I Ty to raczysz porównywać z mrówkowcami z Bródna?BJJ pisze:To skupisko gęsto ustawionych bloków 3-4-5 piętrowych.
Komunikacja miejska na zielonej Białołęce
Moderator: Wiliam
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
tylko zauważ, ile jest wolnej przestrzeni między blokami na Bródnie, a ile na Derbach. Zaludnienie wyrażone w os. na km2 będzie podobne.Wolfchen pisze:I Ty to raczysz porównywać z mrówkowcami z Bródna?BJJ pisze:To skupisko gęsto ustawionych bloków 3-4-5 piętrowych.Policz sobie, ile w jednej klatce jest mieszkań na Derbach i na przykład w wieżowcu przy skrzyżowaniu Chodeckiej i Kondratowicza... Nijak dla metra nie ma tam sensu (metro by wręcz spowodowało pogorszenie sytuacji - eksplozja inwestycyjna).
I rzeczywiście. Niekontrolowana eksplozja inwestycyjna pogrążyłaby te tereny kompletnie.
I tu sam sobie strzelasz samobója, bo potwierdzasz, że możliwości zaludnienia terenu i zagwarantowania potoków pasażerskich na Białołęce są większe. W przyszłości. A przecież metra nie buduje się na teraz.
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”
http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com
„Białołęka Jest Jedna”
O niczym to nie świadczy.BJJ pisze:tylko zauważ, ile jest wolnej przestrzeni między blokami na Bródnie, a ile na Derbach.
Zatem podaj konkretne liczby.BJJ pisze:Zaludnienie wyrażone w os. na km2 będzie podobne.
Ty to nazywasz samobójem, a ja to nazywam modelowaniem budowy tkanki miejskiej. Miejsc pod zabudowę blizej centrum jest jeszcze dużo.BJJ pisze:I tu sam sobie strzelasz samobója, bo potwierdzasz, że możliwości zaludnienia terenu i zagwarantowania potoków pasażerskich na Białołęce są większe. W przyszłości.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Przepraszam, że się wtrącę, ale Ursynów (ta starsza część, zabudowana 'za komuny') miał gęstość zamieszkania na poziomie typowego osiedla szeregowców jednorodzinnych. To się trochę potem zagęściło, no i Kabaty są zabudowane gęściej (za gęsto)...Wolfchen pisze:I Ty to raczysz porównywać z mrówkowcami z Bródna?BJJ pisze:To skupisko gęsto ustawionych bloków 3-4-5 piętrowych.
Tak, ale wtedy nieco innymi kategoriami się myślało przy projektowaniu + były to tereny pod planową zabudowę. A na Białołęce (w jej wschodniej części) raczej nie była nigdy planowana jakaś większa zabudowa... 
Tu muszę niestety rozczarować. Ożywienie budowy jednej pary polegało na wyczekiwanym długo zatwierdzeniu u IR przystanków bez zatok, w przypadku drugim: ZTM dostał pieniądze z budżetu miasta na budowę dosłownie kilku przystanków (INTERNETOWA, AWF...). Więc ani nie brak komunikacji, ani brak planów, ani brak możliwości, ani wnioski, ani listy, ani podpisy i determinacja nie opóźniły/przyspieszyły prac.BJJ pisze:I myślę, że to w dużej mierze efekt naszej - mieszkańców - determinacji, dziesiątków listów, wniosków, zebranych podpisów. We wcześniejszej korespondencji pojawiały się ciągle te same argumenty: brak pieniędzy, brak planów, brak możliwości, brak komunikacji na linii ZDM, ZTM, IR, ZRiKD, potrzeba wybudowania niezbędnych zatoczekJotPeCet pisze:Po pewnym czasie ożywila się sprawa i jednej i drugiej pary przystanków., potrzeba wykonania remontu całej drogi
Każdy wniosek, o ile jest merytorycznie uzasadniony i znajdą się na niego fundusze, i możliwości* jest realizowany.
*) Np. nieopodal, tj. na ulicy Kąty Grodziskie jest problem z wykupem gruntu pod przystanki. Czy przystanki powstaną czy nie zależeć będzie od dobrej woli przylegających do drogi właścicieli posesji.
Polityka złym doradcą w pracy!
W pismach - nie pamiętam dokładnie, ale chyba także do IR (a może to była inna sprawa) - punktowaliśmy bezzasadność potrzeby budowania zatok w sytuacji, gdy w tym rejonie nigdzie ich nie ma. W drugim przypadku: może gdyby nie starania mieszkańców, przystanki powstałyby gdzie indziej, skoro pieniędzy było tylko na kilka.
Tak czy siak, jeśli 2 lata starań i próśb mieszkańców nie mają wpływu na podjęcie decyzji, to to jest chore i nie wiem, czy jest się czym chwalić.
Tak czy siak, jeśli 2 lata starań i próśb mieszkańców nie mają wpływu na podjęcie decyzji, to to jest chore i nie wiem, czy jest się czym chwalić.
„Białołęka Jest Jedna”
„Białołęka Jest Jedna”
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyi ze względu na te 1000 w porywach do dwóch samochodziarzy i nieudolność straży miejskiej mamy utrudniać komunikację na oko 10-15 tysiącom pasażerów podróżujących bezpośrednio z Bródna przy stacji w rejonie Rembielińskiej?!osa pisze:Gdyby końcówka II linii została na Bródnie (o ile w ogóle powstanie w realnej perspektywie - w co wątpie), to będzie taki sam, jeśli nie większy problem, z zapewnieniem przesiadek do obu stacji pod ul. Kondratowicza co do stacji w rejonie Trasy Toruńskiej. Tabuny samochodów, które będą się zjeżdżać na Bródno spod Warszawy i Zielonej Białołęki, staną się takim samym problemem co teraz dla mieszkańców okolic pl. Wilsona czy bielańskich stacji I linii.
To by w sumie pasowało do warszawskiej praktyki - w końcu przez jednostki w autach czas tracą setki w tramwajach...
kult P+R przybiera naprawdę paranoiczne rozmiary. A tymczasem - Wołomin to ma jeździć pociągiem i P+R powinny być przy stacjach, parterowe, żwirowe, tanie. A nie kubatura po 40000 za miejsce.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Utrudniać? Co ja czytam! To tramwaje tego dojazdu nie ułatwiają im już teraz? Jeśli metro dojdzie do Rembielińskiej, to z tramwajów na tej trasie musiałaby chyba zostać jakaś słaba 3-ka i może Twoja ukochana 1-ka, choć też nie wiem, czy na pewno bo przecież przecina stację Rondo Daszyńskiego.Glonojad pisze:Czyli ze względu na te 1000 w porywach do dwóch samochodziarzy i nieudolność straży miejskiej mamy utrudniać komunikację na oko 10-15 tysiącom pasażerów podróżujących bezpośrednio z Bródna przy stacji w rejonie Rembielińskiej?!osa pisze:Gdyby końcówka II linii została na Bródnie (o ile w ogóle powstanie w realnej perspektywie - w co wątpie), to będzie taki sam, jeśli nie większy problem, z zapewnieniem przesiadek do obu stacji pod ul. Kondratowicza co do stacji w rejonie Trasy Toruńskiej. Tabuny samochodów, które będą się zjeżdżać na Bródno spod Warszawy i Zielonej Białołęki, staną się takim samym problemem co teraz dla mieszkańców okolic pl. Wilsona czy bielańskich stacji I linii.![]()
![]()
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O Marszałkowskiej też tak mówiono.
Oczywiście, rola tramwaju w takiej sytuacji się zmieni, ale takie już jest życie. O potoki bym się jednak nie bał, zwłaszcza, jeśli modernizacja wyjdzie przyzwoicie.
Twierdzisz, że jak będzie metro na wschodnim krańcu Bródna, to zachodni kraniec nie będzie chciał doń dojść/dojechać? Bo ja mam spore wątpliwości. I będzie komicznie - marsze setek pasażerów z dziesięciopiętrowych mrówkowców, bo metro puszczono bokiem na wieś...
Oczywiście, rola tramwaju w takiej sytuacji się zmieni, ale takie już jest życie. O potoki bym się jednak nie bał, zwłaszcza, jeśli modernizacja wyjdzie przyzwoicie.
Twierdzisz, że jak będzie metro na wschodnim krańcu Bródna, to zachodni kraniec nie będzie chciał doń dojść/dojechać? Bo ja mam spore wątpliwości. I będzie komicznie - marsze setek pasażerów z dziesięciopiętrowych mrówkowców, bo metro puszczono bokiem na wieś...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czasy dojazdów:
tramwaj:
Rembielińska - Dw. Gdański (M) - 20 min
Rembielińska - pl. Bankowy (M) - 25 min
Rembielińska - Pl. Wilsona (M) przez Most Krasińskiego - 12 min. Co będzie pierwsze most czy metro?
Rembielińska - Świętokrzyska (M) przez Gdański - 30 min
tramwaj + metro:
Rembielińska - Szwedzka (M) 12 min + Szwedzka - Świętokrzyska 5 min = 17 min.
metro:
Rembielińska - Świętokrzyska (M) - 15 min + czas dojścia dłuższy 5 min
warto?
Ja, gdybym mieszkał na Poborzańskiej, Wyszogrodzkiej czy Bolesławickiej, wcale bym się do metra nie pchał.
tramwaj:
Rembielińska - Dw. Gdański (M) - 20 min
Rembielińska - pl. Bankowy (M) - 25 min
Rembielińska - Pl. Wilsona (M) przez Most Krasińskiego - 12 min. Co będzie pierwsze most czy metro?
Rembielińska - Świętokrzyska (M) przez Gdański - 30 min
tramwaj + metro:
Rembielińska - Szwedzka (M) 12 min + Szwedzka - Świętokrzyska 5 min = 17 min.
metro:
Rembielińska - Świętokrzyska (M) - 15 min + czas dojścia dłuższy 5 min
warto?
Ja, gdybym mieszkał na Poborzańskiej, Wyszogrodzkiej czy Bolesławickiej, wcale bym się do metra nie pchał.
„Białołęka Jest Jedna”
„Białołęka Jest Jedna”