Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Czy nie doszliśmy właśnie do konkluzji, że 527 było atrakcyjne przez Wileński i WZ, a przez Gdański już nie jest takie fajne? Nawet omijając Starzyńskiego, będzie pożyteczne dla znacznie mniejszej grupy ludzi, niż było jadąc Młodzieńczą i Radzymińską. Inna sprawa, że mieszkańcy os. Derby to specyficzna kategoria pasażerów, gdyby im 132 przemalować na 532, nie zmieniając (!) obsługiwanych przez linię przystanków, to byliby szczęśliwi i zadowoleni.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
132 i tak sprawia dobre wrażenie, bo jedzie Toruńską, gdzie przystanków za wiele nie ma. Zgadzam się z tezą, że 527 przez WZ jest atrakcyjniejsze, niż przez Gdański, dlatego powinno tam jednak wrócić, zdecydowanie (zarzuty, że chcę mieć czerwony pod domem są nie na miejscu, bo w przyszłym miesiącu się przeprowadzam).
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A ja uważam, że powinno się rozważyć kasację 527, palnięcie jakiejś dowozówki do Grodziska (może przez Magiczną?) i niech Skarbki śmigają 120 do Wileniaka. A do metra silniejszym niż teraz 132. Ewentualnie z czerwonym numerkiem, skoro mają potrzebę jechania przyśpiechem.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Na Radzymińskiej dowolna linia będzie porządnie wyładowana, nie musi jechać ze Skarbka.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Zwróć uwagę, że z 527 Radzymińska korzystała raczej w niewielkim stopniu z uwagi na niewielką ilość przystanków. To właśnie Skarbek lubił tę linię, bo oferowała dojazd na Wileński, Stare Miasto i MRA, a nawet na Feminę. Musisz przyznać, że to jednak nieco bardziej atrakcyjne destynacje niż Gdański i Arkadia, bo suma sumarum dają większe możliwości przesiadek i więcej punktów docelowych przy bardzo małej ilości przystanków pośrednich i całkiem niezłym czasie przejazdu.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Zwróć uwagę, że 527 katowałem jakiś czas w porannym szczycie. Skarbki lubili, ale przy ówczesnej częstotliwości 527 dość często się zdarzało, że do Młodzieńczej dojeżdżałem niekoniecznie zapełniony, a z Młodzieńczej dopiero ruszałem nabity. To raczej Młodzieńcza czekała na 527, żeby było szybciej, Skarbki i Głębocka nie nabijały mi wozu do pełna.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Dlatego 527 nie powinno jeździć co 5 minut, nim nie zajdzie taka potrzeba ze strony białołęckiej. I tutaj wychodzi na jaw, że warto by było uczerwienić (choć na coś takiego jeszcze nie mamy typu linii) linie mareckie i nieznacznie zwiększyć częstotliwość 190. Skoro Marki koniecznie chcą szybciej dojeżdżać, to czemu im tego nie umożliwić?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
I czemu wozić Derby dedykowaną linią, zamiast dopchać ich do wzmocnionego 120 i dać im smocze 132? Czemu w ogóle łączyć to, czego potrzebują Derby z resztą Radzymińskiej?
120 do jagiellońskiej (drzewiej do wileńskiego)?Glonojad pisze: Jedno, proste pytanie: jak dojechać z Zielonej Białołęki na południe Pragi inaczej, niż przesiadając się na 509 na Starzyniaku?
132 do żerania?
Po 1 września ta zwłaszcza ta druga opcja będzie lepsza niż 527.
[ Dodano: |26 Sie 2012|, 2012 11:39 ]
Dziwne są te twoje obserwacje, bo ja przez długi czas wsiadałem w 527 na Grodzisku. Wolnych miejsc stojących było niewiele. Na przystanku Małej Brzozy (Jesiennych Liści) był już komplet. Pojedyncze sztuki dobijały jeszcze przy Ratuszu. Na Młodzieńczej była zawsze afera, bo zawsze ktoś chciał wejść, a miejsc brak i przepychanka-upychanka trwała czasem 2 minuty. To samo na Skargi. A jeździłem w różnych godzinach między 6:30 a 8:30, bo mi czas pracy na to pozwalał.Szeregowy_Równoległy pisze:Zwróć uwagę, że 527 katowałem jakiś czas w porannym szczycie. Skarbki lubili, ale przy ówczesnej częstotliwości 527 dość często się zdarzało, że do Młodzieńczej dojeżdżałem niekoniecznie zapełniony, a z Młodzieńczej dopiero ruszałem nabity. To raczej Młodzieńcza czekała na 527, żeby było szybciej, Skarbki i Głębocka nie nabijały mi wozu do pełna.
I mówię to kompletnie serio. ja się przesiadłem w wolniejsze 120, bo dało się czasem zająć miejsce siedzące a nie śpieszyło mi się. teraz też już nie ma takiej możliwości.
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”
http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com
„Białołęka Jest Jedna”
Ja mam na to inny pogląd.emyl pisze:Dlatego 527 nie powinno jeździć co 5 minut, nim nie zajdzie taka potrzeba ze strony białołęckiej. I tutaj wychodzi na jaw, że warto by było uczerwienić (choć na coś takiego jeszcze nie mamy typu linii) linie mareckie i nieznacznie zwiększyć częstotliwość 190. Skoro Marki koniecznie chcą szybciej dojeżdżać, to czemu im tego nie umożliwić?
Zamienić końcówkami 190 i 512. 190 co 10-12' na Zacisze, 512 co 5' na Marki. Załatwia się problem Młodzieńczej, bo dostaną częstego czerwońca, sprawa 527 na Białołęce stanie się niemal zupełnie niepowiązana z bajzlem radzymińsko-gdańskim (ie. można będzie ją skierować dowolną trasą z dowolną częstotliwością wedle potrzeb, bez zmiany czegokolwiek). Dodatkowo zakładam powrót 512 na OsG (o co właśnie walczę), więc na całym prostym ciągu W-Z jak Wawka długa mamy silną, szybką linię szkieletową, a 190... robi za uzupełnienie dla NŻ-tów na Radzymińskiej, Białowiejskich, Lesznów i takich tam dupereli (odcinkowo wzmacnanie przez 160, 120, 171 and what not). Taki system spokojnie może zostać po oddaniu M2C, może z drobnymi korektami taktów.
EDIT: aha, już pisałem, ale powtórzę się: dla mnie w takim układzie najsensowniej jest jednak puścić 527 na Arkadię. Dla komplementarności połączeń z Białołęki choćby. Ani 120 ani 132 nie mają takiej "mocy", żeby skanalizować potoki. Kołową 527 wywalamy, natomiast zastanowiłbym się nad puszczeniem 527 Odrowąża, jeśli Wincentego jest tak zapchana, jak mówicie (nie bić - nie znam aktualnej sytuacji drogowej rano na Targówku).
i to jest bardzo dobry pomysł.drja pisze: Ja mam na to inny pogląd.
Zamienić końcówkami 190 i 512. 190 co 10-12' na Zacisze, 512 co 5' na Marki.
Jak chyba większość orędowników 527 do Arkadii.drja pisze: natomiast zastanowiłbym się nad puszczeniem 527 Odrowąża, jeśli Wincentego jest tak zapchana, jak mówicie (nie bić - nie znam aktualnej sytuacji drogowej rano na Targówku).
Gdyby św. Wincentego miala 2x2 pasy, plus wysepki, prawoskręty itp. to byłoby idealne rozwiązanie dla Białołęki i Bródna. Tak, tak, tak. GDYBY miala. Ale rzeczywistość jest inna i nie da się zrobić czegoś teoretycznie najbardziej logicznego bez zrobienia sobie kuku.
Powtarzam do bólu: na mapie i w rozkładzie 527 na sw. Winctentego (Odrowaza) to szybkie połączenie Bródna i Białołęki z metrem. W rzeczywistości to jeden wielki korek.
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
„Białołęka Jest Jedna”
„Białołęka Jest Jedna”
- tarantula01
- Kontakt:
Poszerzenie Św. Wincentego nic nie da, dopóki rondo Żaba jest w postaci jakiej jest - najwyżej zwiększy się korek przed rondem.BJJ pisze:Jak chyba większość orędowników 527 do Arkadii.drja pisze:natomiast zastanowiłbym się nad puszczeniem 527 Odrowąża, jeśli Wincentego jest tak zapchana, jak mówicie (nie bić - nie znam aktualnej sytuacji drogowej rano na Targówku).
Gdyby św. Wincentego miala 2x2 pasy, plus wysepki, prawoskręty itp. to byłoby idealne rozwiązanie dla Białołęki i Bródna. Tak, tak, tak. GDYBY miala. Ale rzeczywistość jest inna i nie da się zrobić czegoś teoretycznie najbardziej logicznego bez zrobienia sobie kuku.
Powtarzam do bólu: na mapie i w rozkładzie 527 na sw. Winctentego (Odrowaza) to szybkie połączenie Bródna i Białołęki z metrem. W rzeczywistości to jeden wielki korek.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl