Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 29 wrz 2012, 23:56

Jeśli tak rzeczywiście jest, to zwracam honor, jest to debilne.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 30 wrz 2012, 0:00

Tak, jest to debilne. Są dwa pasy do "skrętu w prawo", znaczy - do jazdy dołem. W gratisie jest jeden pas, z którego można jechać górą i... skręcić w prawo. Wtedy, i tylko wtedy, nie naruszy się przepisów, aczkolwiek trzeba troszeczkę poskakać po tych pasach... Do tego mogę dodać debilnie ustawione światła, ale dyskusja na ten temat powinna toczyć się w stosownym wątku. ;]

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 30 wrz 2012, 21:01

Jeżeli mowa o tym:
http://nadzor-ruchu.waw.pl/wp-content/u ... owanie.jpg
to już MZA wzięło się za to.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 01 paź 2012, 7:46

Plesim pisze:Jeżeli mowa o tym:
I co? Przemalują? :smile:
Teraz sprawą zajmuje się ZDM.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 01 paź 2012, 7:48

Łukasz pisze:Zasugerowałeś w drugim piśmie, że przez miesiąc-dwa (nie wiem, ile by trwały pomiary) chcesz robić eksperyment na żywym organiźmie. Przepraszam za wyrażenie, ale czy Ciebie już kompletnie pogibało? Co masz zamiar zrobić, jeśli po tygodniu wszystko stanie, a w perspektywie będzie 5 tygodni pomiarów, a potem 5 miesięcy trzeba będzie na włączenie buspasa czekać znowu? Co masz do powiedzenia ludziom, swoim wyborcom? Że bawimy się w Transport Tycoon czy Traffic Giant? Takie pomiary można zrobić na komputerze, a nie się bawić. Sugestia jest I DIO TY CZNA, a przyjęcie wyników z pokorą musiałoby się wiązać z dożywotnią rezygnacją z mandatu radnego. To by był niewybaczalny błąd, pomyśl o tym.

Pomijam już fakt, że praktycznie na KAŻDYM ciągu powinien być buspas.

PS mam nadzieję, że jednak darujecie mi trzeci punkt.
To można wykonać na zasadzie tymczasowej organizacji ruchu w okresie: 1 X - 31 X lub krótszym jeśli wszystko stanie (w co bardzo wątpię). Co do tego braku przerwanej linii, to porobiłem sobie zdjęcia i dziś miałem pisać, ale chyba już nie muszę. Choć z drugiej strony...
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 01 paź 2012, 7:50

Na tymczasową organizację ruchu też potrzebny jest projekt.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 01 paź 2012, 7:52

To tylko trudno ją wdrożyć, ale usunąć już nie.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 01 paź 2012, 10:23

JotPeCet pisze:
I co? Przemalują? :smile:
Teraz sprawą zajmuje się ZDM.
Tak, o tym mowa.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 01 paź 2012, 16:39

Łukasz pisze:Takie pomiary można zrobić na komputerze, a nie się bawić. Sugestia jest I DIO TY CZNA
Tylko żadna symulacja komputerowa nie pokaże takich scenek jak miałem dzisiaj. Spokojnie dojechałem do końca mojego pasa ruchu czyli miejsca gdzie zaczyna się buspas i zatrzymałem się, żeby poczekać, aż ktoś łaskawy kulturalnie wpuści mnie na pas środkowy. Jadący za mną kierownik jakiegoś międzymiastowego autobusu, myślał chyba, że dalej pojadę buspasem. I ..... pisk opon, trąbienie, mruganie długimi i hamowanie z jakiś 70km/h. Współczuję pasażerom :sad:

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 02 paź 2012, 1:19

Łukasz pisze:Co masz zamiar zrobić, jeśli po tygodniu wszystko stanie, a w perspektywie będzie 5 tygodni pomiarów, a potem 5 miesięcy trzeba będzie na włączenie buspasa czekać znowu? Co masz do powiedzenia ludziom, swoim wyborcom? Że bawimy się w Transport Tycoon czy Traffic Giant? Takie pomiary można zrobić na komputerze, a nie się bawić. Sugestia jest I DIO TY CZNA, a przyjęcie wyników z pokorą musiałoby się wiązać z dożywotnią rezygnacją z mandatu radnego. To by był niewybaczalny błąd, pomyśl o tym.
Daj mi się "skompromitować" i niech ZTM zrobi badania wg zasugerowanego warunku. Jak tego nie zrobi, to przyzna się do tego, że pasy autobusowe wyznaczamy w imię ich wyznaczania, a nie tam gdzie są potrzebne (Jagiellońska na dłuższym odcinku).
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 02 paź 2012, 18:20

Ja to widzę tak:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... 21002-.pdf
Obrazek
Nie rozjechał mnie żaden kierowca ;-)
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... 2-zal2.jpg
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 02 paź 2012, 18:39

Proponujesz wjazd na buspas z dwóch pasów sąsiednich bez ustalonego pierwszeństwa? Zasada "pierwszeństwa dla pojazdu z prawego pasa" nie znajduje tutaj praktycznego zastosowania, bo ten pas zaczyna się literą V z przerywaną linią z obu stron. No, pewnie nie będzie żadnych wypadków. Jeśli taki prorok ma testować wywalenie buspasa z wiaduktu nad Kanałkiem, to ja się cieszę, że nie mieszkam na Tarchodworach.

A dwa pasy przeznaczone wyłącznie do skrętu w prawo, nie są takimi przypadkowo, bo mają spychać jak najwięcej aut na nowy most, żeby odciążyć Modlińską i Grota (który, jak przypominam, idzie niedługo do remontu).

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 03 paź 2012, 12:30

Przede wszystkim trzeba wyeliminować bardzo niebezpieczne rozwiązanie, czyli możliwość legalnego wjechania na estakadę z jezdni serwisowej (przecinając przy tym 2 pasy ruchu). Na zdjęciu za tą wyraźną, pierwszą strzałą, w głębi kolejny znak poziomy pozostaje już strzałką tylko do skrętu w prawo. Moim zdaniem rozwiązanie NR dopuszcza niepotrzebnie możliwość jazdy autobusem skrajnym, prawym pasem i przecięcie jednego pasa ruchu w celu wjechania na bus pas.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 paź 2012, 19:47

Moim zdaniem zaproponowane na zdjęciu rozwiązanie jest prawidłowe. Możliwość wjazdu na nowy pas z dwóch różnych niczym się nie różni od sytuacji, gdy na jezdni trzypasowej na pas środkowy chce wjechać dwóch kierowców - jeden ze skrajnego lewego, drugi - ze skrajnego prawego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

cns80

Post autor: cns80 » 04 paź 2012, 8:07

Tylko takie rozwiązanie sprzyja wypadkom. Lusterka jakie są wszyscy wiemy, a i pasażerowie też nie ułatwiają kierowcy sprawdzania martwego pola. Jak drugi z prawego go nie puści to się skleją. Poza tym jeśli ten z prawego go nie puści to ten z lewego będzie się musiał zatrzymać na środku drogi blokując ruch. Jak dla mnie to bzdura totalna.

ODPOWIEDZ