Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Koleją na warszawskie lotnisko

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 21 maja 2012, 8:55

Bon Jovi pisze:
BJ pisze:Ja jednak nadal nie umiem pojąć, czemu w tramwajach czy autobusach da się zrobić równy takt, a na kolei to jest po prostu niemożliwe i chyba nigdy nie nastąpi.
Zauważ że linie z Lotniska KM/SKM będą wjeżdżały na tory kolei Radomskiej. Tam oprócz KM, jeżdżą także towarowe pociągi. Dlatego równy takt nie jest możliwy w naszych realiach do ułożenia. Gdyby towarowe miały swoje tory, a osobowe swoje, to wtedy byłoby możliwe.
Ale w cyklu rocznego rozkładu, towarowe się kładzie po całym ruchu pasażerskim, więc na jego etapie możnaby pokusić się o jakąś regularność. I może w przyszłym rozkładzie tak będzie?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

przewoz

Post autor: przewoz » 21 maja 2012, 9:15

Towarowe to nie, ale wystarczy dołożyć pospieszne. I to nie na tej linii, ale na jakiejkolwiek, która przez średnicę idzie. No i się robi.
W nowym rozkładzie chcą dać priorytet pociągom dowożącym do pracy etc. To też taktu raczej nie da, bo tak czy siak między 7:30 a 8 będzie tych pociągów najwięcej, później spokój i znowu 8:30...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 maja 2012, 9:19

W nowym rozkładzie pośpiesznych na tej linii zdaje się nie będzie, więc powinno być o wiele łatwiej. A na średnicy osobowe i pośpieszne jadą osobnymi torami. (Sprawdzić czy nie piętrus, ale piętrusa można dać na inną linię w razie czego.)

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 21 maja 2012, 10:12

MichalJ pisze:A na średnicy osobowe i pośpieszne jadą osobnymi torami.
Ale kiedyś zjadą z tej Średnicy... Szczególnie pociągi z KM2 i KM3.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 maja 2012, 14:33

Adam G. pisze:
BJ pisze:Ja jednak nadal nie umiem pojąć, czemu w tramwajach czy autobusach da się zrobić równy takt, a na kolei to jest po prostu niemożliwe i chyba nigdy nie nastąpi.
Na polskiej kolei. Gdzie indziej to raczej norma.
Na polskiej kolei post-2000. W 1993 na przykład na wszystkich liniach wychodzących z WWK był równiutki takt.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 cze 2012, 6:53

Heh. Niby rozwlekly czas, a na Zachodni dwie minuty w plecki, choc na Rakowcu w czasie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 01 cze 2012, 7:34

Wjazd na Zachodni w niektóre dni to ciągłe 1-2 minutowe stanie pod wjazdem... Równie dobrze od Rakowca do Zachodniego minutę można nadrobić.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 01 cze 2012, 7:53

Jade sobie właśnie w stronę lotniska. Ze Wschodniej ruszył 2 minuty po czasie, z Zachodniej jakieś 7 minut już. Do Rakowca nadrobił ze 2 minuty. Po drodze sporo zatrzymań. Do Śródmieścia frekwencja ok. 80%, na Zachodnim ponowne zapełnienie nowym targetem na ok. 90%. To kurs biurowy, bardzo jestem ciekawy frekwencji w miedzyszczycie.
Kontrola biletòw przez pana w odblasku ZTM, jak ludzie pytali, to mówił, że od lipca ma być porozumienie KM-ZTM i będzie można robić tą trasę na bilecie KM.
Koniec relacji, ogólne wrażenie raczej pozytywne
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 01 cze 2012, 9:00

A ja do pracy pojechałem z Lotniska koleją. Sama stacja robi duże wrażenie. Oznaczenia i informacja (w rozumieniu całościowym) na najwyższym poziomie!. Co dzisiaj zauważyłem. Szwankowała jedynie informacja (na wyświetlaczach) dotycząca odjazdów pociągów. Na wyświetlaczu KM odjeżdża SKM. Oczywiście informacja ZTM informowała pasażerów który pociąg zaraz odjeżdża. Jak pociąg rusza od razu jesteśmy informowani (w języku Polskim oraz Angielskim) dokąd jedzie pociąg i przez jaką stację. Wydaję mi się że naprawdę ciężko będzie się pomylić. Duży plus za dobre przygotowanie takiej informacji. Na stacjach mijanych brakowało w niektórych przypadkach rozkładów SKM.

Reasumując. Jako Warszawiak jest dumny z naszego Lotniska oraz połączenia które zostało dzisiaj otwarte. Myślę że spokojnie obecnie przegoniliśmy wiele lotnisk z połączeń kolejowym pod względem wykonania. No i najważniejsze - obecnie mamy Lotnisko (jedyne w Europie) położone najbliżej Centrum oraz z najtańsza ceną jeżeli chodzi o dojazd.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 cze 2012, 11:33

Też wybrałem się do pracy koleją. Mega pozytyw :)

Wsiadłem na Płudach o 9.30 (S3 się spóźnił), a na Rakowcu wysiadłem o 10:03 (nadgonił opóźnienie). Tego nam było od bardzo dawna trzeba.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

drapka

Post autor: drapka » 01 cze 2012, 11:40

To się nazywa dwie pieczenie na jednym ogniu :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
snooker

Post autor: snooker » 01 cze 2012, 14:56

Stacja na zdjęciach IMHO wyglądała gorzej niż jest w rzeczywistości, gdzie prezentuje się całkiem nieźle. Jedyne czego jej brakuje to połączenia z terminalem "pod dachem", co dzisiaj było szczególnie odczuwalne. Brakowało jedynie informatorów na Śródmieściu, gdzie większość podróżnych (osób z bagażami) nie bardzo wiedziała gdzie ma dalej iść. Z krótkich obserwacji na lotnisku odniosłem wrażenie, że dużo więcej osób chciało jechać na Centralny, aniżeli na Śródmieście. Generalnie jak na pierwszy dzień, to nawet odliczając tubylców jadących dla rozrywki, frekwencja przyzwoita ;-) .

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 cze 2012, 15:24

Po 13 pustki w obie strony... BTW, gdzie jest kasa KM na lotnisku?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 01 cze 2012, 15:35

JacekM pisze:Po 13 pustki w obie strony... BTW, gdzie jest kasa KM na lotnisku?
Na razie nie ma, ale w tym momencie chyba nie jest tak potrzebna. Wszystkie bilety ZTM obowiązują w KM.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 01 cze 2012, 15:36

JacekM pisze:BTW, gdzie jest kasa KM na lotnisku?
Nie ma. To jest kolejna chora sytuacja...

ODPOWIEDZ