Koncepcje optymalizacji rozkładu na trasie legionowskiej

Moderator: JacekM

ness

Post autor: ness » 14 paź 2012, 20:35

Najlepsza oszczednosc to wywalenie S3S i S3C i dobicie S9 z poupychaniem ich pomiedzy KM zeby wyszedl z tego kombinowany takt kolo 10-15/20/20. Duzo do tego obecnie nie brakuje (powiedzmy ze to przez zamknieciowki).
Niech na srednice jezdzi tylko modlin KM co godzine, ale z sensownym rozkladem (KML o 7.10 z legionowa laduje na sluzewcu/rakowcu planowo w okolicach 8, KML o 8.26 z legionowa laduje tam mocno po 9 - przesunac je troche wczesniej i bedzie ok).
Powinno z tego zostac sporo pockm, a globalnie nie wyjdzie to mocno na minus.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 paź 2012, 20:54

W rocznym rozkładzie wydrukowanym w cegle były pociągi KM Gdańska-Modlin, których nigdy nie uruchomiono... Chyba przez budowę tunelu. Chociaż to też takie sobie rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 paź 2012, 21:10

Dęboszczak pisze:
Glonojad pisze:Puściłbym solówkę co 20 minut. Nie sądziłem, że Tobie muszę tłumaczyć kwestię atrakcyjności podaży i jej wpływu na popyt...
Ależ oczywiście że taki wariant jest ok, ale stawiam pytanie retoryczne: czy jeśli gmina ugina się pod ciężarem kosztów wspólnego biletu, to nie jest jakiś wyjściem pozyskanie oszczędności pracy przewozowej autobusów by utrzymać ten system b/z?
2013 rok nie będzie lekki dla samorządów, niektóre robią wręcz bokami a wszędzie oszczędności. Dlatego chcę byś miał to również na uwadze, oceniając pojawiające się tu propozycje.
Mając taki wybór zrobiłbym siedemsetkę, nawet na przegubach, co kwadrans w DS a zrezygnował z S9. Choć to by wypadało przeanalizować, co podróżnych bardziej odstraszy - dłuższy czas jazdy autobusem czy ryzyko sterczenia na mrozie bo jedna z licznych ofert co pół godziny akurat pojechała z innego dworca/przystanku.

Swoją drogą, moja recepta zaczęłaby się, oczywiście, od kasacji S3. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 paź 2012, 22:01

Najprościej byłoby w ogóle bez połączenia lotnisko-lotnisko i wszystkie pociągi z Legionowa na Gdański... Ale przesiadka wygodna też nie jest. A lotnisko-lotnisko przez Gdański będzie puste na Okęcie jeździć...
A może jakoś tak: Z Chopina S2 co 30 min, KM co 30 min przez Centralny na Wschodnią, z czego co drugi do Modlina.
Z Legionowa :00 Modlin-Centralny, :06 :15 :24 SKM, :30 Ciechanów-Gdański, :36 :45 :54 SKM.
W szczycie można by Modlin wydłużyć do Nasielska czy dokąd tam trzeba.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 14 paź 2012, 22:20

MichalJ pisze:Z Legionowa :00 Modlin-Centralny, :06 :15 :24 SKM, :30 Ciechanów-Gdański, :36 :45 :54 SKM.
Zaraz zaraz, chcesz rozrzedzić pociągi KM do DWG, które zwykle są tak pełne, że większość osób musi stać, a zagęścić notorycznie pustą SKM-kę?

Niestety, ale powiem wam pewną smutną prawdę – Legionowo, nawet wraz z Michałowem i Wieliszewem, nie jest wystarczająco dużym generatorem potoków, żeby wypełnić nawet jedno S9 co 30/60, więc co dopiero mówić o częstszej SKM-ce. Dlatego też, IMHO na linii gdańskiej podstawę oferty powinny pełnić pociągi Kolei Mazowieckich jadące co najmniej do Nasielska z częstotliwością rzędu co 15 minut w szczycie (jak za starych dobrych czasów PRL-u…), a z SKM powinna zostać jedynie S9 jako szczytówka do Legionowa i socjal dla Wieliszewa. Do tego częstotliwość co 30 w szczycie i co godzinę poza szczytem starczy.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 paź 2012, 22:29

A nie, to te kursy :15 niech będą do Nasielska. Albo co. To ja już nie wiem. Nie da się pogodzić sensownych rozkładów i z Wieliszewa, i z Modlina, i na Gdańską, i na Wschodnią. No chyba że w ogóle będzie pociąg co 6 minut...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 paź 2012, 22:31

MichalJ pisze: A może jakoś tak: Z Chopina S2 co 30 min, KM co 30 min przez Centralny na Wschodnią, z czego co drugi do Modlina.
Nie: S2 co 20 min, KM co 60 min przez Centralny do Modlina. Po co komplikować układ linia Chopin - Centralny - Wschodni? Nawet specjalnie szybciej nie wychodzi, niż S2. Nawet niech ta co trzecia S2 będzie przez KM obsługiwana, skoro to ambicja taka... wolę co 20 ze wszystkich stacji, niż z niektórych co 15 (z różnych peronów), z innych - co 30.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 14 paź 2012, 22:42

MichalJ pisze:A nie, to te kursy :15 niech będą do Nasielska. Albo co. To ja już nie wiem. Nie da się pogodzić sensownych rozkładów i z Wieliszewa, i z Modlina, i na Gdańską, i na Wschodnią. No chyba że w ogóle będzie pociąg co 6 minut...
Dlatego też trzeba z niektórych relacji zrezygnować, a dokładnie z tej na Wschodnią – bo tymi pociągami jeździ i tak relatywnie mało osób, oraz tej z Modlina – bo pociąg kończący na tej stacji kończy bieg jeszcze przed obsłużeniem wszystkich większych potoków.

Dodane:
MeWa pisze:Panowie, chyba pomyliło się Wam forum
A to przepraszam, ja już z kolejnymi postami idę na odpowiednie…

metron

Post autor: metron » 14 paź 2012, 22:54

Vilén pisze:
MichalJ pisze:Z Legionowa :00 Modlin-Centralny, :06 :15 :24 SKM, :30 Ciechanów-Gdański, :36 :45 :54 SKM.
Zaraz zaraz, chcesz rozrzedzić pociągi KM do DWG, które zwykle są tak pełne, że większość osób musi stać, a zagęścić notorycznie pustą SKM-kę?

Niestety, ale powiem wam pewną smutną prawdę – Legionowo, nawet wraz z Michałowem i Wieliszewem, nie jest wystarczająco dużym generatorem potoków, żeby wypełnić nawet jedno S9 co 30/60, więc co dopiero mówić o częstszej SKM-ce. Dlatego też, IMHO na linii gdańskiej podstawę oferty powinny pełnić pociągi Kolei Mazowieckich jadące co najmniej do Nasielska z częstotliwością rzędu co 15 minut w szczycie (jak za starych dobrych czasów PRL-u…), a z SKM powinna zostać jedynie S9 jako szczytówka do Legionowa i socjal dla Wieliszewa. Do tego częstotliwość co 30 w szczycie i co godzinę poza szczytem starczy.

Niestety też powiem smutną prawdę, w godzinach szczytu pociągi Kolei Mazowieckich do Nasielska robią się puste właśnie w Legionowie.
To jest właśnie efektem "rewelacyjnego" przecież rozkładu SKM, ograniczenie ilości pociągów SKM spowoduje jeszcze dodatkowy napływ pasażerów do pociągów KM
A co do zapełnienia rzekomo pustych pociągów SKM to już w Legionowie Piaski wszystkie miejsca są zajęte, oczywiście chodzi o kursy szczytowe
Co do pociągów poza szczytem to owszem wożą powietrze ale wożą powietrze bo większości mieszkańców dojście do stacji plus podróż pociągiem zajmuje praktycznie tyle samo czasu co jazda autobusem
Dlatego tu cały czas kombinujemy co zrobić aby więcej ludzi chciało korzystać z pociągów a nie jeszcze ograniczać ofertę SKM

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 15 paź 2012, 14:04

metron pisze: Niestety też powiem smutną prawdę, w godzinach szczytu pociągi Kolei Mazowieckich do Nasielska robią się puste właśnie w Legionowie.
Wybacz, ale lekko się mijasz z prawdą. Tak było kiedyś, i to też nie do końca, bo pustoszały dopiero w Chotomowie – ale dzisiaj, pociąg wypchany potrafi być nawet po minięciu Nowego Dworu Mazowieckiego, czyli ostatniego większego miasta przed Ciechanowem! Poza tym nie zapominaj, że kolej obsługuje także inne potoki, niż z Warszawy do miast aglomeracji – sporo osób jeździ np. pomiędzy stacjami Nowy Dwór Mazowiecki, a Pomiechówek – zresztą na tej ostatniej stacji, na peronie można czasem spotkać więcej ludzi, niż w Legionowie.
A co do zapełnienia rzekomo pustych pociągów SKM to już w Legionowie Piaski wszystkie miejsca są zajęte, oczywiście chodzi o kursy szczytowe
Dlatego też uważam, że SKM-kę powinno się zostawić właśnie dla tych kursów szczytowych, bo poza szczytem nie ma za bardzo sensu utrzymywać jej częstszej niż co 30 minut, ze względu na wożenie przez nią much…
Dlatego tu cały czas kombinujemy co zrobić aby więcej ludzi chciało korzystać z pociągów
No to ja już przedstawiłem receptę, na pewno więcej ludzi skorzysta z pociągów, jeżeli będą dojeżdżać także do Chotomowa, NDM, Pomiechówka i Nasielska, nie tylko do Legionowa :P.

metron

Post autor: metron » 15 paź 2012, 23:13

Zastanów się dlaczego tak mało osób chce korzystać z pociągów skoro jazda do Warszawy zajmuje tylko 25 minut z dogodną przesiadką na Gdańskiej
Jeżeli odpowiesz sobie na to pytanie będziesz już wiedział co zmienić aby ludzie chcieli pojechać pociągiem
Ograniczenie ilości pociągów odniesie dokładnie odwrotny skutek, pasażer który spojrzy na rozkład pojedzie autobusem a na pociąg więcej nie spojrzy
Początki tego już mamy. Z Legionowa Piaski niektóre pociągi jadą już w odstępie 90 minut. Dokładając do tego brak linii dowozowej ludzie wybierają autobusy których liczbę zmniejszono

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 16 paź 2012, 9:58

metron pisze:Ograniczenie ilości pociągów odniesie dokładnie odwrotny skutek
Ale ja nie chcę nic ograniczać! Ja chcę po prostu, żeby układ był tak zoptymalizowany, żeby pociągi jeździły aż tam, gdzie naprawdę wsiądzie rzesza pasażerów, a nie kończyły w pierwszej napotkanej za Warszawą miejscowości, która nie potrafi wygenerować odpowiednich potoków podróżnych na specjalny pociąg do niej.

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 16 paź 2012, 22:23

Wydaje mi się, że w dotychczasowych rozważaniach nie zostały wzięte pod uwagę dwie dosyć istotne sprawy:
  • 1. Na obsługę linii lotniskowych zostało zakupione 13 szt. ezt 27WE, inwestycja została dofinansowana ze środków UE - więc chyba muszą tam w taki czy inny sposób te Elfy zostać, bo jak nie, o zwrot dotacji spożytkowanej niezgodnie z celem Unia może się upomnieć, czy nie?...

2. Jakikolwiek takt krótszy niż 30-minutowy (choć sam wierzę, że bez 20-minutowego na części linii SKM kiedyś się w końcu nie obejdzie) to przynajmniej dwa dodatkowe składy - zaś taboru już jest nie tak dużo, a ma być jeszcze bardziej "na styk"...

metron

Post autor: metron » 17 paź 2012, 9:19

Vilén pisze:
metron pisze:Ograniczenie ilości pociągów odniesie dokładnie odwrotny skutek
Ale ja nie chcę nic ograniczać! Ja chcę po prostu, żeby układ był tak zoptymalizowany, żeby pociągi jeździły aż tam, gdzie naprawdę wsiądzie rzesza pasażerów, a nie kończyły w pierwszej napotkanej za Warszawą miejscowości, która nie potrafi wygenerować odpowiednich potoków podróżnych na specjalny pociąg do niej.

Niestety ale ta linia jest specyficzna, poza szczytem, czy w święto pociągi wożą powietrze. I nie chodzi tu tylko o Legionowo ale także pociągi np do Nasielska
W lato w jakiś weekend jechałem pociągiem do Nasielska który był prawie pusty, pomijam już pociągi które jadą do Działdowa, kursują rzadziej i zawsze jest tam komplet pasażerów

ODPOWIEDZ