Idąc tym tropem Niemcy powinni czekać tylko na okazję aby odzyskać BreslauWolfchen pisze:Idąc tym tropem, powinniśmy teraz czekać tylko na okazję, aby odebrać Kresy (co mi osobiście bardzo by się podobało, ale oczywiście jestem w stanie logicznie myśleć i wiem, że to jest nierealne).Wiliam pisze:W 1938 odbieraliśmy to co Czesi zabrali nam w 1919 korzystając z tego że w zasadzie całe nasze wojsko biło się z Ruskimi.
Historia powszechna
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Nie, w 1920 to tylko odzyskaliśmy część tego, co nam w rozbiorach zabralifik pisze:Nie, przecież to Sowieci odbierali to, co myśmy im zabrali w 1920.
Und Stettin.Kleszczu pisze:Idąc tym tropem Niemcy powinni czekać tylko na okazję aby odzyskać Breslau![]()
To tylko pokazuje, że takie wyliczanki można prowadzić w nieskończoność i sa one bez większego sensu
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
O innych miejscach się nie wypowiadam, ale akurat moja rodzina pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i mam krewnych po obu stronach granicy, więc tu mogę coś powiedzieć. Może to spojrzenie bardzo pragmatyczne, ale akurat moi krewni cenią sobie Czechów jako partnerów w biznesie. Po za tym cześciej odnosiłem wrażenie że wspólne doświadczenie komunizmu jakoś zasypało dawne okopy. W każdym razie po za stereotypowymi żartami z "pepików" nie zauważyłem tam jakiś skrytych urazów.Bastian pisze:Chyba nigdzie w Polsce nie ma takiej niechęci do Czechów, jak na polskim Śląsku CieszyńskimWiliam pisze:ludzie po obu stronach granicy są do siebie raczej pozytywnie nastawieni.
Myślę, że te wyliczanki pokazują, że nasze europejskie granice są bezpieczniejsze, niż ilekolwiek pokoleń wcześniej. Ja na prawdę nie mam problemu z akceptacją prawdy, że Lwów był polski, a dziś jest ukraiński; podobnie jak Vratizla była na przestrzeni wieków polska, czeska, pruska, a dziś znowu polska.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Heh, wszystko dokładnie, jak ja. Jeszcze wczoraj byłem w tychże (od Hallera) KończycachWiliam pisze:O innych miejscach się nie wypowiadam, ale akurat moja rodzina pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i mam krewnych po obu stronach granicy, więc tu mogę coś powiedzieć.Bastian pisze: Chyba nigdzie w Polsce nie ma takiej niechęci do Czechów, jak na polskim Śląsku Cieszyńskim
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
a także Moskwę a następnie odwieczny piastowski gród Pekin!Wolfchen pisze:Idąc tym tropem, powinniśmy teraz czekać tylko na okazję, aby odebrać Kresy (...)Wiliam pisze:W 1938 odbieraliśmy to co Czesi zabrali nam w 1919 korzystając z tego że w zasadzie całe nasze wojsko biło się z Ruskimi.
(BP, NMSP - swoją drogą który dinozaur kojarzy, z czego to cytat?)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- fik
- Naczelne Chamidło
Wolfchen pisze:
Nie, w 1920 to tylko odzyskaliśmy część tego, co nam w rozbiorach zabrali![]()
Właśnie mniej więcej to chciałem pokazać.Wolfchen pisze: To tylko pokazuje, że takie wyliczanki można prowadzić w nieskończoność i sa one bez większego sensu![]()
Nieustająco wnoszę o wydzielenie odrębnego kącika historycznego na dyskusje nie będące bieżącopolitycznymi.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie było gdzieś jakichś "Meandrów geopolityki"?fik pisze:Nieustająco wnoszę o wydzielenie odrębnego kącika historycznego na dyskusje nie będące bieżącopolitycznymi.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Coś musiałeś przespać, bo ja odszkodowanie dziadka za dom we Lwowie kupiłem mieszkanie w Warszawie.Wolfchen pisze:Idąc tym tropem, powinniśmy teraz czekać tylko na okazję, aby odebrać Kresy (co mi osobiście bardzo by się podobało, ale oczywiście jestem w stanie logicznie myśleć i wiem, że to jest nierealne).
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To całkiem nieźle, bo mój dziadek za 100 ha lasów na obecnej Białorusi dostał pół mieszkania w Białymstoku...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Gruenberg, Allenstein i Ortelsburg też...Wolfchen pisze:Und Stettin.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Fizycznie pół mieszkania? I jednak jest róznica pomiędzy lasem białorsukim i domem we Lwowie, dla którego przelicznik stanowił (chyba) Kraków.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, pół musiał zapłacić czy jak to tam było rozwiązywane (niestety nie żyje od 20 lat, więc nie dopytam).
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Załatwiał to w ogóle za komuny. I to - zdaje się - uniemożliwia babci udział w ustawie o mieniu zabużańskim.