[Hydepark] Tramwaje Warszawskie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 paź 2012, 7:32

MichalJ pisze: Najłatwiej się przyczepić, a na prośbę o konkrety powiedzieć 'nie ma co powtarzać'. Żenada.
Ja się nie czepiam, bo nie ma to sensu - Gazeta i tak wie lepiej. I nigdzie nie napisałem, że wszystkie zastrzeżenia napisano w tym wątku, to nadinterpretacja.

Zresztą - skoro nadmierne szczegóły nie są zwykłemu śmiertelnikowi potrzebne, to można ich nie pisać, zamiast je przeinaczać. Po co wprowadzać nieścisłości? Żeby redaktor mógł zaszpanować wiedzą?

Tak tak, wiemy, kto był perfekcjonistą (prawo Godwina).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 paź 2012, 8:36

Bastian pisze:Otóż to. Mam, i to nie od dziś, wrażenie, że koledzy nie odróżniają gazety powszechnej od periodyku branżowego. Perfekcjonizm potrafi zabijać, pamiętajcie...
Nikt nie wymaga perfekcjonizmu i podawania danych technicznych w gazecie o profilu politycznym. Wystarczy pisac rzetelnie po minimalnym zapoznaniu sie z tematem, szczegolnie, ze informacje sa dostepne powszechnie. I tyle.
Nawiasem to panowie sami postawili sobie wyzsza poprzeczke prowadzac blog komunikacyjny probujac sie kreowac na specjalistow w tej dziedzinie. A jak mowia - szlachectwo zobowiazuje.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 06 paź 2012, 8:49

Wielkich baboli w tym artykule nie ma, więc jest dobrze :D
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 06 paź 2012, 8:51

MichalJ pisze:Pierwsza zima bez tych sztrucli...
Niestety. A na obciążonych liniach w zimie byłyby idealne. Czekam na pierwszą zimę bez tramwajów firmy Pesa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 06 paź 2012, 9:01

Za ciepło?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 paź 2012, 9:02

Najwyraźniej. Ja w takim 36 kiedyś o mało nie zamarzłem... :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 06 paź 2012, 9:08

W tramwajach i autobusach, w których jest tłok ogrzewanie jest jak dla mnie zbędne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 06 paź 2012, 9:15

Na pewno powinno być dostosowane do ubioru pasażerów, ale jednak powinno być.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 paź 2012, 9:35

Bywalec pisze:Niestety. A na obciążonych liniach w zimie byłyby idealne. Czekam na pierwszą zimę bez tramwajów firmy Pesa.
Jak kaban stial cala noc na temp -20 st z otwartymi drzwiami to nawer swinski tlok nie pomagal. A co do zimy bez Pes to niepredko - kolejne zostaly wczoraj przyjete przez R-4 :-P
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 paź 2012, 10:01

Glonojad pisze:
MichalJ pisze: Najłatwiej się przyczepić, a na prośbę o konkrety powiedzieć 'nie ma co powtarzać'. Żenada.
Ja się nie czepiam, bo nie ma to sensu - Gazeta i tak wie lepiej. I nigdzie nie napisałem, że wszystkie zastrzeżenia napisano w tym wątku, to nadinterpretacja.
Aha. Czyli nie powiem, o jaki błąd chodzi, bo 'gdzieś' już to napisano. Ale nie powiem, gdzie to napisano.

Żenada do kwadratu.

Oczywiście mamy na rynku 10 innych gazet, które o tych sprawach piszą pełniej, rzetelniej i bez błędów. Name one.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 06 paź 2012, 11:02

Nie cierpię tzw. koncernów medialnych i ich produktów. Osa i Majewszczak z GW to chlubne wyjątki. Podpisuję się pod komentarzami wyżej MeWy i Bastiana - inaczej pisze się dla tzw. publisi a inaczej dla miłośników czy branżystów. Tramwaj 13 N odchodzi do historii / równolegle odchodzi do historii Ikarus /, na naszych oczach kończy się pewien okres w historii komunikacji warszawskiej.
Za parę lat będzie następny etap - pożegnanie ery tramwaju 105 N.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 paź 2012, 11:38

Zwyklej publicznosci tez trzeba pisac rzetelnie, bo potem ludzie te przeczytane brednie powtarzaja.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 paź 2012, 11:41

MichalJ pisze:
Glonojad pisze: Ja się nie czepiam, bo nie ma to sensu - Gazeta i tak wie lepiej. I nigdzie nie napisałem, że wszystkie zastrzeżenia napisano w tym wątku, to nadinterpretacja.
Aha. Czyli nie powiem, o jaki błąd chodzi, bo 'gdzieś' już to napisano. Ale nie powiem, gdzie to napisano.
Żenada do kwadratu.
JA ZASTRZEŻEŃ DO TREŚCI ARTYKUŁU W GW NIE ZGŁASZAM. Naprawdę nie wiem, czemu mnie się czepiasz. Swoje stanowisko wyklarowałem w wyciętym przez ciebie fragmencie cytatu: skoro dla publiki nie są istotne szczegóły, to ich nie piszmy, zamiast je przeinaczać - a że przeinaczenia są, to pisali inni w różnych miejscach i do ich zastrzeżeń się odnoszę zakładając, że są słuszne. Sensu zbierać tego w jedno i publikować tutaj - nie widzę, przyczyny także opisałem. I tyle. Bądź zatem uprzejmy ze mnie zejść i poczepiać się, dla odmiany, kogo innego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 06 paź 2012, 11:57

Mnie osobiście w potoku komentarzy i wywiadów w sprawie podwyżki za przejazdy komunikacją zaimponowała jedna starsza pani lapidarnym stwierdzeniem - pokazując przy tym na stojącą na przystanku Pesę - " Za luksus trzeba i warto płacić ".
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 paź 2012, 12:03

Tak naprawdę to nie do końca jest jakiś luksus. Po prostu parę lat nie kupowało się nowych wozów, majątek który przejęła firma był zdekapitalizowany (jaka mogła być wartość księgowa 13N? tyle, co wartość złomu?) i, wbrew temu, co twierdzą niektórzy tzw. miłośnicy komunikacji - przez wiele lat nie było pieniędzy na odnowę taboru. No to, niestety, jak już się odnowa zdarzyła, to musi kosztować.

Jak sobie policzymy, ile przez ostatnie kilkanaście lat kupiono tramwajów, to wyjdzie, że, w zasadzie, to na naturalną odnowę: Od początku 2002 do końca 2013 to 12 lat, po 15 składów rocznie - wychodzi 180. Kupiono 186 plus 30 "za Kaczora". Bedziemy 30 "do przodu" - akurat na Tarchomin. Gdyby wymiana trwała wcześniej, to podwyżki (mniejsze) byłyby pewnie potrzebne wcześniej. Sam koszt wymiany taboru wg wyżej podanego przeze mnie tempa to ~120 mln zł rocznie.

A to tylko tramwaje - trzeba pamiętać, ile uruchomiono SKM w stosunku do 2007 roku, o tym, że w 2014 wejdzie 35 pociągów metra do inwentarza (czyli ze 30 do ruchu), też. O ile kojarzę budżety, w żadnym z nich pieniędzy na zakup taboru nie było - to znaczy, że spółki muszą to zrobić same, na kredyt czy w ramach leasingu - a koszty tego finansowania wpływają na koszt ich usługi dość istotnie (mniejsza o szczegóły, których nie znam).

ODPOWIEDZ