SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 maja 2012, 9:41

Nie o to chodzi. Skoro trasa podstawowa jest do Legionowa Piaski, to kursy tam NIE jeżdżące powinny być z literką!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 30 maja 2012, 9:42

Zależy komu. :) Odpowiadałem na post metrona. Oczywiście, że trasa jest opisana z błędem.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 30 maja 2012, 13:00

W ogóle co to za pomysł z tym S3S i S3C? :mur: Jak już robić kombinacje alpejskie, to oznaczyć to jakoś w typie S3 i S3x... Pomijając oczywiście żałosną częstotliwość i brak taktu... Mam nadzieję, że nikt nie powie, że to coś jest podstawowym środkiem transportu. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 30 maja 2012, 14:18

S3S to pewnie Śródmieście, a S3C Centralny, ale rzeczywiście głupie.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 30 maja 2012, 14:40

Czotyk pisze:S3S to pewnie Śródmieście, a S3C Centralny, ale rzeczywiście głupie.
Brawo :!: Wygrałeś podróż SKM :!:

[ Dodano: |30 Maj 2012|, 2012 14:42 ]
Wolfchen pisze:W ogóle co to za pomysł z tym S3S i S3C? :mur: Jak już robić kombinacje alpejskie, to oznaczyć to jakoś w typie S3 i S3x... Pomijając oczywiście żałosną częstotliwość i brak taktu... Mam nadzieję, że nikt nie powie, że to coś jest podstawowym środkiem transportu. 8-(
Rozumiem że pociąg kursujący (razem z KML i innymi S..) co 10 - 15 minut nie jest podstawowym środkiem transportu :!: ](*,)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 30 maja 2012, 14:43

Jak ruszy Modlin, to Legionowo będzie się oganiać od pociągów. Oczywiście brak taktu i różne dworce w Warszawie to są duże wady.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 maja 2012, 23:12

Ta nowa linia nie jest żadnym ułątwieniem dla mieszkańców Legionowa. Wrżecz przeciwnie utrudniła ona poruszanie się komunikacją. O ile jadąc z Legionowa do centrum można wsiąść w dowolny pociąg to już z Warszawy do Legionowa już tak łatwo nie ma. Pociągi jadą z 3 różnych dworców wiec jeśli pasażer nie zna dobrze rozkładu to może czekać go latanie po podziemiach. Linii S3 sukcesu nie wróżę. Mam tylko nadzieję że S3 zniknie z listy połączeń jak najszybciej

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 31 maja 2012, 0:06

Premo pisze:Linii S3 sukcesu nie wróżę. Mam tylko nadzieję że S3 zniknie z listy połączeń jak najszybciej
Nie liczyłbym na to, być może zostanie przedłużona :-$ .
Obrazek

Pociągiem do Warszawy co dziesięć minut

Nowa linia Szybkiej Kolei Miejskiej, która zostanie uruchomiona 1 czerwca, będzie kursować między Legionowem Piaski a lotniskiem na Okęciu.

S-3, bo taką nazwę przyjęto, pojedzie na trasie Legionowo Piaski - Legionowo - Warszawa Choszczówka - Płudy - Żerań - Toruńska - Praga - Dworzec Wschodni - Stadion - Powiśle - Śródmieście - Ochota - Dworzec Zachodni - Aleje Jerozolimskie - Rakowiec - Żwirki i Wigury - Służewiec i Lotnisko Chopina. Część pociągów zatrzymywać się będzie na Dworcu Centralnym, omijając odcinek od Stadionu do Ochoty.

Jak często?

Szczegółowego rozkładu jazdy ciągle jeszcze nie ma. Wiadomo jednak, że kursy SKM i Kolei Mazowieckich z Legionowa do stolicy będą odbywać się co 10-12 minut w godzinach szczytu, a poza nim mniej więcej co kwadrans. Po uruchomieniu S-3, trzeba będzie się liczyć z redukcją liczby pociągów S-9. Pociągi będą kursowały raz na godzinę (jedynie w godzinach szczytu porannego i popołudniowego linia zostanie wzmocniona dodatkowymi kursami). Dodatkowo, ze względów technicznych (ograniczona liczba krawędzi peronowych), od 1 czerwca pociągi S9 będą kursować wyłącznie na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo Piaski/Wieliszew. Nie będzie kursów na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo.

A do Modlina?

Jeżeli ktoś miał nadzieję, że pociągi SKM dojadą też do lotniska w Modlinie, niestety będzie musiał się rozczarować.
Pociągi lotniskowe w relacji Warszawa Lotnisko Chopina - Modlin rozpoczną kursowanie 29 czerwca.
- Szybka Kolej Miejska nie będzie obsługiwała lotniska w Modlinie. Żeby tak się stało, niezbędne by było dofinansowanie ze strony samorządów, przez które przebiega linia kolejowa. W tej chwili nie jest to możliwe - rozwiewa wątpliwości Magdalena Potocka z zespołu prasowego ZTM.

Pozostają jeszcze Koleje Mazowieckie. - Pociągi lotniskowe w relacji Warszawa Lotnisko Chopina - Modlin rozpoczną kursowanie 29 czerwca. Na tej trasie planowane jest zatrzymywanie pociągów na następujących stacjach: Nowy Dwór Mazowiecki - Chotomów - Legionowo Przystanek - Legionowo - Warszawa Płudy (w miarę możliwości) - Warszawa Toruńska - Warszawa Wschodnia - Warszawa Centralna. Dalej będą się zatrzymywać na wszystkich stacjach aż do przystanku Warszawa Lotnisko Chopina - twierdzi Katarzyna Łukasik z zespołu prasowego KM. - Obecnie trwają jeszcze ostateczne prace nad rozkładem jazdy pociągów, ze względu na prowadzoną przez PKP Polskie Linie Kolejowe modernizację torowisk. Będzie on udostępniony na tydzień przed wejściem w życie.

Masz dobry wzrok?

Po wprowadzeniu zmian trzeba będzie pilnie studiować rozkład, bo oprócz godzin odjazdów będzie zawierał informacje o tym, który pociąg jedzie jaką trasą. Jeżeli przy godzinie pojawi się litera Z - pociąg dojedzie do Dworca Zachodniego omijając centrum. Jeżeli będziemy jednak dotrzeć na Centralny - wypatrujmy literki C. Litera S z kolei oznaczać ma kursy do stadionu i na Śródmieście.
http://www.gazetaecho.pl/pociagiem-do-w ... inut_61338

Legionowo Przystanek też. No proszę, w końcu coś.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

kebe

Post autor: kebe » 31 maja 2012, 8:37

Dodatkowo, ze względów technicznych (ograniczona liczba krawędzi peronowych), od 1 czerwca pociągi S9 będą kursować wyłącznie na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo Piaski/Wieliszew. Nie będzie kursów na trasie Warszawa Gdańska - Legionowo.
Pozostają jeszcze Koleje Mazowieckie. - Pociągi lotniskowe w relacji Warszawa Lotnisko Chopina - Modlin rozpoczną kursowanie 29 czerwca. Na tej trasie planowane jest zatrzymywanie pociągów na następujących stacjach: Nowy Dwór Mazowiecki - Chotomów - Legionowo Przystanek - Legionowo - Warszawa Płudy (w miarę możliwości) - Warszawa Toruńska - Warszawa Wschodnia - Warszawa Centralna. Dalej będą się zatrzymywać na wszystkich stacjach aż do przystanku Warszawa Lotnisko Chopina - twierdzi Katarzyna Łukasik z zespołu prasowego KM. - Obecnie trwają jeszcze ostateczne prace nad rozkładem jazdy pociągów, ze względu na prowadzoną przez PKP Polskie Linie Kolejowe modernizację torowisk. Będzie on udostępniony na tydzień przed wejściem w życie.
Legionowo Przystanek też. No proszę, w końcu coś.
Nie podniecałbym się. Pewnie dojdzie z 1 połączenie na godzinę a reszta pozostanie jak teraz. Przecież i tak wszystko przejeżdza przez Modlin.

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 31 maja 2012, 9:59

Szczegółowego rozkładu jazdy ciągle jeszcze nie ma
No w ogóle ](*,)

A tak w ogóle te KMy do Modlina to widzę mają przyspieszone być, fajnie :)
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 maja 2012, 10:05

Lukasz436 pisze: Rozumiem że pociąg kursujący (razem z KML i innymi S..) co 10 - 15 minut nie jest podstawowym środkiem transportu :!: ](*,)
No, jak to "10-15" oznacza dwudziestominutowe dziury i trzy możliwe trasy docelowe w Warszawie, to nie, nie jest.

(tak, wiem, że średnica dalekobieżna biegnie obok podmiejskiej, ale lokalizacja przystanków jest cokolwiek inna jednak).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 31 maja 2012, 10:46

Czotyk pisze:A tak w ogóle te KMy do Modlina to widzę mają przyspieszone być, fajnie :)
Raczej pseudoprzyspieszone a'la warszawskie autobusy, szczególnie już z tymi zatrzymaniami na Płudach.

Awatar użytkownika
michalek^

Post autor: michalek^ » 31 maja 2012, 11:11

Czotyk pisze:
Szczegółowego rozkładu jazdy ciągle jeszcze nie ma
No w ogóle ](*,)
To daj szczegółowy rozkład, czyli: z każdego przystanku, czas przejazdów między stacjami.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 31 maja 2012, 11:29

Człowieku już masz od kilku dni rozkład.

Rozkład linii lotniskowych

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 31 maja 2012, 14:02

Glonojad pisze:
Lukasz436 pisze: Rozumiem że pociąg kursujący (razem z KML i innymi S..) co 10 - 15 minut nie jest podstawowym środkiem transportu :!: ](*,)
No, jak to "10-15" oznacza dwudziestominutowe dziury i trzy możliwe trasy docelowe w Warszawie, to nie, nie jest.

(tak, wiem, że średnica dalekobieżna biegnie obok podmiejskiej, ale lokalizacja przystanków jest cokolwiek inna jednak).
W żwirkach ostatnio w kierunku Centrala kwitłem ponad 60 minut. A myślałem że nie będzie tak źle. Dlatego pociąg dla biurowców będzie zbawieniem. Bynajmniej wczoraj przeżyłem szok ile osób wsiada do kibla KM na Żwirkach w kierunku Centrum,

ODPOWIEDZ