Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 maja 2012, 0:18

Szczerze? Zostaniesz olany grubym sikiem. Przypominam, że od początku mówiłem jak trzeba będzie obsłużyć dojazd z Nowodworów do Płud, ale między innymi ty mi udowadniałeś, że 214 trzeba na siłę uruchamiać rok temu. Okazało się, że niestety miałem rację pisząc jak będzie i teraz właśnie jest to realizowane (satysfakcji z tego nie mam).
Poza tym - po otwarciu wiaduktów na Płudach miejsca do zawrócenia dla 214 nie będzie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 28 maja 2012, 23:50

Odnośnie linii przyśpieszonej 510 poczyniłem dzisiaj pewne obserwacje. Wieczorową porą pomykałem 17 w kierunku Huty. Od DC ruszyłem razem z 510, i tak dojechaliśmy do Haliny(Marymonckiej) . Pomachaliśmy sobie z kierowcą i każdy pojechał w swoją stronę. Zaznaczam, było to przed 21 i mało samochodów. W takim razie ile minut DŁUZEJ od trama jedzie w szczycie 510 tym samym odcinkiem?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Georg

Post autor: Georg » 29 maja 2012, 7:31

Ale dlaczego tej linii nie można zlikwidować i dać wozy tam gdzie są potrzebne?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 29 maja 2012, 8:14

Bo protesty społeczne byłyby zbyt duże.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Georg

Post autor: Georg » 29 maja 2012, 10:14

Ale przecież protesty są zawsze jak chcą coś zlikwidować. Ja na początku też chciałem mieć 106, 125 i 601 pod swoimi oknami i byłem bardzo niezadowolony, że ZTM zabrał z Wolskiej wszystkie autobusy. Ale teraz widzę, że to był naprawdę bardzo dobry ruch. Przy korkach jakie w szczycie tworzą się na tej ulicy w stronę Centrum podróż 125 zajęłaby 5 razy dłużej niż jazda 26 co 5 minut. I jakoś zmianę się udało wprowadzić. To z 510 nie można tak samo?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 maja 2012, 10:37

Czasem protesty są większe, a czasem mniejsze. Pamiętaj też, że 510 cieszy się specjalną "opieką" prasy...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

osa

Post autor: osa » 29 maja 2012, 12:10

Jeśli to jakaś aluzja, to zapewniam Cię, że 510 będzie się cieszyć tą opieką nadal, dopóki tramwaje nie zaczną dojeżdżać z Dworca Centralnego w głąb Tarchomina i nie zaczną jeździć wyraźnie szybciej (zwłaszcza przez rondo Babka - miałem okazję wypróbować w ostatnią sobotę: postoje na wszelkich możliwych czerwonych światłach). Tak, jechałem 17-ką, a nie 510, choć tak naprawdę liczyłem na 15-kę - poszedłem na przystanek tramwajowy przy Dworcu Centralnym, bo miałem pewność, że coś tu będzie prędzej.
Zgadzam się natomiast z opiniami, że w sytuacji, gdy rozkład 510 jest już mocno pocięty (ZTM-owi udało się kolejarską metodą wygasić popyt w al. Jana Pawła II, czego przykładem jestem ja sam w ostatnią sobotę) można rozważyć skrócenie trasy 510 do ronda Babka i połączenie tej linii z 508 - stąd jest wyraźnie większe wykorzystanie autobusów przez odwiedzających Arkadię. Warunkiem musiałaby być znacznie wygodniejsza przesiadka 510->tramwaje w al. JP II za rondem w stronę centrum niż teraz z 500-ki.
Co do przytoczonego przykładu. Z rozkładu jazdy wynika, że takie zdwojenie 17-ki z 510 występuje o godz. 20.51 z Dworca Centralnego. Przy czym rozkładowo 510 powinno być przy Hali Marymonckiej o godz. 21.07, a 17-ka o godz. 21.09. Pytanie: jak bardzo ten rozkład spowalnia jazdę autobusu, skoro na ulicach nie ma o tej porze korków? A może jednak korki były? Swoje robi też obecny oberek 510 przez Włościańską i Żelazowską do Trasy AK.

Georg

Post autor: Georg » 29 maja 2012, 12:23

Należałoby puścić 510 po trasie:
NOWODWORY - ... - Al. Jana Pawła II - łącznik do ul. Błońskiej - droga wzdłuż torów - droga wewn. przy CH Arkadia - Słomińskiego - Rondo Babka 02 (tutaj postój).
Aczkolwiek uważam, że jest to zmiana wymuszona. Najkorzystniejsze byłoby zlikwidowanie 510 i zasilenie 6 brygadami 508 albo innych linii, które bardziej tego potrzebują.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 maja 2012, 13:46

osa pisze:Warunkiem musiałaby być znacznie wygodniejsza przesiadka 510->tramwaje w al. JP II za rondem w stronę centrum niż teraz z 500-ki.
Noż do licha, autobus miałby na tory wjechać, czy jak? Tam jest kilkadziesiąt metrów i jedna jezdnia do przejścia!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 29 maja 2012, 14:06

Jakieś 120 m od słupka do słupka i półtorej jezdni chyba? :)
Ale fakt, przesiadka jest dobra.

osa

Post autor: osa » 29 maja 2012, 15:29

Chyba jednak lepiej byłoby, gdyby przystanek był zaraz zjazdem z ronda w al. JPII. A już na pewno nie jest przyjaźniejsza wersja trasy na tyłach Arkadii.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 maja 2012, 15:59

A co jest zlego w przesiadce w zespole KS. POPIELUSZKI?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 29 maja 2012, 16:21

W sumie to nic, bardzo dobre miejsce.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

osa

Post autor: osa » 29 maja 2012, 17:54

Poza tym, że jest tam ponad 2 razy mniej tramwajów niż na rondzie Babka, to rzeczywiście wygodne miejsce do przesiadki.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 maja 2012, 18:27

Kursujących kilkukrotnie częściej, niż 510, powiem wręcz - z częstotliwością bliską metru. 17 to nie jest, mimo czynionych na nią co jakiś czas zamachów, słaba linia. A i o miejsce w niej łatwiej, niż w 33.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Zablokowany