Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 maja 2012, 7:53

Mnie tylko zastanawia, po jaką cholerę przy okazji zamknięcia Marszałkowskiej ruszano cykl na Woronicza/Wołoska. Przecież tam żadna relacja nie doszła, żadna nie ubyła. I ciekawe, czy skręt N-E został zachowany w programie? Bo jeżeli nie, to trzeba by skasować możliwość zajeżdżania 16 na pętlę Woronicza zamiast an zajezdnię.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 maja 2012, 9:38

Tramwaje skręcające prosto?

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 16 maja 2012, 9:55

Pawel_ pisze: Nie dość, że mają zielone światło, kierunkowe, to nagle Ci się zatrzyma i jeszcze się dąsa, że SU12 na niego trąbi. Co tam trzeba jeszcze zrobić, żeby to szło sprawnie? W ogóle się da, czy tam jest najlepiej, jak tylko się da? ](*,)
Siła przyzwyczajenia, bo tramwaje zawsze tam skręcały w prawo z Ratuszowej w Jagiellońską - jak ktoś nie odróżnia zielonego ogólnego od kierunkowego to woli nie ryzykować spotkania z tramwajem. Lepsza byłaby chyba zielona strzałka w prawo :-k

Co do Kondratowicza - wydzielony lewoskręt w Rembielińską powoduje niezłe korki na Bazyliańskiej...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 17 maja 2012, 2:01

Te strzałki zostały po frezowaniu Woronicza. W tym czasie była znacząca zmiana organizacji ruchu, ale wszystko grało.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 maja 2012, 16:45

Pytanie laika, który codziennie rano stoi w kilku-kilkunastominutowym korku na Żwirki, między Sasanki a Leżajską. Przez światła przy Leżajskiej. Tam musi być stałoczasówka? Nie ma możliwości wykrywania chętnych do lewoskrętów? Nie ma problemu przy Sasanki, nie ma przy 17 stycznia, nie ma przy Racławickiej. No, cholera, do Raszyńskiej pół korka nie ma, ewentualnie minimalny przy Banacha, a kwitnie się przed... Leżajską, gdzie ruch z kierunków poprzecznych jest śladowy.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 maja 2012, 21:38

Jak użyli staroużytecznego sterownika, to może nie umieć akomodacji. Mogła też po prostu zepsuć się detekcja.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 18 maja 2012, 0:12

Glonojad pisze:Zapewne chciał wpuszczać na skrzyżowanie tramwaje skręcające prosto zarówno w czasie fazy w lewo,jak i w prawo.
Jest jeden drobiazg - przejazd prosto możliwy jest JEDYNIE wtedy, gdy oba sygnalizatory na to zezwalają. Ciekawe czy taka sytuacja istniała?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 maja 2012, 14:50

Postawili specjalne światła na skrzyżowaniu al. Niep. - Nowowiejska. Ze strzałką w lewo, bez strzałki i ze strzałką w prawo (dobrze tak jest?). Czy jest jakiś zakaz zapalania dwóch pałek naraz?

Bo teraz jest tak:
1. Auta z centrum i tram w lewo.
2. Auta w obie strony i tram prosto.
3. Auta z Mokotowa i tram w prawo.

A przecież w fazie 1. mógłby też tram prosto mieć pałkę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 maja 2012, 17:56

MichalJ pisze:Postawili specjalne światła na skrzyżowaniu al. Niep. - Nowowiejska. Ze strzałką w lewo, bez strzałki i ze strzałką w prawo (dobrze tak jest?)
Tak. IIRC, strzałka prosto to warsawianizm...
. Czy jest jakiś zakaz zapalania dwóch pałek naraz?
nie.
A wtedy nie jest obsługiwana relacja zjazdowej na Mokotów 9?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 maja 2012, 18:00

Glonojad pisze:Tak. IIRC, strzałka prosto to warsawianizm...
Tym razem niewykorzystany, jak widać ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 maja 2012, 18:12

Glonojad pisze:
A wtedy nie jest obsługiwana relacja zjazdowej na Mokotów 9?
Khe? Jeszcze raz. Jadą od dworca samochody prosto i tramwaje w lewo. Relacja 'tramwaje prosto' mieści się pomiędzy tymi dwoma potokami i nie może być kolizyjna z niczym więcej niż one.
Chciałbyś z Nowowiejskiej wyjechać dziewiątką pod pędzące samochody? :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 maja 2012, 19:12

A, samochody. To tak, można by rzeczywiście puścić tramwaje na wprost.

EDIT: Odszczekuję, można zrobić strzałkę na wprost też, wtedy jest to gwarancja bezkolizyjności (co oznacza IMHO tyle, że nie można puścić z naprzeciwka lewoskrętu samochodowego na zielonym ogólnym).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 24 maja 2012, 14:23

Hehe. Dla odmiany z przeciwnej strony, dla tramwajów jadących z Mokotowa, jest JEDEN czynny sygnalizator, tym razem zaopatrzony w strzałkę 'do góry'. Jakoś to w wyjazdach z Mokotowa na Ochotę nie przeszkadza.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 25 maja 2012, 13:42

Dobrze wczoraj widziałem, że na skrzyżowaniu Kondratowicza i Łabiszyńskiej zlikwidowany został sygnalizator do skrętu w lewo i wszystko jest po staremu?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 7:38

A wyjazdy z Mokotowa na Ochotę są nielegalne i nikomu to nie przeszkadza.

ODPOWIEDZ