O chłodzeniu i niechłodzeniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 21 maja 2012, 23:29

Glonojad pisze:Za nawiew na 18 urywałbym mądralom jaja. Klima powinna być ustawiona na max 5-7 stopni poniżej temperatury otoczenia, koniec dyskusji. Jak się ustawi na głupa 18, to się po prostu przeziębia pasażerów stojących pod nawiewami (zwłaszcza że w niektórych autobusach Wiodącego Krajowego Producenta wieje tylko z agregatu, bez rozprowadzenia kanałami po wozie).
Glonek - a co w przypadku 88xx, gdzie nie ma regulacji temperatury nawiewu. Że nie wspomnę o 81xx i deskorolkach. Strach się bać o jaja ...
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 22 maja 2012, 0:18

Desert pisze:W sumie z MZA problemu nie ma bo starcza telefon na CR i w moment klimatyzacja się włącza. Natomiast co do ajentów to są po prostu nie do zajebania. Widząc autobus zaczynający się na Axyz wiedz że się usmażysz i spocisz jak dzika świnia.
Kiedyś wszystkie przeguby ITSu były lodówkami - już tak nie jest? Tylko Grodzioscania ma klimatyzację tylko z nazwy.
ŁK

Adam G.

Post autor: Adam G. » 22 maja 2012, 2:07

Glonojad pisze:(zwłaszcza że w niektórych autobusach Wiodącego Krajowego Producenta wieje tylko z agregatu, bez rozprowadzenia kanałami po wozie).
Za to to dopiero ktoś powinien stracić jaja. Co nam po och-ach "śródziemnomorskiej" klimatyzacji, jeżeli wylot powietrza jest tylko w jednym miejscu? Ja już wiem, że żeby mieć chłodno w Solarisie, muszę stanąć na końcu sekcji A, ale to jest kompletna paranoja. Powietrze powinno być rozprowadzane równomiernie, a nie tak że jedni marzną, a inni się smażą...
Kracho pisze:A to w Swingach tak jest? Bo dziś wewnątrz jednego egzemplarza było tak gorąco, że nie powiedziałbym tego. Siłowałem się z jednym oknem bezskutecznie, ale jak zobaczyłem po paru minutach, że komuś obok się udało, to ponowiłem próbę i mi także się udało. Różnica była zauważalna.
Po pierwsze, musiałeś mieć pecha. Zdarza się.
Po drugie, w przypadku Swingów mam przynajmniej pewność, że wyłączona klimatyzacja oznacza naprawdę jej awarię, a nie perfidne działanie motorniczego. W przypadku autobusów tej pewności nie ma. Zresztą, klima w Swingach psuje się chyba bardzo rzadko. Jeżdżę nimi sporo i jak dotąd chyba tylko raz trafiłem na egzemplarz bez klimy.
Łukasz pisze:Kiedyś wszystkie przeguby ITSu były lodówkami - już tak nie jest? Tylko Grodzioscania ma klimatyzację tylko z nazwy.
ITS z najlepszego ajenta stał się już chyba tym najgorszym. Mam wrażenie, że kompletnie olali wszystko co związane jest z obsługą techniczną. Kiedyś faktycznie ITS był gwarancją wspaniałej klimatyzacji. Teraz zasadniczo jest gwarancją jej braku.

Co do Scanii - klimatyzację mają naprawdę dobrą. Trzeba tylko chcieć ją włączyć.

[ Dodano: |22 Maj 2012|, 2012 02:07 ]
Glonojad pisze:(zwłaszcza że w niektórych autobusach Wiodącego Krajowego Producenta wieje tylko z agregatu, bez rozprowadzenia kanałami po wozie).
Za to to dopiero ktoś powinien stracić jaja. Co nam po och-ach "śródziemnomorskiej" klimatyzacji, jeżeli wylot powietrza jest tylko w jednym miejscu? Ja już wiem, że żeby mieć chłodno w Solarisie, muszę stanąć na końcu sekcji A, ale to jest kompletna paranoja. Powietrze powinno być rozprowadzane równomiernie, a nie tak że jedni marzną, a inni się smażą...
Kracho pisze:A to w Swingach tak jest? Bo dziś wewnątrz jednego egzemplarza było tak gorąco, że nie powiedziałbym tego. Siłowałem się z jednym oknem bezskutecznie, ale jak zobaczyłem po paru minutach, że komuś obok się udało, to ponowiłem próbę i mi także się udało. Różnica była zauważalna.
Po pierwsze, musiałeś mieć pecha. Zdarza się.
Po drugie, w przypadku Swingów mam przynajmniej pewność, że wyłączona klimatyzacja oznacza naprawdę jej awarię, a nie perfidne działanie motorniczego. W przypadku autobusów tej pewności nie ma. Zresztą, klima w Swingach psuje się chyba bardzo rzadko. Jeżdżę nimi sporo i jak dotąd chyba tylko raz trafiłem na egzemplarz bez klimy.
Łukasz pisze:Kiedyś wszystkie przeguby ITSu były lodówkami - już tak nie jest? Tylko Grodzioscania ma klimatyzację tylko z nazwy.
ITS z najlepszego ajenta stał się już chyba tym najgorszym. Mam wrażenie, że kompletnie olali wszystko co związane jest z obsługą techniczną. Kiedyś faktycznie ITS był gwarancją wspaniałej klimatyzacji. Teraz zasadniczo jest gwarancją jej braku.

Co do Scanii - klimatyzację mają naprawdę dobrą. Trzeba tylko chcieć ją włączyć.
noidea

SG

Post autor: SG » 22 maja 2012, 2:48

Glonojad pisze:Za nawiew na 18 urywałbym mądralom jaja. Klima powinna być ustawiona na max 5-7 stopni poniżej temperatury otoczenia, koniec dyskusji. Jak się ustawi na głupa 18, to się po prostu przeziębia pasażerów stojących pod nawiewami (zwłaszcza że w niektórych autobusach Wiodącego Krajowego Producenta wieje tylko z agregatu, bez rozprowadzenia kanałami po wozie).
Ustawiając klimę 5 stopni poniżej otoczenia, przy otwieraniu drzwi na każdym przystanku przez pasażerów praktycznie nie odczujesz żadnej różnicy jak byś był w klimatyzowanym pomieszczeniu.

[ Dodano: |22 Maj 2012|, 2012 02:50 ]
Jamad pisze:a co w przypadku 88xx, gdzie nie ma regulacji temperatury nawiewu.
Jest regulacja nawiewu, ale "teoretycznie" nie jest to robota dla kierowcy tylko dla mechaników.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 maja 2012, 6:11

Jamad pisze:
Glonek - a co w przypadku 88xx, gdzie nie ma regulacji temperatury nawiewu. Że nie wspomnę o 81xx i deskorolkach. Strach się bać o jaja ...
Mówię, oczywiście, o przypadkach, gdy można ustawić dowolną temperaturę (bo, jak sądzę, do takich przypadków odnosiła się propozycja, by ustawiać "18 na ślepo"). :p

Co do swingów - to trzeba zgłaszać motorniczemu, a jak to nic nie da, to albo na centralę TW, albo (chyba lepiej) - ZTM. Nie wiem, na ile motorniczy może coś zrobić - teoretycznie mógł wybrać program (automat albo max), ale mogę się mylić. Miałem kiedyś taką sytuację, gdy polazłem do motorowego, że klima nie działa, ten oznajmił, że nic nie może zrobić, po czym... zrobiło się wyraźnie chłodniej (i nie chodziło tu bynajmniej o wyniosłą oziębłość prowadzącego :P ).

[ Dodano: |22 Maj 2012|, 2012 06:14 ]
Jamad pisze:
Mówię, oczywiście, o przypadkach, gdy można ustawić dowolną temperaturę (bo, jak sądzę, do takich przypadków odnosiła się propozycja, by ustawiać "18 na ślepo"). :p

Co do swingów - to trzeba zgłaszać motorniczemu, a jak to nic nie da, to albo na centralę TW, albo (chyba lepiej) - ZTM. Nie wiem, na ile motorniczy może coś zrobić - teoretycznie mógł wybrać program (automat albo max), ale mogę się mylić. Miałem kiedyś taką sytuację, gdy polazłem do motorowego, że klima nie działa, ten oznajmił, że nic nie może zrobić, po czym... zrobiło się wyraźnie chłodniej (i nie chodziło tu bynajmniej o wyniosłą oziębłość prowadzącego :P ).
Ustawiając klimę 5 stopni poniżej otoczenia, przy otwieraniu drzwi na każdym przystanku przez pasażerów praktycznie nie odczujesz żadnej różnicy jak byś był w klimatyzowanym pomieszczeniu.
A skąd. Przecież wydajność klimatyzacji nie maleje od tego, na ile stopni jest ustawiona (no chyba, że w autobusach macie to naprawdę dziwacznie ustawione). Cały czas ma za zadanie osiągnąć oznaczoną temperaturę, po prostu wcześniej (po osiągnięciu tych T-5 stopni) przestaje dmuchać. To tak, jakbyś próbował mnie przekonać, że przy ograniczeniu do 50 przyspieszenie samochodu jest mniejsze, niż przy ograniczeniu do 90...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 22 maja 2012, 6:41

Inaczej. Sterownik klimy powinien zauważyć, że do utrzymania T-5*C i tak potrzebuje dużej mocy i odpowiednio silnie ziębić. Problem tkwi w niejednorodności temperatury w czasie i w przestrzeni wozu. I tu właśnie mści się brak tego rozprowadzania zimnego powietrza - bo jeśli termometr jest umieszczony przy klimatyzacji, to co po nim?

Nawiasem mówiąc, normalnie kaloryfery umieszcza się pod oknami, żeby utrzymać w miarę stałą temperaturę w pokoju. Analogicznie, chłodzenie powinno być umieszczone w rzeźniach przy drzwiach (bo o kurtynach powietrznych już nie marzę).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 22 maja 2012, 8:15

Nie pieprzcie, że ajenci są "be" a MZA cacy, bo w weekend doświadczyłem takich redutowych szpeców, co to pozamykali okna na kwadraty, zamknęli luki dachowe i... i to tyle, ani wentylacji (proszę ECONu w żadnym stopniu nie utożsamiać z klimatyzacją, no chyba, że ktoś wiatraczek na biurku sobie tak nazywa) o klimie nie mówiąc... I to wszystko w brand new super duper 85xx. Już wiem, czemu ma nickname solarium.
Jak włażę do takiego autobusu, to wiem, że nie prowadzi go kierowca, tylko marny szoferzyna. Prawdziwych kierowców, ludzi z klasą, jak widać wciąż w tym mieście mało.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

SG

Post autor: SG » 22 maja 2012, 10:20

Tak jak mówiłem...

(wentylator podaje ciepłe powietrze - w związku z powyższym używanie ECON w okresie letnim jest niedozwolone!)

[ Dodano: |22 Maj 2012|, 2012 10:30 ]
chester pisze:Nie pieprzcie, że ajenci są "be" a MZA cacy, bo w weekend doświadczyłem takich redutowych szpeców, co to pozamykali okna na kwadraty, zamknęli luki dachowe i... i to tyle, ani wentylacji (proszę ECONu w żadnym stopniu nie utożsamiać z klimatyzacją, no chyba, że ktoś wiatraczek na biurku sobie tak nazywa) o klimie nie mówiąc... I to wszystko w brand new super duper 85xx. Już wiem, czemu ma nickname solarium.
Jak włażę do takiego autobusu, to wiem, że nie prowadzi go kierowca, tylko marny szoferzyna. Prawdziwych kierowców, ludzi z klasą, jak widać wciąż w tym mieście mało.
Tak tak... Nie wierzę że kierowca zamknął okna na kwadrata, oraz lufty. I nie włączył klimatyzacji. Tym bardziej w 85xx w których jest ona jeszcze sprawna.
Załączniki
DSC01339.JPG

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 22 maja 2012, 10:59

SG pisze:Tak jak mówiłem...
Nie no, super ogłoszenie.

Kierowca wejdzie, śpiesząc się, i zobaczy tylko
"Stosowanie w okresie letnim przycisku econ".
I zaraz wchodzi do wozu i pierwsze co robi, to szuka przycisku econ, żeby to włączyć.
ŁK

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 22 maja 2012, 13:12

Ziewam. Ciekawe czy w takim Rzymie chłodzą. :D

Adam G.

Post autor: Adam G. » 22 maja 2012, 17:52

Łukasz pisze:

I zaraz wchodzi do wozu i pierwsze co robi, to szuka przycisku econ, żeby to włączyć.
Dokładnie - szczyt graficznej beznadziei.
Teraz będziemy mieć całą masę upalnych ECONów...
chester pisze:Nie pieprzcie, że ajenci są "be" a MZA cacy
Nie pieprzymy, ale o ile w MZA klimę spotyka się dość często, o tyle u ajentów jest to prawdziwe wydarzenie...
noidea

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 maja 2012, 19:19

Dziś trafiłem na A7xy - i zamrażarka. Już nie wiem co lepsze... Powinno być tak jak Glonojad pisał.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 22 maja 2012, 19:26

Nie mamy możliwości regulacji temperatury, zablokowali nam. Natomiast temat zaczyna mnie wkurzać. Za ciepło, za zimno... Trzeba było przejść do innej części wozu, koło harmonii zawsze jest najzimniej ;P
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

SG

Post autor: SG » 22 maja 2012, 19:33

Szeregowy_Równoległy pisze:Nie mamy możliwości regulacji temperatury, zablokowali nam. Natomiast temat zaczyna mnie wkurzać. Za ciepło, za zimno... Trzeba było przejść do innej części wozu, koło harmonii zawsze jest najzimniej ;P
Nie zawsze w 8559 tam nic nie dmucha zimnego a wyciąga :D

TeRrahiel
Kontakt:

Post autor: TeRrahiel » 22 maja 2012, 20:31

Łukasz pisze:

Wydaje mi się, że dramatyzujesz - ogłoszenie wcale nie jest złe i nie ma żadnego problemu z przeczytaniem go. Oczywiście, pod warunkiem, że ktoś w ogóle ma nawyk patrzenia na ogłoszenia na zakładzie.
Blank page, a self-imposed curse
Scrawling thoughts... to write for what?

ODPOWIEDZ