Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 24 cze 2012, 8:08

Dobrze, następnym razem napiszę, że kto inny robi sieć jezdną.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 cze 2012, 11:28

Wolfchen pisze:Swoją drogą - kursują gdzieś tramwaje w trakcji spalinowej? :-$
Kassel. Ale, podobnie jak w Nordhausen, to tylko jedna z dwóch opcji. Druga - elektryczna tramwajowa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 lip 2012, 22:12

JotPeCet pisze:Wykonano trakcję spalinową!
Z czego ją wykonano? :twisted:

[ Dodano: |1 Lip 2012|, 2012 22:14 ]
Glonojad pisze:ja się tu wypowiadam prywatnie i nie mam żadnego obowiązku, jak sam mi tu przypomniałeś, "brać na siebie" spraw Tramwajów, ZTMu, Urzędu Miasta czy kogokolwiek innego. A już na pewno nie na "wezwanie do odpowiedzi"
Wobec tego naprawdę lepiej zaoszczędzić wtedy i nam, i sobie kolejnego postu.
Nawet mimo wyraźnie jednostronnej postawy Michała - ma on prawo do jej prezentowania. Choć mnie też nią drażni :D
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lip 2012, 16:40

Nieoficjalnie "Gazeta" dowiaduje się, że metro na Gocław ma małe szanse i ratusz będzie dążył, by w pierwszej kolejności doprowadzić na to osiedle linię tramwajową.
(...)
Specjaliści z firmy AECOM proponują wstępnie dwie linie z Gocławia - pierwsza zapewniłaby dojazd przez al. Zieleniecką na Pragę, druga - do mostu Poniatowskiego i Al. Jerozolimskich.
(...)
Ratusz powoli skłania się też do wyboru trasy tramwajów w stronę tego osiedla. Planiści rekomendują ją w bok od al. Waszyngtona po wschodniej stronie Kanału Wystawowego. Dziś znajdują się tam działki. Tory wcięłyby się w nie na szerokość dwóch ogródków. Dalej linia docierałaby wiaduktem nad al. Stanów Zjednoczonych do ul. Bora-Komorowskiego i przebudowanej pętli przed Trasą Siekierkowską. Tramwaje miałyby tu wspólne stanowiska z autobusami kursującymi w głąb osiedla i na peryferie, co ułatwiłoby to przesiadki.

Więcej: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... trase.html
Czyli Saska Kępa zostałaby bez tramwajów. I w sumie dobrze, skoro tak zawzięcie protestowali - tylko niech później nie marudzą, że mają złą komunikację...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lip 2012, 16:43

Wolfchen pisze:Czyli Saska Kępa zostałaby bez tramwajów. I w sumie dobrze, skoro tak zawzięcie protestowali - tylko niech później nie marudzą, że mają złą komunikację...
No właśnie niedobrze. Tyle będzie z tego marudzenia, że nadal trzeba będzie zostawić tabun autobusów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lip 2012, 16:46

Z drugiej strony, trzyymanie się wariantu przez Saską Kępę mogłoby spowodować ciągłe próby uwalenia inwestycji...

Co do autobusów, da się to rozwiązać przy okazji przebudowy układu w tamtych okolicach - można przecież postawić na dowozówki do Ronda Waszyngtona i metra na Stadion :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

grzegorz

Post autor: grzegorz » 09 lip 2012, 17:14

138, 146, 147 zostaną, 123 zapewne też, jakieś 509 być może. Хватит.

[ Dodano: |9 Lip 2012|, 2012 17:15 ]
I tak to się skończy babci s_anko.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 09 lip 2012, 17:20

Jak dla mnie tramwaj na Gocław wcale nie jest dobrym pomysłem, tak samo jak ta linia metra przez dw. wschodni. Bardzo się ludzie ucieszą, że zamiast przyspieszonych linii 411 i 507, które zapewniają szybki (a na pewno szybszy niż tramwaj) dojazd do centrum i metra dostaną warszawski, powolny tramwaj wlokący się na moście 20 km/h i stojący w nieskończoność na światłach.
Już nie mówię żeby tramwaj był szybki jak 507, ale żeby jeździł chociaż jakąś przyzwoitą prędkość, a nie 20 na godzinę.

Z resztą ta linia na Pragę też będzie gorsza od 509. Żegnaj szybkie połączenie z Tarchominem czy Żeraniem FSO.

Ten tramwaj będzie też lipny dlatego, że nie daje możliwości przesiadki przy Saskiej.

Naszczęście w przeciągu najbliższej dekady tego raczej nie będzie.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 09 lip 2012, 17:33

ZEA_R-0 pisze: Ten tramwaj będzie też lipny dlatego, że nie daje możliwości przesiadki przy Saskiej.
411 wciąż potrzebne. Kładką też coś będzie musiał latać. Zakładam, że nie chodziło Ci o ulicę Saską, tylko TŁ.
ZEA_R-0 pisze: Naszczęście w przeciągu najbliższej dekady tego raczej nie będzie.
Na szczęście nie Ty decydujesz. ,,20" na moście wynika z paru tabliczek i dwóch malunków na betonie (= wystarczy wysłać na drzewo paru krzykaczy, nie trzeba niczego przebudowywać). To akurat łatwo da się zmienić (= twój argument jest małego kalibru). Rozbudowa ,,domów na bagnach'' w Wawrze sugeruje zaś, że problem korków będzie narastał. I nie bardzo widać co z tym zrobić.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 09 lip 2012, 17:37

grzegorz pisze:411 wciąż potrzebne. Kładką też coś będzie musiał latać. Zakładam, że nie chodziło Ci o ulicę Saską, tylko TŁ.
O ZP Saska
grzegorz pisze:Na szczęście nie Ty decydujesz. ,,20" na moście wynika z paru tabliczek i dwóch malunków na betonie (= wystarczy wysłać na drzewo paru krzykaczy, nie trzeba niczego przebudowywać). To akurat łatwo da się zmienić (= twój argument jest małego kalibru). Rozbudowa ,,domów na bagnach'' w Wawrze zaś sugeruje, że problem korków będzie narastał. I nie bardzo widać co z tym zrobić.
Jak zdejmą to ograniczenie to pogadamy. Na razie się wlecze bo jak jedzie szybciej to mieszkańcy w okolicy wiaduktu skarżą się na hałas.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 09 lip 2012, 17:40

Problemem jest raczej to, że 9 i 24 jeżdżą pełne i nie bardzo widać co wywalić z mostu. 7, 8, 22, 25? Wszystkie te linie pojedynczo są słabe i potrzebne będą ostre cięcia, żeby coś wepchnąć z Gocławia.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 lip 2012, 17:42

Ten dylemat: lepiej budować tramwaj złą trasą czy lepiej w ogóle nie budować... Jak powstanie na około, z ominięciem Saskiej Kępy, to już nigdy się nie poprawi tego. Chociaż z drugiej strony obszar oródków działkowych z czasem powinien się zabudować...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

grzegorz

Post autor: grzegorz » 09 lip 2012, 17:46

ZEA_R-0 pisze:Jak zdejmą to ograniczenie to pogadamy. Na razie się wlecze bo jak jedzie szybciej to mieszkańcy w okolicy wiaduktu skarżą się na hałas.
Kwestia jaj i konkretnego podejścia do życia. Na razie nikomu ważnemu nie zależy. Przecież były już badania hałasu i mniej więcej wiadomo o co chodzi: mieszkańcy niczego nie zrobią z szalejącymi motocyklistami, ciężarówami, to dupę trują tramwajarzom, bo ci słuchają tego jak świnia grzmotu. Weźmie się miasto za priorytetu, to nagle padnie pytanie ,,po co my się staramy, żebyście wy nam tu nogi podkładali? Mierzcie hałas i cała naprzód''. Tak pieknie wydzielone torowisko, to się prosi raczej o zwiększenie v_max (do 60?), a nie o polityczne/ideologiczne ograniczenia.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 09 lip 2012, 17:51

Skoro zaprojektowanie i wybudowanie dobrej trasy tramwajowej/metra stanowi dla tych, którzy o tym decydują aż taką trudność to po co w ogóle budować? Tylko niepotrzebie wyrzucą grubą forsę w błoto... 411, 507 i 509 stanowią wg mnie obecnie bardzo dobre połączenie Gocławia z centrum (metrem), Pragą i betonową Białołęką. Jeśli nie można wymyśleś nic lepszego, niech zostanie tak jak jest.
Ja już swoje zdanie na temta tego jak powinna komunikacja na Gocławiu mam od dawna i na razie nic w nim nie zmieniam bo po prostu nie widziałem jak dotąd żadnej lepszej propozycji.

A z tym ograniczeniem to masz rację, Grzegorz.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lip 2012, 18:48

grzegorz pisze:
ZEA_R-0 pisze:Jak zdejmą to ograniczenie to pogadamy. Na razie się wlecze bo jak jedzie szybciej to mieszkańcy w okolicy wiaduktu skarżą się na hałas.
Kwestia jaj i konkretnego podejścia do życia. Na razie nikomu ważnemu nie zależy. Przecież były już badania hałasu i mniej więcej wiadomo o co chodzi: mieszkańcy niczego nie zrobią z szalejącymi motocyklistami, ciężarówami, to dupę trują tramwajarzom, bo ci słuchają tego jak świnia grzmotu. Weźmie się miasto za priorytetu, to nagle padnie pytanie ,,po co my się staramy, żebyście wy nam tu nogi podkładali? Mierzcie hałas i cała naprzód''. Tak pieknie wydzielone torowisko, to się prosi raczej o zwiększenie v_max (do 60?), a nie o polityczne/ideologiczne ograniczenia.
=D> =D> =D> =D> =D>

ODPOWIEDZ