[KM] Górny Mokotów
Moderator: Wiliam
-
bartoni722
W ten sposób Włochy nie będą miały lepiej (bo uzaleznimy je od mostu), Gocław będzie miał gorzej (bo co prawda uniezależni się go od Mokotowa, ale za to uzależni od większych korków na Al. Jerozolimskich i we Włochach). Po co tak kombinować? 117 Gocław-DC, 127 jak teraz i 210 zupełnie przetrasować: może np. PL. TRZECH KRZYŻY-Al. Ujazdowskie-pl. Na Rozdrożu-Szucha-Puławska-Rakowiecka-al. Niepodległości--Batorego-Boboli (powrót Boboli-Rakowiecka-Puławska)-Madalińskiego-Puławska-Dąbrowskiego-al. Niepodległości-Odyńca-Puławska-Woronicza-SPARTAŃSKA? Nie wiem, czy taka trasa miałaby jakikolwiek sens, wymyśliłem ją na takiej samej zasadzie, jak jeździ ursynowskie 179. Zaliczałaby wszystkie stacje metra i jeździłaby w poprzek głównych linii jako dowozówka, co jakieś 15 minut na SU10? Wada - nie dojeżdża do Szpitala MSWiA.bartoni722 pisze:Ale gdzie wy te korki na Gocław widzicie? Wiem, że to jednorazowe itd itd. ale co nie jadę na Gocław, to 117 jest tam dość punktualne. A ostatnim razem było to wczoraj.
Wada - nie dojeżdża do Centrum. Po co ma dojeżdżać? A to się pytaj tych, co zostawili tę linię, zresztą do Placu na Rozdrożu jest 138, a na Szucha dublowałaby się z dwójkami. Dąbrowskiego też nie wygląda na ulicę do ruchu liniowego autobusów - trzeba by zlikidować kompletnie tam parking, a przystanki przy Metrze Racławicka to nie wiem gdzie by miały być. 210 tak, zamiast 117, ale trasą z grubsza taką jak jeździ - tyle, że nie na Ursynów, bo za często.
ŁK
Nie wiem. Jeździ pusty.Georg pisze:To czemu autobus jeździ do 22?
Znaczy generalnie linia 228 jest moim zdaniem potrzebna. Wykonuje solidnie lokalne relacje i starsi ludzie chętnie w nią wsiadają. Ma jednak dwie wady:
- niepotrzebnie jeździ od 5 do 23. Nikt tym o 5 czy 22 nie jeździ
- jeździ stadami razem ze 128. Widzę, ze z koordynacją obu linii nie jest tak źle, niemniej ja często widzę, że ta linia się marnuje poprzez to, że jedzie za 128. Do 128 wsiadają wszyscy a 228 sobie puste jedzie. Albo odwrotnie, 228 zabiera wszystkich a za nim 128 jedzie puste.
Georg pisze:Ja widzę sprzeczność między tymi dwoma zdaniami. Jak się dołoży, to będzie blokowało, nie?
Napisałeś, że z pętli wyjeżdża już opóźniony. Skoro sam twierdzisz, że odjeżdża już opóźniony to ta minutka-dwie dołożone spowodują, że to opóźnienie zmaleje. A i tak szczególnie opóźniona ta linia nie jeździ. Wręcz przeciwnie.Georg pisze:autobus nie ma postoju wyrównawczego i z pętli odjeżdża już opóźniony.
[ Dodano: |8 Wrz 2012|, 2012 14:18 ]
Każda linia przez całe miasto jest bardziej podatna na korki. Nawet jak ich nie ma na co dzień to wystarczy małe zdarzenie drogowe na Gocławiu a Włochy cierpią. Naprawdę lepiej jest dla Gocławia i dla Włoch, żeby jeździły osobne linie do centrum. To 127 naprawdę tak dużo brygad zżera, że wam przeszkadza? Ile brygad zaoszczędzicie po skróceniu do Pl. Narutowicza? 1? 2? A strata będzie spora. Nie zapomnijcie, że 127 pełni też ważną rolę dowozową jeśli chodzi o połączenie centrum i Beresteckiej. Jest skoordynowana z innymi liniami.bartoni722 pisze:Ale gdzie wy te korki na Gocław widzicie?
To jeszcze jedno pytanie: czy autobus powinien jeździć w godzinach otwarcia CH Blue City i CH Reduta (8:30-22) czy w szczycie porannym jest potrzebne? Pytam, bo może można dać rano częstsze 208, a potem 2 brygady po porannym szczycie poszły by na 228.reserved pisze:- niepotrzebnie jeździ od 5 do 23. Nikt tym o 5 czy 22 nie jeździ
Tak zupełnie dublowania uniknąć się nie da. poza tym na Szucha nie ma przystanków - są na pl. Unii i potem dopiero na pl. Na Rozdrożu. W tej chwili 117 dramatycznie wręcz dubluje tramwaje.Łukasz pisze:do Placu na Rozdrożu jest 138, a na Szucha dublowałaby się z dwójkami
A to tego nie wiedziałem.Łukasz pisze:Dąbrowskiego też nie wygląda na ulicę do ruchu liniowego autobusów - trzeba by zlikidować kompletnie tam parking,
Tam, gdzie ma 174 - między Odyńca a Dąbrowskiego.Łukasz pisze:a przystanki przy Metrze Racławicka to nie wiem gdzie by miały być.
Tylko ta trasa jest trochę bez sensu - na Górnym Mokotowie pokrywa się ze 138 i 117, które sensownie obsługują tylko okolice Madalińskiego, a na Woronicza z 218. Mam wrażenie, że 210 na całej trasie zbiera raczej przypadkowych pasażerów.Łukasz pisze:210 tak, zamiast 117, ale trasą z grubsza taką jak jeździ
- fik
- Naczelne Chamidło
Do Kulskiego nawet, czyli na dystansie sześciu (dość krótkich) przystanków. Tak samo dubluje tramwaje 190 od Okopowej do Wileniaka, 114 od Conrada do Sadów, wszystkie zapłowieczańskie linie startujące z Wiatraka i pewnie jeszcze parę innych sensownych przykładów by się znalazło. To nie jest jakaś kosmiczna skala, a połączenia oferowane przez 117 i 138 są dosyć unikalne i z pewnością nieniszowe. Za to kosmicznym pomysłem jest łączenie gocławskiej części 117 ze 127 - jakby mało było linii autobusowych jadących od Waszyngtona do Zawiszy.bepe pisze:Od Galerii Mokotów do Szpitala MSWiA dubluje idealnie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
W ramach stwarzania możliwości można połączyć 228 z 318 albo ze 119.
Zapewni to bezpośredni dojazd z Ochoty do szpitala MSWiA oraz SGH i zwolni miejsce na pętli pod kościołem na Rakowieckiej. A wtedy ... można wydłużyć 118 od Placu Trzech Krzyży przez Szucha i Rakowiecką do kościoła (obecnie notorycznie łapie opóźnienie na Koszykowej i mało ludzi tam jeździ) oraz skrócić 210 do M Politechnika. W sumie to 210 nie ma żadnej wartości dodanej od Madalińskiego do Centrum, zaś na trasie ze Służewa na Ursynów sprawdza się bardzo dobrze, co sprawdziłem w łykend dwukrotnie.
210 chyba nigdzie nie ma wartości dodanej. Nawet na tych trzech przystankach ze Służewa na Ursynów, gdzie jeździ zwykle puste jak bęben.draco pisze: W sumie to 210 nie ma żadnej wartości dodanej od Madalińskiego do Centrum, zaś na trasie ze Służewa na Ursynów sprawdza się bardzo dobrze, co sprawdziłem w łykend dwukrotnie.