Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu
Moderator: JacekM
- Bastian
- Sułtan Maroka
No przecież on się chyba dopiero rozpędzał.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
No właśnie w nowych trzeba przycisk przytrzymać ok 2 sekundy, zanim zadziała, a po następnej sekundzie zadziała w pozostałych pojazdach, zrzuci powietrze i hamowanie nagłe mamy, które - jak w KM było wdrożone - nic by już nie dało.AAdamq pisze:RS po zerwaniu plomby na manipulatorze RTf i wciśnięciu przycisku działa natychmiast
Obejrzyj ten film co ,,wyciekł'' z SKM-ki. Dobrze patrz kiedy maszynista i kierownik z KM-ów zorientowali się ze coś jest nie tak - w momencie jak uderzyli w SKM-kę.MichalJ pisze:Z drugiej strony - ten pociąg KM chyba tam jechałby 40 km/h, gdyby nie hamował, a wtedy zniszczenia byłyby większe. Więc może jednak hamował?
Jechał wolno bo dopiero ruszał z ZOO.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mechanik SKMki jechał ostrożnie bo poruszał się po lewym. Po zobaczeniu Elfa KMów na odcinku na którym nie powinno tam nic być, dał w nagłe, ale jak miał czas na wyjście z kabiny i uprzedzenie pasażerów, to miał czas na wciśnięcie Radio-Stop w RTfie.przewoz pisze:Może SKM zwolnił z innego powodu (np brak wjazdu na ten posterunek i dopiero się rozpędzał od wjazdowego). Tego też nie wiemy oficjalnie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Fałszywe wnioskowanie. Przynajmniej w zakresie, że miał czas i na to, i na to.tomstak pisze:jak miał czas na wyjście z kabiny i uprzedzenie pasażerów, to miał czas na wciśnięcie Radio-Stop w RTfie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
W Pruszkowie mamy zwłoki na torze w kierunku Warszawy, ruch idzie po jednym torze.
Oczywiście gdyby nie to, że słucham radia, to bym nie wiedział nic, bo konduktor się najwyraźniej zamknął w kabinie mechanika...
Oczywiście gdyby nie to, że słucham radia, to bym nie wiedział nic, bo konduktor się najwyraźniej zamknął w kabinie mechanika...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Trochę jest inaczej...przewoz pisze:No właśnie w nowych trzeba przycisk przytrzymać ok 2 sekundy, zanim zadziała, a po następnej sekundzie zadziała w pozostałych pojazdach, zrzuci powietrze i hamowanie nagłe mamy, które - jak w KM było wdrożone - nic by już nie dało.AAdamq pisze:RS po zerwaniu plomby na manipulatorze RTf i wciśnięciu przycisku działa natychmiast
Te przyciski 1-3(biały) służy do kontroli Radiostopu na pojeździe trakcyjnym(również EZT, SA i VT)- nie ma nic wspólnego z działaniem na inne pojazdy, dopiero wciśnięcie czerwonego przycisku powoduje działanie radiostopu na wszystkich pojazdach, bedących w zasięgu. (Fidzio popraw jak coś nie tak).
A jakie radio jest w 19We? Może prezentowany poniżej koliber? Jak nie, to coś podobnego, nowego (nie pamiętam).

Przytrzymanie tego przycisku (A) ok 1 sekundy powoduje zadziałanie RS i w świat idzie stosowny ton.
Z tymi 2 sekundami przesadziłem, na całość (reakcja układu hamulcowego w sąsiednim pojeździe, zrzucenie ciśnienia) potrzeba około 2-3 sekund. Działanie samego przycisku sprawdzałem sam nie raz, sprawdzanie przez kanał 10 (o ile stacja posiada stosowną funkcję) również się zdarzały, w zasadzie nawet powinno się to robić przy każdym przejęciu pojazdu.
Kiedyś na Zachodnim przy podawaniu zapowiedzi w tle spikera można było usłyszeń charakterystyczne trzy powtarzające się sygnały RS
Ciekawe, kto go wtedy włączył i po co...

Przytrzymanie tego przycisku (A) ok 1 sekundy powoduje zadziałanie RS i w świat idzie stosowny ton.
Z tymi 2 sekundami przesadziłem, na całość (reakcja układu hamulcowego w sąsiednim pojeździe, zrzucenie ciśnienia) potrzeba około 2-3 sekund. Działanie samego przycisku sprawdzałem sam nie raz, sprawdzanie przez kanał 10 (o ile stacja posiada stosowną funkcję) również się zdarzały, w zasadzie nawet powinno się to robić przy każdym przejęciu pojazdu.
Kiedyś na Zachodnim przy podawaniu zapowiedzi w tle spikera można było usłyszeń charakterystyczne trzy powtarzające się sygnały RS
http://rozklad.sitkol.pl/bin/help.exe/pn?tpl=him_map&Sitkol pisze:Utrudnienia w ruchu pociągów.
Utrudnienia w ruchu pociągów na stacji Wołomin, z powodu dewastacji kabla. Przewidywane opóźnienia pociągów od 5 do 10 minut.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9