Dyskusje o PKSach wszelakich
Moderator: JacekM
Ministerstwo Skarbu Państwa chce sprzedać 85 proc. akcji mazowieckiego przedsiębiorstwa przewozowego Polonus (PKS Warszawa) - poinformował resort na swojej stronie internetowej. Ministerstwo zaprasza do negocjacji w sprawie nabycia 765 tys. akcji, o wartości nominalnej 10 zł, które stanowią 85 proc. kapitału zakładowego PKS. Skarb Państwa ma 100 proc. udziałów w spółce. Zakład zatrudnia ok. 500 pracowników, a jego flota to ponad 150 autobusów. Jak przypomniał resort, pracownikom przysługuje prawo do nieodpłatnego nabycia do 15 proc. akcji spółki. Od środy, podmioty zainteresowane nabyciem udziałów, będą mogły składać w ministerstwie pisemne odpowiedzi na zaproszenie do negocjacji. Termin upływa 30 października br. o godz. 14. Polonus to spółka akcyjna, która od ponad 60 lat przewozi pasażerów na trasach krajowych i międzynarodowych. Firma zatrudnia ok. 500 pracowników w tym 270 kierowców. Jak podał resort, spółka na koniec 2011 roku osiągnęła przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 56 mln zł i miała wynik netto - ponad 3 mln zł.
Chciałbym sie mylic, ale coś mi się wydaje że Mobilis kupi Polonusa !
- Drivter1234
Albo właściciel PolskiegoBusaARTUR P pisze:Ministerstwo Skarbu Państwa chce sprzedać 85 proc. akcji mazowieckiego przedsiębiorstwa przewozowego Polonus (PKS Warszawa) - poinformował resort na swojej stronie internetowej. Ministerstwo zaprasza do negocjacji w sprawie nabycia 765 tys. akcji, o wartości nominalnej 10 zł, które stanowią 85 proc. kapitału zakładowego PKS. Skarb Państwa ma 100 proc. udziałów w spółce. Zakład zatrudnia ok. 500 pracowników, a jego flota to ponad 150 autobusów. Jak przypomniał resort, pracownikom przysługuje prawo do nieodpłatnego nabycia do 15 proc. akcji spółki. Od środy, podmioty zainteresowane nabyciem udziałów, będą mogły składać w ministerstwie pisemne odpowiedzi na zaproszenie do negocjacji. Termin upływa 30 października br. o godz. 14. Polonus to spółka akcyjna, która od ponad 60 lat przewozi pasażerów na trasach krajowych i międzynarodowych. Firma zatrudnia ok. 500 pracowników w tym 270 kierowców. Jak podał resort, spółka na koniec 2011 roku osiągnęła przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 56 mln zł i miała wynik netto - ponad 3 mln zł.
Szkoda że prywatyzują POLONUSA, a w żaden "kryzys" który niby miał by dopaść Mobilis nie wierzcie!!Pawel_ pisze:Śmiem stwierdzić, że Mobilis wpadł w "kryzys" właśnie przez PKSy, więc marnie widzę Mobilisa w Polonusie. Aczkolwiek smutne jest to, nawet bardzo, że MSP prywatyzuje wszystko, co popadnie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie widzę powodu, by Skarb Państwa posiadał Polonusa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czy to ma oznaczać wg Ciebie "kryzys"? Mobilis/Egged jest zainteresowany POLONUSEM i go będzie miał. Kto nie wierzy, ten .....!Pawel_ pisze:Nie, skądże. Najlepszym (ostatnim) powodem jest zabawa z wynajęciem Scanii od PKSu.ARTUR P pisze:a w żaden "kryzys" który niby miał by dopaść Mobilis nie wierzcie!!
Za powyższy fakt, winię brak odpowiedniego zaplecza technicznego, nie natomiast kryzys. Natomiast dodam, że np Jelcz był "remontowany" w jednym z kupionych PKSów. Może zakup POLONUSA poprawi sytuację zaplecza technnicznego? Może to być ostatni zakup p. Szymonika, który prawdopodobnie za rok przechodzi na "emeryturę"Pawel_ pisze:Tak, kryzys. Bo nie wychodzi mu komunikacja miejska w Warszawie, to wchodzi w PeKaeSy. Na wykup Polonusa znajdą się środki, tak? Aczkolwiek mogę od siebie dodać, że ładnie się prezentują autobusy mazowieckich PeKaeSów w nowym, mobilisowym wdzianku...
No dobra. Minął termin składania ofert na kupno Polonusa. Wpłynęło pięć ofert. Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej „POLONUS” w Warszawie S.A. - wpłynęły odpowiedzi. Oprócz Mobilisu, który był murowanym kandydatem do nabycia udziałów, zaskoczył mnie, i to bardzo, Raf Trans, który jest moim cichym faworytem...
- R-9 Chełmska