Hehe.MisiekK pisze:Znasz takie w Warszawie w godzinach szczytu wyłączając 7xx i 8xx? Bo ja nie, więc argument od czapy.Wolfchen pisze:Argument na miarę tego, że jak linia kursuje co 120 minut,
http://www.ztm.waw.pl/bazaS/20120513/519/305501.HTM
Moderator: Wiliam
Hehe.MisiekK pisze:Znasz takie w Warszawie w godzinach szczytu wyłączając 7xx i 8xx? Bo ja nie, więc argument od czapy.Wolfchen pisze:Argument na miarę tego, że jak linia kursuje co 120 minut,
Jak dwa razy ten pociąg przez 20 minut nie przyjedzie, to trzeciej szansy pasażer mu nie da.MisiekK pisze:W takiej sytuacji wychodzi się na konkretny kurs, który ma dowieźć 5 minut przed przejazdem pociągu.
Zarząd DZielnicy poza progami przy szkołach lub przedszkolach/żłobkach od 6-ciu lat nie montuje nigdzie progów. zresztą progi zamontowane przez obecny Zarząd DZielnicy Białołęka można policzyć na palcach jednej ręki. Na Strumykowej progów nie ma od Stefanika do Mehoffera - tam już nie ma szkół. Przy wyjeździe z MarcPolu (potencjalnie kolizyjne miejsce) z kolei zamontowano lustro:Gripen pisze:Progi zwalniające są wprost konieczne na ul. Strumykowej na odcinku od u. Mehoffera do ul. Światowida. Jakiś czas temu wspomnialem o tym radnemu Tumaszowi (na innym forum) - mial zająć się tematem (na tej ul. są szkola, dwa przedszkola i kilka placów zabaw). Niemniej pamiętam, że jakiś czas temu radny W. Tumasz wymyślil, żeby linię 516 - po korekcie puścić fragmentem ul. Strumykowej (na szczęście ten pomysl od początku byl nie do zrealizowania).
Kwestia druga związana z komunikacą na Nowodworach to biletomaty. Mialy być dwa - w rejonie ronda Ligi Morskiej (przystanek Nowodwory w kierunku Centrum) oraz na pętli Nowodwory (gdzieś w okolicach pętli linii 508 - E-8). Biletomaty mialy być najpóźniej w kwietniu, jest maj i nadal nie wiadomo kiedy będą. Sprawę pilotuje radny W. Tumasz - jak widać malo skutecznie.
Progi zwalniające w rejonie skrzyżowania H. Ordonówny/Odkryta są zbędne - wystarczy nowoczesny fotoradar - po pewnym czasie inwestycja sama się zwróci.
Likwidacja linii 214 to dobry pomysl - kiedy bym nie szedl ul. H. Ordonówny to jedzie prawie lub calkiem pusty. Za to po polączeniu ul. H. Ordonówny będzie kursowala linia 152 - to chyba obecnie optymalne rozwiązanie.
A tak na koniec - ZTM - ręce z daleka od linii 503 i 516.
To nie, ale 214 + S3 do Służewca i potem tramwaj/autobus lub pieszo do biurowców to będzie bardzo atrakcyjna alternatywa wobec: E-8, metro, tramwaj.Bastian pisze:I to się zmieni?MisiekK pisze:3. Czas dojazdu do Dworca Gdańskiego 214+pociąg jest większy niż 101+metro.
Powtarzam: wszystko zależy od niezawodności tego S-3 oraz samego skomunikowania z autobusem. Pasażerowi zależy na czasie, ale chyba jeszcze bardziej na pewności. Poza tym: ilu Tarchominian pracuje na Służewcu?tarantula01 pisze:To nie, ale 214 + S3 do Służewca i potem tramwaj/autobus lub pieszo do biurowców to będzie bardzo atrakcyjna alternatywa wobec: E-8, metro, tramwaj.
Nowe 152 nie dowiezie chętnych do kolei?tarantula01 pisze:To nie, ale 214 + S3 do Służewca i potem tramwaj/autobus lub pieszo do biurowców to będzie bardzo atrakcyjna alternatywa wobec: E-8, metro, tramwaj.
Dokładnie w tym rzecz. Ja bym do tego dopisał jeszcze częstotliwość i zastępowalność (w sensie jak się zepsuje autobus, to po jakim czasie dojedzie następny). Może to moje subiektywne odczucie, ale ja bym nie ryzykował dojazdu do pracy czymś, co jeździ co pół godziny.Bastian pisze:Pasażerowi zależy na czasie, ale chyba jeszcze bardziej na pewności.
Konkretnie chodzi o relację Płudy - Służewiec, o której mowa. A więc nie jakiekolwiek pociągi, tylko te jadące na SłużewiecMichalJ pisze:Nie wszystkie w to samo miejsce, fakt, ale w tym kierunku to akurat zastępowalność jest niezła.