Korki w Warszawie
Moderator: Wiliam
Już dawno ją wypełniłem, ale moglibyście podać choćby przybliżony czas jej zakończenia lub ilość osób, która ją wypełni i będzie dla Was wystarczająca, żebyście ogłosili wyniki. Nic o tym na stronie nie było.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- humptyangel
- Kontakt:
Wynikami i ich przetworzeniem my się nie zajmujemy - prowadzi to Wydział Inż. Środowiska PW. Ale myślę, że wyniki ukarzą się w na przełomie styczeń/luty
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- tarantula01
- Kontakt:
Ankieta powisi na stronie zapewne do końca stycznia. Dotychczas mamy ok. 2000 ankiet.Emdegger pisze:moglibyście podać choćby przybliżony czas jej zakończenia lub ilość osób, która ją wypełni i będzie dla Was wystarczająca, żebyście ogłosili wyniki. Nic o tym na stronie nie było.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... lica_.html![]()
Ranking zakorkowanych miast: na którym miejscu stolica?
Warszawa znalazła się na drugim miejscu najbardziej zakorkowanych miast w Polsce. Gorzej mają tylko mieszkańcy Poznania - wynika z analizy serwisu Korkowo.pl, informującego na bieżąco o korkach na polskich drogach.
Specjaliści z serwisu przeanalizowali informacje o prędkościach kilku tysięcy pojazdów, które poruszały się po ulicach 9 miast. Najgorzej wygląda sytuacja w Poznaniu. W promieniu do dwóch kilometrów od ścisłego centrum średnia prędkość, w porannych godzinach szczytu, nie przekracza tu 19 km/h. Między 16:00 a 18:00 oscyluje w granicach 20 km/h. Niewiele szybciej można przejechać przez centrum Krakowa i Warszawy - średnie prędkości z jakimi poruszają się kierowcy zarówno rano, jak i popołudniu nie przekraczają 21 km/h. Podobnie jeżdżą kierowcy Wrocławia, Szczecina i Łodzi - prędkościomierze w godzinach 6:00 - 9:00 wskazują średnio 22-23 km/h. Nieco lepsza sytuacja panuje w Gdańsku. Tu kierowcy jeżdżą po centrum średnio 25 km/h. Najlepiej na tle polskich aglomeracji wypadają Białystok i Rzeszów - w szczytach komunikacyjnych ścisłe centrum pokonuje się ze średnią prędkością 27 km/h.
- Centra miast są zakorkowane do granic możliwości. Dane pokazują, że po większości szybciej można poruszać się rowerem niż samochodem. Władze miejskie starają się walczyć z tym zjawiskiem stosując protezy w postaci kolejnych zakazów, zamiast stawiać na rozbudowę infrastruktury np. w postaci parkingów buforowych - mówi Dawid Nowicki z serwisu Korkowo.pl.
Gdzie najłatwiej wjechać?
Ranking najwolniejszych miast wygląda inaczej, jeśli analizowane są prędkości z jakimi można dojechać od granic miast do centrów. Pod tym względem najlepiej sytuacja wygląda w Warszawie i Rzeszowie, gdzie średnia prędkość w godzinach porannych to 46-47 km/h, a po południu 48 km/h. Nieco gorzej dojeżdża się do śródmieść Wrocławia, Krakowa i Gdańska - średnio 40-43 km/h. Kolejny raz najsłabiej wypada stolica Wielkopolski - prędkościomierze w godzinach szczytu wskazują średnio zaledwie 36 km/h. Prędkości rosną wraz z oddalaniem się od centrów.
Jak się jeździ po Warszawie?
Serwis tak podsumowuje jazdę po warszawskich drogach: Stolica jest najrozleglejszym i najbardziej specyficznym z badanych miast. W godzinach porannego i popołudniowego szczytu przez ścisłe centrum można jechać średnio 21 km/h. W odległości 2-5 km od ścisłego centrum, na ulicach, takich jak Czerniakowska czy al. Prymasa Tysiąclecia, kierowcy jeżdżą z prędkością ok. 47 km/h. Taka średnia utrzymuje się jednak również w dalszych częściach miasta, np. na al. Armii Krajowej, Trasie Toruńskiej czy Puławskiej. W odległości od 5-10km od ścisłego centrum średnie prędkości oscylują w granicach 48-49km/h.
Dane zostały zebrane przez serwis Korkowo.pl, który na bieżąco prezentuje informacje o prędkościach na polskich drogach. Analizie poddano dane z urządzeń GPS umieszczonych w ok. 15 tys. pojazdów poruszających się po ulicach 9 dużych miast (Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Katowice, Białystok, Rzeszów), w godzinach od 5:00 do 22:00. W promieniu do 2 kilometrów od ścisłego centrum przeanalizowano prędkości z jakimi poruszają się kierowcy po wszystkich ulicach. W odległości 2-10 kilometrów od ścisłego centrum zbadano główne trasy dojazdowe do centrum miast. W analizie nie wzięto pod uwagę danych z pojazdów poruszających się po autostradach A2, A4, które przechodzą w sąsiedztwie kilku z analizowanych miejscowości.
![]()
![]()
![]()
![]()
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Zapraszamy do wypełnienia kolejnej nowej ankiety 2012
Korki komunikacyjne w Warszawie
http://ankiety.siskom.waw.pl/index.php? ... 62&lang=pl
Jak korki wpływają na nasze życie i zdrowie, jak sobie z nimi radzimy, jakie działania powinny podjąć władze, by zmniejszyć zakorkowanie miasta?
Korki komunikacyjne w Warszawie
http://ankiety.siskom.waw.pl/index.php? ... 62&lang=pl
Jak korki wpływają na nasze życie i zdrowie, jak sobie z nimi radzimy, jakie działania powinny podjąć władze, by zmniejszyć zakorkowanie miasta?
A co ma zrobić ktoś kto jest i studentem i pracuje? To mnie zawsze zastanawia w tych ankietach.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Jestem bezrobotny.DG_Ins pisze:Niech zaznaczy to, z czego jest bardziej dumnykajo pisze:A co ma zrobić ktoś kto jest i studentem i pracuje?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Jak zwykle merytorycznie ankieta leży. Nie można konstruować możliwych odpowiedzi jako różne stopnie określenia "wpływa/nie wpływa", a pośrodku dawać odpowiedź "nie wiem".robert-c pisze:Jak korki wpływają na nasze życie i zdrowie, jak sobie z nimi radzimy, jakie działania powinny podjąć władze, by zmniejszyć zakorkowanie miasta?
Dalej, co ma odpowiedzieć ankietowany np. na pytanie czy brak odpowiedniej ilości przepraw mostowych wpływa na płynność ruchu w sytuacji, gdy nie tyle uważa, co wie, że liczba mostów jest odpowiednia do potrzeb. Z drugiej strony niewątpliwym faktem jest, że gdyby mostów było mało to i płynność ruchu na nich by się w sposób istotny pogorszyła, co oznacza ni mniej ni więcej, że powinien zaznaczyć, że niewystarczająca liczba mostów wpływa na zakorkowanie ulic.
Tak samo korki wpływają na moje życie zawodowe - gdybym mieszkał na Olesinie, niewątpliwie ucząc się na PW, miałbym nieźle utrudnione życie zawodowe, choć strat finansowych bym nie poniósł. Niemniej straty w życiu zawodowym niewątpliwie jakieś by były.
O, co najmniej dwa razy powtarzają się pytania o to samo. I dlaczego danym środkiem transportu mogę się poruszać tylko 5-7 razy w tygodniu? Limit podróży dziennych ograniczony do 1?
Pytanie 21a mnie rozwaliło. Jest szalenie niejednoznaczne. pytanie jest o sposoby jakie stosuję w ramach ułatwiania sobie życia w korkach, natomiast ani trochę nie wnika się w przyczyny z jakich ich nie stosuję. Niestety, ale z Sadyby na PW mimo najlepszych chęci nie da się jeździć tramwajem. Tak samo czy jak kierowca mojego 131 skręca w Gagarina nie z tego pasa to znaczy, że notorycznie łamię przepisy drogowe? Dość ciekawa interpretacja.
Generalnie zdaję sobie sprawę, że IŚ to dość specyficzny wydział, ale spodziewałem się ankiety noszącej choć ślady profesjonalizmu. A tu tymczasem zaczynam mieć obiekcje czy aby na pewno ktoś tę pracę inżynierską zaliczy. Ponadto uważam, że ludzie chcący uchodzić zza profesjonalistów (SISKOM znaczy) nie powinni w ogóle podpierać się tak skonstruowaną ankietą.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears