Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 21 lip 2012, 11:07

MichalJ pisze:No, ja akurat byłem zwolennikiem budowy 4-5 linii tramwajowych zamiast/przed II linią metra... Co nie znaczy, że nie widzę metra w różnych miejscach...
Akurat co do II linii to nie jestem tego aż tak pewien, czy to bardzo zła inwestycja, bo jednak ta Wisła bardzo mocno ogranicza możliwości, a częstotliwości tramwajów/autobusów już teraz są na granicy - a jeszcze sporo się buduje.

Można zbudować te 5 linii, ale w centrum, powiedzmy, nie ma na nie za bardzo miejsca, a spora część nowych ludzi jednak będzie chciała dojeżdżać do centrum, a nie tam, gdzie powstanie 5 linii.
ŁK

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 21 lip 2012, 11:17

Bastian pisze:
floyd pisze:
No znakomity pomysł ](*,) Jak jest taki niepotrzebny, to dlaczego 111 i 123 zaglądają tutaj? W strefie dojścia masz kilka 10 i 4-piętrowców.
Gdyby był potrzebny, to chyba mieszkańcy by chcieli, co?
A kto nie chce przystanku? To, że tramwaj projektowany wzdłuż Międzynarodowej nie ma szans, wiadome było od dawna. Nikt tej ulicy nie projektował tak, żeby było na niego miejsce. Zresztą tramwaj "ogródkowy" będzie na pewno szybszy.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lip 2012, 11:19

Ja bym przede wszystkim inwestował w obwody jako alternatywę w stosunku do podróży przez centrum, a zarazem korytarze, gdzie metra na pewno nie będzie jeszcze dłuuugo, o ile w ogóle. Trasa Krasińskiego z podłączeniem do Broniewskiego, trasa w śladzie Nowotrockiej, Noworzecznej i Nowowiatracznej, trasa Grochów - Gocław - most (główny problem) - Siekierki - Stegny - Służew, trasa 189... A na dobry początek oczywiście trasa Sielce - Rakowiecka - Banacha - Dw. Zachodni - Wolska.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 21 lip 2012, 12:42

floyd pisze:A kto nie chce przystanku? To, że tramwaj projektowany wzdłuż Międzynarodowej nie ma szans, wiadome było od dawna. Nikt tej ulicy nie projektował tak, żeby było na niego miejsce.
Za to pod tramwaj projektowano podobno Saską, ale niestety, rezerwie pozwolono zaróść zabytkowym drzewostanem, i nici teraz z jej wykorzystania… a szkoda, bo to najlogiczniejsza dla niego trasa by była.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lip 2012, 14:20

Tyle, że Międzynarodowa lub działki dają możliwość przebijania się na północ do Grochowskiej, Dworca Wschodniego, a nawet Żaby, zaś Saska nie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 lip 2012, 14:21

Z Saskiej już masz Zieleniecką...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 lip 2012, 14:52

Z Saskiej masz przeplot przez Waszyngtona, który może tworzyć wąskie gardło w przepustowości.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lip 2012, 15:18

KwZ pisze:Z Saskiej już masz Zieleniecką...
... którą wjedziesz prosto w wąskie gardło Targowej...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 lip 2012, 15:20

Ok, mamy wąskie gardła. Jak bardzo wąskie? Za wąskie? Z Targowej/Jerozolimskich za chwilę odpadnie na stałe 25 (albo jakaś równoważność), dając akurat podaż w relacji 509.

[ Dodano: Sob 21 Lip, 2012 15:22 ]
pawcio pisze:Z Saskiej masz przeplot przez Waszyngtona, który może tworzyć wąskie gardło w przepustowości.
Ale jest też szansą na przesiadki krawędź-w-krawędź.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lip 2012, 15:36

KwZ pisze:Ok, mamy wąskie gardła. Jak bardzo wąskie? Za wąskie? Z Targowej/Jerozolimskich za chwilę odpadnie na stałe 25 (albo jakaś równoważność), dając akurat podaż w relacji 509.
Tak wąskie, że 3 na objeździe widziałem na Okopowej.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 21 lip 2012, 15:43

Bastian pisze:Tak wąskie, że 3 na objeździe widziałem na Okopowej.
To raczej argument za budową tramwaju zamiast Autostrady Tysiąclecia, a nie przeciw budowie tramwaju przez Saską…

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 lip 2012, 15:55

Tylko Trasa Tysiąclecia tramwajowo z Saską jest nijak kompatybilna. Z Międzynarodowej jest idealnie w osi, od kanałku z niewielkim przesunięciem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lip 2012, 16:07

Otóż to.

A Autostrady Tysiąclecia nie będzie prawie na pewno.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lip 2012, 16:11

Vilén pisze:
Bastian pisze:Tak wąskie, że 3 na objeździe widziałem na Okopowej.
To raczej argument za budową tramwaju zamiast Autostrady Tysiąclecia, a nie przeciw budowie tramwaju przez Saską…
Znaczy ponieważ Saska Kępa nie chce tramwaju nigdzie, to dostałaby dwie trasy? Sprytne! ;-)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 21 lip 2012, 16:20

pawcio pisze:Tylko Trasa Tysiąclecia tramwajowo z Saską jest nijak kompatybilna. Z Międzynarodowej jest idealnie w osi, od kanałku z niewielkim przesunięciem.
W takim razie, miłego przecinania Parku Skaryszewskiego…
Bastian pisze:A Autostrady Tysiąclecia nie będzie prawie na pewno.
I bardzo słusznie. Tam jedyne co powinno być, to tramwaj, samochody będą miały Warszawską Obwodnicę Miejską™…
Glonojad pisze:Znaczy ponieważ Saska Kępa nie chce tramwaju nigdzie, to dostałaby dwie trasy? Sprytne! ;-)
Oj, chodziło mi o tą północną część :P.

ODPOWIEDZ