Informacja pasażerska
- TranslatorPS
Tylko pewnie wandale by to szybko załatwiły, jeśli chodzi o takie wydruczki, jak w Warszawie, gdzie to ma wisieć na pi razy drzwi półtora tygodnia...
Co do specyficznych nazw dni, przypomnę jeszcze państwu wydruki ContiBusa z Wrocławia na EURO 2012, załącznik #6. Dwa lata temu Kraków miał specjalne rozkłady na weekend 23./24.10., przed Wszystkich Świętych, załącznik #7. Widocznie jakoś ZTM Warszawa tego nie umie, bo na specjalne autobusy parking-metro (SH5, SH6, SH7 i SH9) były cudy jak w zał. #8.
I tu się kończy mój wywód w tej kwestii. BusMan może, ino jeszcze mu nie powiedzieli. Tak to ja rozumiem.
Co naszym panom przystankowcom w Radomiu nie przeszkadza, i wieszają to na szybie wiat (a słupki to pies?) za pomocą jakiejś taśmy dwustronnej, która po dwóch miesiącach jeszcze się trzyma mojej ściany!MZ pisze:Problem głównie w tym, że Warszawa ma gabloty przystankowe z ramkami na A5 i - niestety - ciężko wyjść poza ten rozmiar.
Co do specyficznych nazw dni, przypomnę jeszcze państwu wydruki ContiBusa z Wrocławia na EURO 2012, załącznik #6. Dwa lata temu Kraków miał specjalne rozkłady na weekend 23./24.10., przed Wszystkich Świętych, załącznik #7. Widocznie jakoś ZTM Warszawa tego nie umie, bo na specjalne autobusy parking-metro (SH5, SH6, SH7 i SH9) były cudy jak w zał. #8.
I tu się kończy mój wywód w tej kwestii. BusMan może, ino jeszcze mu nie powiedzieli. Tak to ja rozumiem.
- Załączniki
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
TranslatorPS pisze:Co naszym panom przystankowcom w Radomiu nie przeszkadza, i wieszają to na szybie wiat (a słupki to pies?)
Takie małe spostrzeżenie po nocnym powrocie Mercedesem z sylwestra: czy kierowcy są szkoleni z zakresu obsługi sterowników? Na N37 kierowca parę razy próbował przesunąć przystanki, żeby wyświetlały się poprawnie, ale nie wiedział, że w Novamedii nie wystarczy przesunąć przystanków na liście, ale potem tę operację trzeba jeszcze zatwierdzić przyciskiem "Start". Zadziałało dopiero, jak mu o tym powiedziałem - nawet mi podziękował za informację i pytał, czy może zajmuję się tymi sterownikami jakoś zawodowo, bo sam wyraźnie systemu nie ogarniał.
- Patryk2222
Przypuszczam że nocny kierowca jechał, więc kiedy on te szkolenie miał przejść? Zwłaszcza że szkolenia na początku z obsługi nowych wozów z reguły przechodzą kierowcy wytypowani jako opiekunowie wozów (tak było w przypadku nowych manów na R-13).bepe pisze:Takie małe spostrzeżenie po nocnym powrocie Mercedesem z sylwestra: czy kierowcy są szkoleni z zakresu obsługi sterowników? Na N37 kierowca parę razy próbował przesunąć przystanki, żeby wyświetlały się poprawnie, ale nie wiedział, że w Novamedii nie wystarczy przesunąć przystanków na liście, ale potem tę operację trzeba jeszcze zatwierdzić przyciskiem "Start". Zadziałało dopiero, jak mu o tym powiedziałem - nawet mi podziękował za informację i pytał, czy może zajmuję się tymi sterownikami jakoś zawodowo, bo sam wyraźnie systemu nie ogarniał.
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
- Patryk2222
Kto te szkolenie ma przeprowadzić? Ja do dziś pamiętam jak pierwszy raz jechałem nowym manem, dostałem to z wyprawki i właściciel nie chciał mi zmiany przekazać. Dzwonił na dyspozytornie i się pytał co ma robić ci mu oznajmili że ma mi szybkie szkolenie zrobić na którym i tak mi wszystkiego nie powiedział.bepe pisze:Nagle się okazało, że będzie jechał Mercedesem? A nawet jeśli - naprawdę tak trudno przeprowadzić szybkie, 5-minutowe szkolenie z najważniejszych funkcji sterowników? Gdybym mu nie powiedział o tym przycisku, to od Lanciego jechałby jako Przejazd Techniczny
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
Chcesz powiedzieć, że w MZA nie ma ludzi odpowiedzialnych za utrzymanie taboru i przeprowadzanie stosownych instruktaży dla kierowców? Nie ma informatyków, którzy panowaliby nad tymi wszystkimi systemami?Patryk2222 pisze:Kto te szkolenie ma przeprowadzić?
[ Dodano: |1 Sty 2013|, 2013 15:52 ]
Poza tym zawsze można dać kierowcy instrukcję obsługi sterownika, kazać przeczytać w domu albo przyjść wcześniej do pracy i nawet mu zapłacić za to jak za godzinę jeżdżenia.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Z-1 w Macrosystemach było (sprawdziłem, jak tego Solbusa z dechami zobaczyłem), więc nie wiem czemu w NovaMedii nie dało się.ashir pisze:Nowe elektrodechy są tak przydatne, że wczoraj na Z-1 Solbus musiał jeździć z tradycyjnymi dechami, bo jedyne co mógł pokazać na wyświetlaczu to: "LINIA ZASTĘPCZA", a tablice były czarne. Widać łatwiej przygotować tradycyjnie papierowe tablice, niż wgrać nową linię do sterownika?
Natomiast ZTM dał twarzy z 512. "Nowej trasy" nie odnotowano, więc pasażerowie byli zaskoczeni. Rozkład w sterowniku i elektrodecha były OK, nawet odległości się prawie zgadzają (poza tym, że ZTM najwyraźniej nie wie, że Wileński w stronę Bankowego się jakiś czas temu przemieścił dalej od Jagiellońskiej, więc tam się rozjeżdża), a przez brak "Nowej trasy" ludzie durnieli. Jeśli wprowadza się jakiś standard, to fajnie byłoby się go trzymać.
W kierunku Pl. Wilsona pokazywał "LINIA ZASTĘPCZA", a w druga stronę było normalnieSzeregowy_Równoległy pisze:Z-1 w Macrosystemach było (sprawdziłem, jak tego Solbusa z dechami zobaczyłem), więc nie wiem czemu w NovaMedii nie dało się.ashir pisze:Nowe elektrodechy są tak przydatne, że wczoraj na Z-1 Solbus musiał jeździć z tradycyjnymi dechami, bo jedyne co mógł pokazać na wyświetlaczu to: "LINIA ZASTĘPCZA", a tablice były czarne. Widać łatwiej przygotować tradycyjnie papierowe tablice, niż wgrać nową linię do sterownika?
Natomiast ZTM dał twarzy z 512. "Nowej trasy" nie odnotowano, więc pasażerowie byli zaskoczeni. Rozkład w sterowniku i elektrodecha były OK, nawet odległości się prawie zgadzają (poza tym, że ZTM najwyraźniej nie wie, że Wileński w stronę Bankowego się jakiś czas temu przemieścił dalej od Jagiellońskiej, więc tam się rozjeżdża), a przez brak "Nowej trasy" ludzie durnieli. Jeśli wprowadza się jakiś standard, to fajnie byłoby się go trzymać.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Problemem jest NovaMedia, a nie idea. W kierunku Wilsona go właśnie widziałem. Macrosystem pokazywał wszystko prawidłowo w obie strony.
W przypadku tego 1206 to też na zajezdni mógł ktoś pomyśleć i wysłać stare SU12 to by wszystko pięknie wyświetlał, tak jak Kleszczowa brygada. Na poprzedzającej ciebie brygadzie (bodajże 8820 na 2/512 miał napis: "NOWA TRASA"). Nie została też nagrana zapowiedź przystanku Kanał Bródnowski.Szeregowy_Równoległy pisze:Z-1 w Macrosystemach było (sprawdziłem, jak tego Solbusa z dechami zobaczyłem), więc nie wiem czemu w NovaMedii nie dało się.
W obydwie strony była "LINIA ZASTĘPCZA".sprinter pisze:W kierunku Pl. Wilsona pokazywał "LINIA ZASTĘPCZA", a w druga stronę było normalnie
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tu nie trzeba nagrywać, tu trzeba chlastać z dwóch innych zapowiedzi. Lepsze to, nawet tymczasowo, niż milczenie. A czy Redut jeździł z plakatami? Bo ja i A714 dostaliśmy plakaty informujące o nowej trasie, więc nie wiem, czy te plakaty to nie był substytut braku "nowej trasy".ashir pisze:Nie została też nagrana zapowiedź przystanku Kanał Bródnowski.