Ateizm, wiara i tematyka kościelna...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Obchodzi mnie, czy taka impreza została zorganizowana za pieniądze publiczne. A mając dość dobre rozeznanie w cenniku, to z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że poszły na to publiczne pieniądze. Jeśli nie bezpośrednio, to na dowóz, wyżywienie, etc... Chyba, ze to wyjątek od reguły, ale w to mi się akurat nie chce wierzyćreserved pisze:Tylko pytanie - jak ktoś nie wierzy to co go to obchodzi?
Za wszystkie usługi w Krk się płaci. Pomimo, że tzw. sakramenty są za darmo.MichalJ pisze:A płaci się?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Się robi OT, ale trudno. Za swój ślub kościelny nie zapłaciłem ani grosza. Możesz zacząć wchodzić pod stół, być w następnym poście mógł napisać "Hau, hau, hau!"Wolfchen pisze:Za wszystkie usługi w Krk się płaci. Pomimo, że tzw. sakramenty są za darmo.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Za chleb też się płaci. I co z tego? Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim i dla mnie to jest logiczne, że przy ważnych wydarzeniach państwowych są władze świeckie i władze kościelne. Większość osób w naszym kraju przyznaje się do Kościoła Katolickiego i ateiści, czy chcą czy nie muszą się do tego podporządkować. Krzywdy im się nie robi. Mi np. może przeszkadzać, że jest coś takiego jak dotacje dla mniejszości różnych... w końcu publiczne pieniądze. Ale przecież ksiądz święcąc coś krzywdy nikomu nie robi. Równie dobrze można się przyczepić do wielu innych rzeczy. Zatem wyczuwam tylko jeden argument - uprzedzenie do Kościoła. To jednak moim zdaniem nie jest merytoryczny argument.
- fik
- Naczelne Chamidło
This is wrong on so many levels I had to fight a boss or two.reserved pisze:Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim i dla mnie to jest logiczne, że przy ważnych wydarzeniach państwowych są władze świeckie i władze kościelne. Większość osób w naszym kraju przyznaje się do Kościoła Katolickiego i ateiści, czy chcą czy nie muszą się do tego podporządkować. Krzywdy im się nie robi. Mi np. może przeszkadzać, że jest coś takiego jak dotacje dla mniejszości różnych... w końcu publiczne pieniądze. Ale przecież ksiądz święcąc coś krzywdy nikomu nie robi. Równie dobrze można się przyczepić do wielu innych rzeczy. Zatem wyczuwam tylko jeden argument - uprzedzenie do Kościoła.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Zatem trafiłeś na wyjątkowego księdza. Ostatnio pogrzeb w rodzinie miałem i proboszcz zażyczył sobie 500 + za organistę + 100 zł za dojazd na cmentarz. Mała parafia pod Starachowicami.pawcio pisze:Za swój ślub kościelny nie zapłaciłem ani grosza.
reserved pisze:Za chleb też się płaci.
Przeczytaj Konstytucję i wróć.reserved pisze:Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim i dla mnie to jest logiczne, że przy ważnych wydarzeniach państwowych są władze świeckie i władze kościelne.
PS. Błąd logiczny. "Państwo chrześcijańskie" = państwo wyznaniowe.
Finansom publicznym, jeśli bierze za to kasę.reserved pisze:Ale przecież ksiądz święcąc coś krzywdy nikomu nie robi.
Popracujesz w administracji pastwowej trochę, to zobaczysz, jak ciekawie się takie sprawy załatwia. Zdecydowanie nie jest to temat na publiczną dyskusjeMichalJ pisze:Ale co, wystawia urzędowi fakturę? Umowę zlecenia się podpisuje czy jak?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Nie rozumiem, winą Kościoła ma być to, że włodarze miasta chcą się przypodobać elektoratowi? Demokracja, elektorat mógł wybrać takiego, co by księdza pogonił.
A argument z pieniędzmi jest nietrafiony. Czy jak HGW organizuje prezentację taboru (bez księdza), to jest ona od razu bezkosztowa?
A argument z pieniędzmi jest nietrafiony. Czy jak HGW organizuje prezentację taboru (bez księdza), to jest ona od razu bezkosztowa?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Rozumiem, że gdyby ktoś na prezentację taboru sprowadził jakiegoś szamana, który by odtańczył jakieś swoje tańce i pobębnił na bębnach, to nie miałbyś nic przeciwko?Daniel_FCB pisze:A argument z pieniędzmi jest nietrafiony.
Oczywiście, że nie. Co zresztą nie jest tematem bieżącej dyskusji - dla przypomnienia, jest to dokonywanie obrzędów religijnych na prezentacji taboru MPK.Daniel_FCB pisze:Czy jak HGW organizuje prezentację taboru (bez księdza), to jest ona od razu bezkosztowa?
Przechylenie państwa ku jednej religii (katolicyzmowi, nie mydl z chrześcijaństwem) to właśnie "wyznaniowość" współczesnej Polski. Oczywiście mogłaby być bardziej, ale czy o to chodzi?reserved pisze:Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim
Nie.reserved pisze:Większość osób w naszym kraju przyznaje się do Kościoła Katolickiego
Nie. Mogą walczyć o swoją wizję Polski.reserved pisze:i ateiści, czy chcą czy nie muszą się do tego podporządkować
To tylko twoje zdanie.reserved pisze:Krzywdy im się nie robi.
Od razu mówię, że LGBT dotowani nie są.reserved pisze:Mi np. może przeszkadzać, że jest coś takiego jak dotacje dla mniejszości różnych... w końcu publiczne pieniądze.
Nie, nie musi być uprzedzenie. Czy ty czytasz argumenty Wolfchena o publicznych pieniądzach?reserved pisze:Zatem wyczuwam tylko jeden argument - uprzedzenie do Kościoła. To jednak moim zdaniem nie jest merytoryczny argument.
A to jest dobre pytanie, jak to jest księgowaneMichalJ pisze:Że ksiądz bierze pieniądze, to się domyślam. Ale co, wystawia urzędowi fakturę? Umowę zlecenia się podpisuje czy jak?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Ja bym nie miał nic przeciwko.Wolfchen pisze:Rozumiem, że gdyby ktoś na prezentację taboru sprowadził jakiegoś szamana, który by odtańczył jakieś swoje tańce i pobębnił na bębnach, to nie miałbyś nic przeciwko?
To może zatem nie organizujmy komunikacji odwozowej z uroczystości religijnych? W końcu musi być państwo świeckie.Wolfchen pisze:Oczywiście, że nie. Co zresztą nie jest tematem bieżącej dyskusji - dla przypomnienia, jest to dokonywanie obrzędów religijnych na prezentacji taboru MPK.
[ Dodano: |2 Lut 2013|, 2013 16:15 ]
Nie... ale czy ma być mniej? Przecież jest tolerancja dla mniejszości religijnych.KwZ pisze:Przechylenie państwa ku jednej religii (katolicyzmowi, nie mydl z chrześcijaństwem) to właśnie "wyznaniowość" współczesnej Polski. Oczywiście mogłaby być bardziej, ale czy o to chodzi?
To niech walczą. Już taki Palikot dużo wywalczył przecież w sejmie.KwZ pisze:Nie. Mogą walczyć o swoją wizję Polski.
Tak. I dalej nie rozumiem sensowności ich bo równie dobrze ja mogę być przeciwny, że z publicznych pieniędzy płaci się na coś z czego nie korzystam.KwZ pisze:Nie, nie musi być uprzedzenie. Czy ty czytasz argumenty Wolfchena o publicznych pieniądzach?
Ja bym miał, o ile by to nie było całkowicie za darmo.reserved pisze:Ja bym nie miał nic przeciwko.
Może najpierw zapoznaj się ze znaczeniem terminu "państwo świeckie" i zrozum, co te dwa słowa stosowane łącznie oznaczają...reserved pisze:W końcu musi być państwo świeckie.
Absurdalne jest święcenie tornistrów, laptopów, biur, samochodów itd. - i mówię to jako katolik. Z modlitwy (bo to ona uświęca, a nie pokropienie czegoś wodą) robi się coś na kształt obrzędu magicznego.reserved pisze:A co w tym absurdalnego? Normalny zwyczaj religijny. W wielu parafiach coś takiego jest.Martens pisze:takie absurdy jak święcenie tornistrów na początku września
A że ksiądz przyszedł i poświęcił autobusy? Poprosili, to i poświęcił. Nie sądzę, by czatował z kropidłem i znienacka wyskoczył