Ale w cyklu rocznego rozkładu, towarowe się kładzie po całym ruchu pasażerskim, więc na jego etapie możnaby pokusić się o jakąś regularność. I może w przyszłym rozkładzie tak będzie?Bon Jovi pisze:Zauważ że linie z Lotniska KM/SKM będą wjeżdżały na tory kolei Radomskiej. Tam oprócz KM, jeżdżą także towarowe pociągi. Dlatego równy takt nie jest możliwy w naszych realiach do ułożenia. Gdyby towarowe miały swoje tory, a osobowe swoje, to wtedy byłoby możliwe.BJ pisze:Ja jednak nadal nie umiem pojąć, czemu w tramwajach czy autobusach da się zrobić równy takt, a na kolei to jest po prostu niemożliwe i chyba nigdy nie nastąpi.
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Koleją na warszawskie lotnisko
Moderator: JacekM
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Towarowe to nie, ale wystarczy dołożyć pospieszne. I to nie na tej linii, ale na jakiejkolwiek, która przez średnicę idzie. No i się robi.
W nowym rozkładzie chcą dać priorytet pociągom dowożącym do pracy etc. To też taktu raczej nie da, bo tak czy siak między 7:30 a 8 będzie tych pociągów najwięcej, później spokój i znowu 8:30...
W nowym rozkładzie chcą dać priorytet pociągom dowożącym do pracy etc. To też taktu raczej nie da, bo tak czy siak między 7:30 a 8 będzie tych pociągów najwięcej, później spokój i znowu 8:30...
- fik
- Naczelne Chamidło
Na polskiej kolei post-2000. W 1993 na przykład na wszystkich liniach wychodzących z WWK był równiutki takt.Adam G. pisze:Na polskiej kolei. Gdzie indziej to raczej norma.BJ pisze:Ja jednak nadal nie umiem pojąć, czemu w tramwajach czy autobusach da się zrobić równy takt, a na kolei to jest po prostu niemożliwe i chyba nigdy nie nastąpi.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Heh. Niby rozwlekly czas, a na Zachodni dwie minuty w plecki, choc na Rakowcu w czasie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jade sobie właśnie w stronę lotniska. Ze Wschodniej ruszył 2 minuty po czasie, z Zachodniej jakieś 7 minut już. Do Rakowca nadrobił ze 2 minuty. Po drodze sporo zatrzymań. Do Śródmieścia frekwencja ok. 80%, na Zachodnim ponowne zapełnienie nowym targetem na ok. 90%. To kurs biurowy, bardzo jestem ciekawy frekwencji w miedzyszczycie.
Kontrola biletòw przez pana w odblasku ZTM, jak ludzie pytali, to mówił, że od lipca ma być porozumienie KM-ZTM i będzie można robić tą trasę na bilecie KM.
Koniec relacji, ogólne wrażenie raczej pozytywne
Kontrola biletòw przez pana w odblasku ZTM, jak ludzie pytali, to mówił, że od lipca ma być porozumienie KM-ZTM i będzie można robić tą trasę na bilecie KM.
Koniec relacji, ogólne wrażenie raczej pozytywne
A ja do pracy pojechałem z Lotniska koleją. Sama stacja robi duże wrażenie. Oznaczenia i informacja (w rozumieniu całościowym) na najwyższym poziomie!. Co dzisiaj zauważyłem. Szwankowała jedynie informacja (na wyświetlaczach) dotycząca odjazdów pociągów. Na wyświetlaczu KM odjeżdża SKM. Oczywiście informacja ZTM informowała pasażerów który pociąg zaraz odjeżdża. Jak pociąg rusza od razu jesteśmy informowani (w języku Polskim oraz Angielskim) dokąd jedzie pociąg i przez jaką stację. Wydaję mi się że naprawdę ciężko będzie się pomylić. Duży plus za dobre przygotowanie takiej informacji. Na stacjach mijanych brakowało w niektórych przypadkach rozkładów SKM.
Reasumując. Jako Warszawiak jest dumny z naszego Lotniska oraz połączenia które zostało dzisiaj otwarte. Myślę że spokojnie obecnie przegoniliśmy wiele lotnisk z połączeń kolejowym pod względem wykonania. No i najważniejsze - obecnie mamy Lotnisko (jedyne w Europie) położone najbliżej Centrum oraz z najtańsza ceną jeżeli chodzi o dojazd.
Reasumując. Jako Warszawiak jest dumny z naszego Lotniska oraz połączenia które zostało dzisiaj otwarte. Myślę że spokojnie obecnie przegoniliśmy wiele lotnisk z połączeń kolejowym pod względem wykonania. No i najważniejsze - obecnie mamy Lotnisko (jedyne w Europie) położone najbliżej Centrum oraz z najtańsza ceną jeżeli chodzi o dojazd.
Też wybrałem się do pracy koleją. Mega pozytyw 
Wsiadłem na Płudach o 9.30 (S3 się spóźnił), a na Rakowcu wysiadłem o 10:03 (nadgonił opóźnienie). Tego nam było od bardzo dawna trzeba.
Wsiadłem na Płudach o 9.30 (S3 się spóźnił), a na Rakowcu wysiadłem o 10:03 (nadgonił opóźnienie). Tego nam było od bardzo dawna trzeba.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Stacja na zdjęciach IMHO wyglądała gorzej niż jest w rzeczywistości, gdzie prezentuje się całkiem nieźle. Jedyne czego jej brakuje to połączenia z terminalem "pod dachem", co dzisiaj było szczególnie odczuwalne. Brakowało jedynie informatorów na Śródmieściu, gdzie większość podróżnych (osób z bagażami) nie bardzo wiedziała gdzie ma dalej iść. Z krótkich obserwacji na lotnisku odniosłem wrażenie, że dużo więcej osób chciało jechać na Centralny, aniżeli na Śródmieście. Generalnie jak na pierwszy dzień, to nawet odliczając tubylców jadących dla rozrywki, frekwencja przyzwoita
.