Numery taborowe wozów zgłoszonych do systemu opłat viaTOLL
Jest bramka. Co więcej - jest oficjalny komunikat mówiący, iż kierowcy, którzy jeżdżą 112, 114, 118, 132(?), 145, 156, 414, 732, coś tam może jeszcze, nie mają prawa wyjechać wozem bez viaTOLLa. A jak wyjadą, to wyjadą, o!marian pisze:Dodam tylko, że kalkulator na stronie viatoll twierdzi, że za odcinek od mostu do kondratowicza dla autobusów brak. Jak jest w praktyce?
Owszem, w Stanach kolej jest lepiej wykorzystywana, ale gdyby ktoś u nas miał jaja, to poszedłby w ślady Szwajcarów. I jeszcze co do autostrad w stanach. Tam po prostu drogi są wyższej jakości niż u nas. Żadna filozofia, a fizyka wszędzie jest taka sama.
Co do administracji. Mam trochę inne zdanie. Mój Sąsiad i przyjaciel pracuje w UD Targówek. Dzięki niemu nasłuchałem się, jak wygląda praca w urzędzie. Tam gdzie nie ma nic do roboty, jest dużo etatów, a tam gdzie dwie osoby nie wyrabiają się z decyzjami, bo sprawy są skomplikowane, itp to już etatu nie da się przenieść z innego działu. Wiadomo, trzeba ogarniać o co chodzi, aby czymś się zajmować i trudno wymagać, aby paniusię np. z okienka dawać do pracy w papierach dot. własności nieruchomości, ale należałoby zoptymalizować to zatrudnienie. Czemu nie podają kwot? Niby skąd? Najpierw trzeba by sprawdzić, w ilu urzędach jest taka patologia jak na Targówku, zobaczyć ile ludzi brakuje i ile ludzi jest zatrudnionych niepotrzebnie. Z całego kraju może to być jednak trochę większa suma, niż nieznacząca. Wiadomo, że nie będzie to rząd miliardów zł, ale milionów zapewne tak.
Co do administracji. Mam trochę inne zdanie. Mój Sąsiad i przyjaciel pracuje w UD Targówek. Dzięki niemu nasłuchałem się, jak wygląda praca w urzędzie. Tam gdzie nie ma nic do roboty, jest dużo etatów, a tam gdzie dwie osoby nie wyrabiają się z decyzjami, bo sprawy są skomplikowane, itp to już etatu nie da się przenieść z innego działu. Wiadomo, trzeba ogarniać o co chodzi, aby czymś się zajmować i trudno wymagać, aby paniusię np. z okienka dawać do pracy w papierach dot. własności nieruchomości, ale należałoby zoptymalizować to zatrudnienie. Czemu nie podają kwot? Niby skąd? Najpierw trzeba by sprawdzić, w ilu urzędach jest taka patologia jak na Targówku, zobaczyć ile ludzi brakuje i ile ludzi jest zatrudnionych niepotrzebnie. Z całego kraju może to być jednak trochę większa suma, niż nieznacząca. Wiadomo, że nie będzie to rząd miliardów zł, ale milionów zapewne tak.
W pt Redutowa kierowniczka pojechała 1848 na 701 bez Viatolla, po kółku dostała podmianę na 4701. I się zaczęło kto, jak i czemu...Pawel_ pisze:Jest bramka. Co więcej - jest oficjalny komunikat mówiący, iż kierowcy, którzy jeżdżą 112, 114, 118, 132(?), 145, 156, 414, 732, coś tam może jeszcze, nie mają prawa wyjechać wozem bez viaTOLLa. A jak wyjadą, to wyjadą, o!marian pisze:Dodam tylko, że kalkulator na stronie viatoll twierdzi, że za odcinek od mostu do kondratowicza dla autobusów brak. Jak jest w praktyce?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Wydaje mi się, że nie powinna jechać. To jest podstawa do odmowy wyjazdu. Powinna wiedzieć, że na 701 viabox jest niezbędny, więc powinna też dostrzec, że go nie ma i nie wyjechać. Brak viaboxa przy perspektywie poważnych kar finansowych za jeżdżenie wozem bez viaboxa jest podstawą do odmowy wyjazdu.SG pisze:W pt Redutowa kierowniczka pojechała 1848 na 701 bez Viatolla, po kółku dostała podmianę na 4701. I się zaczęło kto, jak i czemu...Pawel_ pisze: Jest bramka. Co więcej - jest oficjalny komunikat mówiący, iż kierowcy, którzy jeżdżą 112, 114, 118, 132(?), 145, 156, 414, 732, coś tam może jeszcze, nie mają prawa wyjechać wozem bez viaTOLLa. A jak wyjadą, to wyjadą, o!
Staż kierowniczki na R-5 jest porównywalny do przysługiwanego urlopu.Szeregowy_Równoległy pisze:Wydaje mi się, że nie powinna jechać. To jest podstawa do odmowy wyjazdu. Powinna wiedzieć, że na 701 viabox jest niezbędny, więc powinna też dostrzec, że go nie ma i nie wyjechać. Brak viaboxa przy perspektywie poważnych kar finansowych za jeżdżenie wozem bez viaboxa jest podstawą do odmowy wyjazdu.SG pisze: W pt Redutowa kierowniczka pojechała 1848 na 701 bez Viatolla, po kółku dostała podmianę na 4701. I się zaczęło kto, jak i czemu...
Przypominam, że za brak urządzenia karany jest kierowca a nie właściciel pojazdu.primoż pisze:A jak wyjadą, to dostaną 3000 zł kary i przestaną cwaniakować.Pawel_ pisze:A jak wyjadą, to wyjadą, o!
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Co uważam za lekką paranoję, bo pracodawcy są w stanie wymuszać na kierowcy jazdę i dochodzi do sytuacji, w których za błędy pracodawcy karany jest pracownik. Jak w przypadku opisanej przez Sebka pani z Redutowej. Pracuje dziewczyna chwilę, może pewnych rzeczy nie wiedzieć, a będzie w dupę bita, bo dyspozytor się pomylił.MisiekK pisze:Przypominam, że za brak urządzenia karany jest kierowca a nie właściciel pojazdu.primoż pisze:A jak wyjadą, to dostaną 3000 zł kary i przestaną cwaniakować.
- Aleksander2560
- (Aleksander2634)
Również uważam to za idiotyzm, bowiem to pracodawca ma zapewnić pracownikowi odpowiednie warunki do wykonywanej pracy, czyż nie?MisiekK pisze:Przypominam, że za brak urządzenia karany jest kierowca a nie właściciel pojazdu.
Owszem, kierowca również winny być poinformowany o istnieniu nakazu wysyłania na linię nr 701 wozów z viaBOXem, ale tutaj to ewidentny błą dyspozytora, a jeśli staż tej Pani w firmie MZA jest niewielki to tym bardziej dyspozytor ponosi winę...
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
Przepisy są w tej kwestii jasne. Dla pomysłodawców zmian w ustawie o drogach było łatwiej karać kierowcę niż opracować namierzenie właściciela. Poszli po najmniejszej linii oporu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -