Puławska, Dawidy, Nowy Podolszyn, Nowe Falenty, Sękocin, ale autobusem tam słabo.Bastian pisze:Ani tą, ani tąKwZ pisze:Od czego zależy wybór drogi na południe (Krk) - Puławską lub Krakowską? Od korków?
Z kierunku krakowskiego zazwyczaj jadę przez Grójec, Piaseczno i Dawidy, zaś z południa przez Kozienice, Górę Kalwarię i Konstancin. Droga niedawno poprawiona, jedzie się całkiem nieźle
A od Katowic - Komorów, Pęcice, Reguły, ale tam z kolei jest coraz ciaśniej.
[ Dodano: Pon 21 Maj, 2012 ]
Koleżance z Kielc poleciłem - nie dość, że PolskiBus odjeżdża sprzed jej domu, to jeszcze zamiast 4h jedzie się 2:50, jest klimatyzacja itd. Powiedziała że nigdy więcej PKP.levar pisze:Czy ja wiem? Jeśli miałbym dojechać szybciej i wygodniej to oczywiście zapłaciłbym 5-6 zł więcej, ale weź też pod uwagę, że jeśli ktoś nie zarabia dużo i oszczędzi nawet te 5 zł dziennie, to w skali miesiąca da mu to 150 zł. A to już jest jakiś pieniądz.BJ pisze:ale do tej pory byłem święcie przekonany, że różnica 5-6 PLN to obchodzi menela, który codziennie zmaga się z brakiem funduszy na jabola, a nie normalnego człowieka
[ Dodano: |15 Maj 2012|, 2012 02:58 ]Pasażerów na Hel zabierze PKS "Polonus"BJ pisze:Dziwię się nieco, że PB nie zamierza uruchomić kursów Wwa-Hel w okresie letnim..
[ Dodano: |15 Maj 2012|, 2012 03:01 ]
Generalnie powiem tak: nie jechałem jeszcze PB, bo nie miałem takiej potrzeby. Co do zachwytów nad tym interesem radziłbym troszkę sceptycyzmu. Teraz zgarniają popyt na Gdańsk, zobaczymy, co będzie po skończeniu remontu kolejowego. Ponadto, nie chcąc niczego sugerować ani nie życząc źle firmie, nadmienię tylko, że PB w Polsce zarządza ta sama osoba, która odpowiadała za Polski Express. A czemu Polski Express upadł to już nie wiem - mały wtedy byłem.
Polski Express - były też reportaże na temat tego, że nie płacili kierowcom itd.
ŁK
I nie zatrzymuje się w Radomiu (ok. 215 tys. mieszk., tylko w Ostrowcu Świętokrzyskim (ok. 70 tys mieszk.) 
Czyli mieszkańcom Radomia zostanie jedno poranne połączenie Veolii (o. Brzozów), które nie wiadomo, jak długo jeszcze pociągnie oraz popołudniowe kursy PKS Rzeszów. Jeszcze chyba jest jeden Polonus do Ustrzyk, ale nigdy z niego nie korzystałem, bo ma kompletnie nieatrakcyjne godziny.
Czyli mieszkańcom Radomia zostanie jedno poranne połączenie Veolii (o. Brzozów), które nie wiadomo, jak długo jeszcze pociągnie oraz popołudniowe kursy PKS Rzeszów. Jeszcze chyba jest jeden Polonus do Ustrzyk, ale nigdy z niego nie korzystałem, bo ma kompletnie nieatrakcyjne godziny.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ostrowiec podobnie jak Ostróda, postój z przeznaczeniem na WC i rozprostowanie kończyn. Swoją drogą mogli dać postój w Radomiu. Patrząc na godziny odjazdu tylko ten o 16 z Warszawy byłby narażony na szturm Radomian.Wolfchen pisze:I nie zatrzymuje się w Radomiu (ok. 215 tys. mieszk., tylko w Ostrowcu Świętokrzyskim (ok. 70 tys mieszk.)
To tam są problemy z napełnieniem? To kurs starego typu który zwiedza po drodze pół Polski, ale przetrwał ostatnie cięcia Veoli.Wolfchen pisze:Czyli mieszkańcom Radomia zostanie jedno poranne połączenie Veolii (o. Brzozów), które nie wiadomo, jak długo jeszcze pociągnie
Jednym słowem Radom nadal jest skazani na Neobusa, który kosztuje taczkę pieniędzy i zatrzymuje się na skraju miasta. Na pocieszenie kursuje przez cały dzień.
Nie bardzo. Z kilku przewoźników Warszawa - Rzeszów w Radomiu staje tylko Neobus, którego trudno już nazywać busiarzem (zazwyczaj jedzie 12 metrowy Mercedes Travego).JacekM pisze:No i busy. No i kolej.
A koleją? Można z przesiadką w Krakowie albo w Lublinie. W obu wersjach to długa wycieczka krajoznawcza.