O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No to widocznie terminy mi nie pasowały, bo już w lipcu na okołosylwestrowo było na poziomie 700 zł za osobę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie chciałem wracać pierwszego 
Zresztą nieistotne, coś innego za mniej 400 znalazłem. I też mają tramwaje
EOT bo OT
Zresztą nieistotne, coś innego za mniej 400 znalazłem. I też mają tramwaje
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tego kasjerka nie zdradzała (a taka ogarnięta była, nie byle biomasa). Fakt jest taki, że o 1:01 pierwszego dnia sprzedaży dostałem tylko 2 najtańsze bilety na sliperetkę. Potrzebowałem OIDP 5 sztuk, więc trzy były już droższe.fik pisze:Wszystkich szczebli?Adam G. pisze:Tyle tylko że nocna szpara na ten pociąg podobno ma zwyczaj kończyć się o 1:02 pierwszego dnia sprzedaży![]()
[ Dodano: |5 Wrz 2012|, 2012 21:29 ]
Dla mnie to jednak jest masakrycznie drogo (cena niepokojąco zbliżona do ceny przelotu PL-USA-PLBJ pisze:Ostatnio rezerwując bilety tydzień przed wylotem zapłaciłem 1200 w obie strony KLMem.Glonojad pisze:akurat Amsterdam ma dość drogie bilety lotnicze nawet z dużym wyprzedzeniem.
Zapłaciłbym 200 PLN mniej, gdybym zarezerwował kilka godzin wcześniej.
Nie uważam, aby było to masakrycznie drogo...
noidea
Kolega na Kiepurę kupowanego dzień wcześniej (tylko nie pamiętam dokąd, na pewno zachodnie Niemcy) zapłacił 470 złotych z groszami...Adam G. pisze:Kuszetka z dnia na dzień wyjdzie chyba znacznie taniej, a wygodniej
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Napisałem maila do IC, odpowiedzieli po 20 min. (!).Adam G. pisze:Kuszetka z dnia na dzień wyjdzie chyba znacznie taniej, a wygodniej
Cena biletu z ulgą dla osób do 26 roku życia za podróż w przedziale 6-os. kuszetką to zgodnie z dzisiejszym kursem 481,52 PLN. W obie strony zatem 963.05.
Czas podróży: 15.5h wobec 1.50 lotu. Doliczając dojazdy na lotnisko w Wwie (10 min. ode mnie taksówką), 45 min. na lotnisku przed odlotem i max 20 min. po wylądowaniu oraz 10-15 min. jazdy pociągiem z lotniska do centrum Amsterdamu wychodzi maksymalnie i bardzo nieoptymistycznie 3.5h.
Gdyby bilet na Kiepurę był np. za 250-300 w jedną stronę, to byłoby to godne rozważenia. Tak to nie jest.
Ja wiem, że promocje etc., ale mówię o cenach cennikowych.
Bez faktury ktoś tym w ogóle jeździ?BJ pisze:Cena biletu z ulgą dla osób do 26 roku życia za podróż w przedziale 6-os. kuszetką to zgodnie z dzisiejszym kursem 481,52 PLN.
Powrotny Kiepura bardzo często ma spore opóźnienieBJ pisze:Czas podróży: 15.5h wobec 1.50 lotu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Pamiętaj, że pociąg zapewnia Ci dwa noclegi, czyli daje jakąś oszczędność. Kuszetek nie można porównywać do samolotu pod kątem czasu podróży, bo przecież nie po to kupuje się kuszetkęBJ pisze:Napisałem maila do IC, odpowiedzieli po 20 min. (!).Adam G. pisze:Kuszetka z dnia na dzień wyjdzie chyba znacznie taniej, a wygodniej
Cena biletu z ulgą dla osób do 26 roku życia za podróż w przedziale 6-os. kuszetką to zgodnie z dzisiejszym kursem 481,52 PLN. W obie strony zatem 963.05.
Czas podróży: 15.5h wobec 1.50 lotu. Doliczając dojazdy na lotnisko w Wwie (10 min. ode mnie taksówką), 45 min. na lotnisku przed odlotem i max 20 min. po wylądowaniu oraz 10-15 min. jazdy pociągiem z lotniska do centrum Amsterdamu wychodzi maksymalnie i bardzo nieoptymistycznie 3.5h.
Gdyby bilet na Kiepurę był np. za 250-300 w jedną stronę, to byłoby to godne rozważenia. Tak to nie jest.
Ja wiem, że promocje etc., ale mówię o cenach cennikowych.
Niemniej jednak, spodziewałem się czegoś w stylu 300-350zł w jedną stronę, a nie prawie 500...
noidea
Nieporównywalne wielkości, jeśli patrzeć na czas przejazdu. Samolot można porównywać z szybką koleją, a nie z nocnym połączeniem międzynarodowym (gdzie różnica w czasie podróży jest mniej-więcej ośmiokrotna)...
Z autobusem za to można porównywać (5 godzin dłużej, niż pociąg), za to około połowę taniej (Ecolines ZTCP 240 zł).
Nie zmienia to faktu, że warunki w obu przypadkach są średnie (w autobusie ze wzgledu na niski komfort, a w pociagu ze względu na cenę) na tak długą podróż.
Natomiast samolot... Na 12 września 582,26 zł, na 13 września 1053 zł.
Z autobusem za to można porównywać (5 godzin dłużej, niż pociąg), za to około połowę taniej (Ecolines ZTCP 240 zł).
Nie zmienia to faktu, że warunki w obu przypadkach są średnie (w autobusie ze wzgledu na niski komfort, a w pociagu ze względu na cenę) na tak długą podróż.
Natomiast samolot... Na 12 września 582,26 zł, na 13 września 1053 zł.
Mnie aż tak nie. W zeszłym roku znalazłem się w Genewie z natychmiastową chęcią dostania się do Polski. Bilet na pociągi (5 ekspresów) dawało ok. 180€ oidp, pojechaliśmy autokarem (27h) za 480 zł właśnie.Adam G. pisze:Niemniej jednak, spodziewałem się czegoś w stylu 300-350zł w jedną stronę, a nie prawie 500...
Po prostu międzynarodowe bilety kolejowe są absurdalnie drogie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!