Będzie ogryzek na TMP, pewnie ZTM będzie też jakieś dziwolągi wymyślał, żeby się zgadzało (jak nocny tramwaj na Grochowskiej w tym, czy zeszłym roku).MichalJ pisze:Osobiście oczekuję aneksu zmniejszającego przewozy w 2013.
[ZTM] Jest decyzja środowiskowa dla tramwaju na Tarchomin
Moderator: Wiliam
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jakie "fakty są jakie są"? Nieprawda, że przystanków będzie mniej, niż zakładano sześć lat temu? Nieprawda, że miasto zmieniło politykę w stosunku do priorytetów tramwajowych? Widziałeś ostateczne projekty organizacji ruchu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Posługuję się dokumentami, które są dostępne. Masz inne? To pokaż.
Ilu i których przystanków nie będzie?
(Wiara w przyspieszenie tramwaju poprzez 'ostateczny projekt organizacji ruchu' jawi mi się naiwną.)
Zresztą nawet przyspieszenie o 3-4 minuty to dopiero będzie czas ekspresu. I nie ma w tym nic zaskakującego, szyna jest bezkonkurencyjna, jeśli wyprzedza autobusy stojące w korku, a na nowym moście na złość korków nie ma.
Ilu i których przystanków nie będzie?
(Wiara w przyspieszenie tramwaju poprzez 'ostateczny projekt organizacji ruchu' jawi mi się naiwną.)
Zresztą nawet przyspieszenie o 3-4 minuty to dopiero będzie czas ekspresu. I nie ma w tym nic zaskakującego, szyna jest bezkonkurencyjna, jeśli wyprzedza autobusy stojące w korku, a na nowym moście na złość korków nie ma.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przy dużo lepszej dostępności będzie to oznaczało realnie szybszą podróż - tę odbywa się od drzwi do drzwi.MichalJ pisze: Zresztą nawet przyspieszenie o 3-4 minuty to dopiero będzie czas ekspresu.
Ale jak tam sobie uważasz.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pod warunkiem 'zielonej fali' na Światowida. Ja na nią nie trafi to 17-18.MichalJ pisze:E-8 - 14 minut.
Raczej czerwonej literki. Tylko dlatego utrzymuje się te pseudoekspresy.Wolfchen pisze:Magia czerwonego numerka?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Powstańców Śląskich to też dodatkowe wozokilometry. Jest kurs na oszczędności, więc nikt nie naciska na zbyt szybkie wybudowanie trasyosa pisze:Coraz bardziej skłaniam się do przypuszczeń, że miasto tej linii budować nie chce i stąd te korowody. Nie mają pieniędzy na inwestycję, a po jej zakończeniu - na dodatkowe kursy tramwajów. Będą się z tego jednak cienko tłumaczyć przed kolejnymi wyborami.
- tarantula01
- Kontakt:
RDOŚ uzgodnił inwestycję:
http://mmm.rdos.gov.pl/doc/waw/post2012 ... 2.2012.pdf
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem.tarantula01 pisze:RDOŚ uzgodnił inwestycję:
RDOŚ oceniał trzy warianty: inwestorski, środowiskowy i społeczny. Wszystkie warianty sa identyczne w kwestii poprowadzenia trasy tramwajowej. Różnią się częscią drogową. I tak
- wariant inwestorski to Światowida 2x3 na całej dlugości, w tym na nowym śladzie wzdłuż ul. Poetów
- wariant środowiskowy to pozostawienie 1x2 na istniejącym odcinku i nie budowanie żadnej drogi dalej (do Modlinskiej)
- wariant społeczny to 1x2 na istniejącym odcinku i przedłużenie Światowida drogą 1x2 w śladzie ul. Sprawnej
I co na to RDOŚ?
Stwierdza że "w wariancie społecznym i środowiskowym połączenie nie będzie kompletne co zmniejszy atrakcyjność wykorzystania komunikacji publicznej na rzecz poruszania się transportem własnym". I tyle w kwestii porównania wpływu wariantów na środowisko.
W tym układzie najlepszy dla środowiska jest wariant...
Słuchajcie, czy to prawda, że inwestor nie umie załatwić papierów nawet na zabudowę jednej zwrotnicy na końcu mostowego ogryzka? I że w związku z tym rozjazd do zawracania tych dwukierunków będzie nakładkowy? Biorąc pod uwagę, że każde nawet najkrótsze tymczasowe jeżdżenie 'z dwóch tor na jeden' w Warszawie zawsze odbywało się przez zabudowane w tym celu 'prawdziwe' rozjazdy, informacja jest zaskakująca.
No i chyba trzeba tam będzie na stałe dźwig oddelegować.
No i chyba trzeba tam będzie na stałe dźwig oddelegować.