Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu

Moderator: JacekM

paszym

Post autor: paszym » 12 paź 2012, 10:56

Już nieaktualne, ale ciekaw jestem jak funkcjonowała komunikacja zastępcza.
ZTM pisze:09:20 Uruchomiona została zastępcza linia autobusowa ''Z'' na trasie: PKP REMBERTÓW - DW. WSCHODNI /LUBELSKA/. Na trasie linii NIE OBOWIĄZUJĄ przystanki pośrednie!
Nie lepiej było dowozić ludzi do stacji Warszawa Gocławek i dodatkowo wydłużyć S2 tamże? Znacznie mniej brygadożerne, a nie każdy potrzebuje akurat na Wschodni (401, 520 i inne).

[ Komentarz dodany przez: Bastian: Pią 12 Paź, 2012 ]
Korekta cytowania.
Będę oryginalny i zostawię bez podpisu.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 paź 2012, 10:58

paszym pisze:nie każdy potrzebuje akurat na Wschodni (401, 520 i inne).
I dlatego jechał właśnie tam pociągiem? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

paszym

Post autor: paszym » 12 paź 2012, 11:12

Bastian pisze:
paszym pisze:nie każdy potrzebuje akurat na Wschodni (401, 520 i inne).
I dlatego jechał właśnie tam pociągiem? :>
A czym miał jechać z Sulejówka?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 paź 2012, 11:15

No i dokąd nim jechał? Bo przecież ta zastępcza komunikacja była dla pasażerów, którzy chcieliby odjechać z Rembertowa. Następny przystanek: Warszawa Wschodnia, przecież ich pociąg nigdzie indziej się nie zatrzymuje. Po prostu nie rozumiem tej logiki :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

przewoz

Post autor: przewoz » 12 paź 2012, 11:27

Maszynista cały? Kabina walnięta dość konkretnie...
3 osoby ranne łącznie, w tym chyba jeden kierowca i pewnie dwóch maszynistów. Siódemka z niskim numerem, odstawiona przy pomocy stonki pracującej w stacji pewnie jeszcze trochę tam postoi na boku. Widok nieciekawy.
O przyczynach wolę na razie nie mówić, ale też nie wygląda to najlepiej.

Pamiątkowy widok z tablicy na Wschodnim. Zwróćcie uwagę na godzinę i na burdel na tablicy, bo poza opóźnieniami z linii nr 2 jest cała masa innych pociągów, które nie są zdjęte na przykład, choć czas odjazdu minął dawno, a opóźnienia nie wklepane...
Ludzie się gubili...

Obrazek

paszym

Post autor: paszym » 12 paź 2012, 11:31

Bastian pisze:No i dokąd nim jechał?
Na Ursynów, na TŁ, do metra...
Bastian pisze:Następny przystanek: Warszawa Wschodnia, przecież ich pociąg nigdzie indziej się nie zatrzymuje. Po prostu nie rozumiem tej logiki
Może i tak. Ja się zastanawiam jak i tak już spóźnionym ludziom ułatwić, a nie jak maksymalnie wiernie odtworzyć im warunki podróżowania koleją. Jeśli już trzeba na Wschodnią to chociaż z postojem gdzieś, ale lepiej krótszą trasę - wtedy można tą samą liczbą wozów zrobić x razy więcej kursów. Ale może nie było zapotrzebowania - nie wiem, nie byłem.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 paź 2012, 11:40

Bastian pisze:No i dokąd nim jechał? Bo przecież ta zastępcza komunikacja była dla pasażerów, którzy chcieliby odjechać z Rembertowa. Następny przystanek: Warszawa Wschodnia, przecież ich pociąg nigdzie indziej się nie zatrzymuje. Po prostu nie rozumiem tej logiki :-k
Ale po co oni jechali na Wschodnią? Bo jeśli dalej na Śródmieście, to im wszystko jedno, czy się przesiądą na Wschodnim, czy na Gocławku... Inna rzecz, że szybkie i sprawne zrobienie pozarozkładowych kursów SKM do Wawra jest wg mnie poza zasięgiem naszych kolei.

paszym

Post autor: paszym » 12 paź 2012, 11:54

MichalJ pisze:Inna rzecz, że szybkie i sprawne zrobienie pozarozkładowych kursów SKM do Wawra jest wg mnie poza zasięgiem naszych kolei.
To może być prawdą, aczkolwiek składy mają ze skrócenia S2, a jeśli na linii za ciasno to można pojechać z pominięciem Olszynki Grochowskiej.

przewoz

Post autor: przewoz » 12 paź 2012, 13:28

Tak na marginesie, dziś się też działo na sąsiedniej linii do Tłuszcza:
Awaria pociągu rel. Tłuszcz - Warszawa
2012-10-12 08:02

Na stacji Zielonka nastąpiła awaria pociągu nr 7730 rel. Tłuszcz (6:41) - Warszawa Wileńska (7:26).

Z powodu awarii pociągi na odcinku Zielonka - Warszawa Wileńska kursują wyłącznie jednym torem (dwukierunkowo). Zmiany w organizacji ruchu mogą spowodować pociągów sięgające około 30 minut. Opóźnienia pociągów są zmienne.
oraz na radomskiej:
Awaria sieci trakcyjnej na linii Warszawa - Radom
2012-10-12 05:01

Na stacji Strzyżyna nastąpiła awaria sieci trakcyjnej i pantografów w pociągu nr 21220 rel. Radom (3:20) - Warszawa Wschodnia (6:20). Pociąg 21220 został odwołany na odcinku Strzyżyna - Warszawa, podróżni zostali zabrani zastępczo pociągiem nr 21520 rel. Radom (3:39) - (Otwock (6:33).

Z powodu awarii wyłączony z ruchu został jeden tor stacji Strzyżyna. Pociągi kursujące linią Warszawa - Radom mogą być opóźnione około 20 minut. Opóźnienia są zmiennie.
A Rembertów może za chwilę do końca sprzątną.

Sprzątnęli:
Przywrócenie rozkładowej organizacji ruchu pociągów na linii Warszawa - Siedlce
2012-10-12 13:52

Po godz. 13:00 przywrócono rozkładową organizację ruchu pociągów na linii Warszawa - Siedlce.

Opóźnienia wywołane wypadkiem na przejeździe mogą jeszcze wynosić kilka- kilkanaście minut.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 12 paź 2012, 14:42

paszym pisze:
MichalJ pisze:Inna rzecz, że szybkie i sprawne zrobienie pozarozkładowych kursów SKM do Wawra jest wg mnie poza zasięgiem naszych kolei.
To może być prawdą, aczkolwiek składy mają ze skrócenia S2, a jeśli na linii za ciasno to można pojechać z pominięciem Olszynki Grochowskiej.
Nie zapomnij, że dwa składy S2 zostały na odcinku Sulejówek Miłosna - Rembertów, a dokładnie to jeden stał w peronach Rembertowa, a drugi przy peronie w Wesołej. Trzecią jednostkę chyba cofali do wschodniej, albo już jej po prostu nie puścili dalej. Do tego trzeba pamiętać, że obiegi S2 łączą się z S3 co jeszcze bardziej komplikuje sprawę...
Podsumowując wydłużenie S2 do Wawra byłoby kłopotliwe. Zresztą i teraz o 14 sporo opóźnień jest.

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 12 paź 2012, 15:54

EU07-131.

[ Dodano: |12 Paź 2012|, 2012 23:40 ]
Podobno w Zielonce jest wypadek śmiertelny, ruch pociągów wstrzymany. Przewidywany czas wstrzymania do 180 minut.
Załączniki
EU07-131.JPG

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 13 paź 2012, 13:04

Utrudnienia dla podróżnych - Pozostawiony bagaż w łączniku WLC-Terminale Lotniska Chopina. Ruch pociągów bez zakłóceń.

marian89mr

Post autor: marian89mr » 13 paź 2012, 13:29

A wiadomo jakie są wstępne przyczyny tego zderzenia w Rembertowie ?

Rosa

Post autor: Rosa » 13 paź 2012, 15:45

Bastian pisze:No i dokąd nim jechał? Bo przecież ta zastępcza komunikacja była dla pasażerów, którzy chcieliby odjechać z Rembertowa. Następny przystanek: Warszawa Wschodnia, przecież ich pociąg nigdzie indziej się nie zatrzymuje. Po prostu nie rozumiem tej logiki :-k
Jesli komunikacja zastepcza jest po to aby odhaczyć że ją zorganizowano to autobus z Rembertowa bez przystankow posrednich na Wschodni ma sens, jeśli natomiast ma ona służyc pasażerom (ktorzy w większości NIE jada na Wschodni a do Centrum czy na Ochotę) to te autobusy powinny stawac przy Marsa (dla tych co jadą do metra) i r Wiatraczna (dla jadących na Powisle czy do Centrum).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2012, 15:49

Wczoraj widziałem siódemkę ściągającą inną siódemkę z pojedynczym wagonem (granatowy z szarym pasem, więc wychodzi na to, że nocny ICkowy) około 16 nad rzekomą komorą gazową KL Warschau. To po wypadku?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ