Zmiany obsługowe - luty 2013

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 13 lut 2013, 17:56

Domas pisze:
fraktal pisze:A ja zapytam z ciekawości: czy R-10 na 175 kończy i zaczyna tak samo jak Redutowa? Na placu Piłsudskiego? Czy na placu Zawiszy? A jeśli na placu Piłsudskiego, to którędy zjeżdża do zajezdni na pusto?
Podejrzewam, że tak jak E-2, które kończy na Placu Bankowym tyle, że jedzie do Nowego Zjazdu.
Miałem 175 w DS i żadnej trasy zjazdowej w rozkładzie nie miałem. Miałem za to na E-2, 171, 160 (zjazd z Feminy). O ile trasa zjazdowa z Feminy wydaje się dość logiczna, to zjazdówka z Nowego Bemowa już nie. Powstańców Śląskich - Wrocławska - Radiowa - Dywizjonu 303 - Obozowa - Ciołka (bo Księcia Janusza nie można :kekeke:) - Górczewska - Jana Olbrachta - Redutowa - Nakielska...

ashir

Post autor: ashir » 13 lut 2013, 19:07

Frencher pisze:
zeus pisze:Czy od jutra znowu wracają Ikarusy na dodatkach i jednej całce w DS na 705? Bo tak sugeruje rozkład na stronie ZTM, ktoś może wie :?: Mam nadzieję, że to tylko jakiś błąd strony...
To raczej nie błąd.
Jak znam życie nieskacze w DP pójdą na jakieś dodatki linii miejskich które obsługuje R-4.
Ciesz się, że ktoś nie wpadł na pomysł aby odzyskać nieskopodłogowce z całek na 705.
Pamiętaj że jako osoba mieszkająca pod Warszawą jesteś (dla ZTM) człowiekiem gorszej kategorii. Ty możesz jeździć jeszcze 50 lat Ikarusami, ale na liniach miejskich Ikarusy nawet na dodatkach są już złe.

Ps. Linia 145 i Ikarusy to tylko wypadek przy pracy. Złom Ikrusowy z tej linii zniknie równie szybko jak się pojawił.
Mówisz tak, jakby 145 było linią jeżdżącą tylko po Warszawie. Prześledziłem wszystkie linie obsadzone Ikarusami 280 z Stalowej i w żadnej nic się nie zmieniło. Może została wgrana stara wersja rozkładu, bo trochę głupie byłoby fikcyjne zwiększanie planu na brygady wysokie przegubowe? :-k

sajbeer

Post autor: sajbeer » 13 lut 2013, 20:30

Pawel_ pisze:
Domas pisze: Podejrzewam, że tak jak E-2, które kończy na Placu Bankowym tyle, że jedzie do Nowego Zjazdu.
Miałem 175 w DS i żadnej trasy zjazdowej w rozkładzie nie miałem. Miałem za to na E-2, 171, 160 (zjazd z Feminy). O ile trasa zjazdowa z Feminy wydaje się dość logiczna, to zjazdówka z Nowego Bemowa już nie. Powstańców Śląskich - Wrocławska - Radiowa - Dywizjonu 303 - Obozowa - Ciołka (bo Księcia Janusza nie można :kekeke:) - Górczewska - Jana Olbrachta - Redutowa - Nakielska...
Księcia Janusza nie można:

http://goo.gl/maps/6zcpZ

Powtarzają się jeszcze. Oczywiście osobówką da się przejechać środkiem :razz:
Ostatnia skonsumowana "PARÓWKA"
21.12.2012
366+218 :arrow: 013B/28
Przedostatnia:
7.12.2012
140+685 :arrow: 019B/33 :D :tancze:

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 13 lut 2013, 20:34

ashir pisze:(...) bo trochę głupie byłoby fikcyjne zwiększanie planu na brygady wysokie przegubowe? :-k
Głupie to są takie sytuacje jak np. na linii 145, gdzie to zajezdnia R-4 na część całek wystawia Ikarusy, a na dodatki wyłącznie MAN-y. Naprawdę tęga głowa musiała nad tym myśleć.
A że niskopodłogowe brygady z linii 705 wypłyną (oficjalnie) na którejś linii miejskiej to jest pewne, kwestia czasu. Jak kiedyś zabierali niskopodłogowce z całek na 718, to natychmiast trafiły na dodatki linii 511, oraz zamieniono na 112 jeden dodatek z solo na przeguba... i bilans niskopodłogowców "odzyskanych" z 718 wyszedł idealnie na zero.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Adam G.

Post autor: Adam G. » 13 lut 2013, 20:34

sajbeer pisze:Księcia Janusza nie można:

Przecież to są progi, które autobus bierze między koła.
noidea

ashir

Post autor: ashir » 13 lut 2013, 20:55

Frencher pisze:Głupie to są takie sytuacje jak np. na linii 145, gdzie to zajezdnia R-4 na część całek wystawia Ikarusy, a na dodatki wyłącznie MAN-y. Naprawdę tęga głowa musiała nad tym myśleć.
Wręcz przeciwnie, bardzo mądre rozwiązanie przynaszące zyski dla gminy (czy to poprzez oszczędność pieniędzy, czy też wydłużenie metrażu z jednoczesnym podwyższeniem podłogi - takim przykładem jest 735).
Frencher pisze:A że niskopodłogowe brygady z linii 705 wypłyną (oficjalnie) na którejś linii miejskiej to jest pewne, kwestia czasu.
Zacznijmy od tego, rzeczywiście te brygady mają być planowo wysokie? Bo rozkład to wiesz, gdzie można sobie wsadzić? ;-)
Frencher pisze:Jak kiedyś zabierali niskopodłogowce z całek na 718, to natychmiast trafiły na dodatki linii 511, oraz zamieniono na 112 jeden dodatek z solo na przeguba... i bilans niskopodłogowców "odzyskanych" z 718 wyszedł idealnie na zero.
A tu akurat mijasz się kompletnie z prawdą. Od 3 grudnia została zwiększona ilość brygad wysokich przegubowych na Stalowej, w związku z przenosinami części Ikarusów z R-7 na R-13, również 012-014/511 dostało się i zostały te brygady podwyższone. Z kolei 016/112 stało się przegubowe od 2 stycznia. Kompletnie nieprawdziwy efekt łańcuchowy. :razz:

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 13 lut 2013, 21:00

ashir pisze:
Frencher pisze:Głupie to są takie sytuacje jak np. na linii 145, gdzie to zajezdnia R-4 na część całek wystawia Ikarusy, a na dodatki wyłącznie MAN-y. Naprawdę tęga głowa musiała nad tym myśleć.
Wręcz przeciwnie, bardzo mądre rozwiązanie przynaszące zyski dla gminy (czy to poprzez oszczędność pieniędzy, czy też wydłużenie metrażu z jednoczesnym podwyższeniem podłogi - takim przykładem jest 735).
Jeszcze raz powtarzam: gminy rozliczają się za każdy wozokilometr po stawce MZA (nie licząc linii 741, bo tam był osobny przetarg na przewoźnika). Rodzaj taboru, jego wielkość, ani przewoźnik nie ma żadnego znaczenia.
To że na 145 część całek obsadzają Ikarusy, a dodatki wyłącznie MANy nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia utrzymania linii.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

ashir

Post autor: ashir » 13 lut 2013, 21:07

Frencher pisze:Jeszcze raz powtarzam: gminy rozliczają się za każdy wozokilometr po stawce MZA (nie licząc linii 741, bo tam był osobny przetarg na przewoźnika). Rodzaj taboru, jego wielkość, ani przewoźnik nie ma żadnego znaczenia.
To że na 145 część całek obsadzają Ikarusy, a dodatki wyłącznie MANy nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia utrzymania linii.
Czyli jak nic Nieporęt może dziękować ZTMowi, że zamiast krótkiego Jelcza/Solarisa ma przegubowego Ikarusa w tej samej cenie. :D A tak bardziej poważniej masz coś na potwierdzenie swoich słów? Jesteś pewien, że dzięki temu ZTM nie naciska przy podwyższeniu dopłat do linii (o czym już wiele razy była mowa)? Poza tym mylisz chyba linię 741 z 742? Szkoda, że do reszty się nie odniosłeś, bo jak dla mnie to bardziej ciekawszy temat. ;-)

SG

Post autor: SG » 13 lut 2013, 21:14

Adam G. pisze:
sajbeer pisze:Księcia Janusza nie można:

Przecież to są progi, które autobus bierze między koła.
Tu nie o progi chodzi że nie można.

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 13 lut 2013, 21:15

Czemu? Swego czasu jak jeździłem tam na rowerze to około 19:00 pełno zjazdówek, z np. 167 tam jeździło. Coś się zmieniło?
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

SG

Post autor: SG » 13 lut 2013, 21:17

Redutowa ma jeszcze jakąś brygadę w DS na 175?

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 13 lut 2013, 21:39

7/175 w DS jest Redutowe.
MZA R-4 "STALOWA"
"Stalowym autobusem po Warszawie" - Facebook

Awatar użytkownika
Klawisz

Post autor: Klawisz » 14 lut 2013, 9:01

Czy ktoś wie dokładnie jakie zmiany i przesunięcia brygadowe zaszły na linii 146 po wprowadzeniu nowego rozkładu 10 lutego? W porannym szczycie kursy nie sa co 20 minut, tylko 20 lub 25, a po południu brygady się przesunęły. Przykładowo mój kurs o 17:10 z ZP RYCHNOWSKA w stronę DWW był obsługiwany przez brygadę 1, a teraz jeździ na nim dodatek 07, 1 jest 20 minut później.
MotorMan :term:

fraktal

Post autor: fraktal » 14 lut 2013, 11:10

Frencher pisze:To raczej nie błąd.
Jak znam życie nieskacze w DP pójdą na jakieś dodatki linii miejskich które obsługuje R-4.
Ciesz się, że ktoś nie wpadł na pomysł aby odzyskać nieskopodłogowce z całek na 705.
Pamiętaj że jako osoba mieszkająca pod Warszawą jesteś (dla ZTM) człowiekiem gorszej kategorii. Ty możesz jeździć jeszcze 50 lat Ikarusami, ale na liniach miejskich Ikarusy nawet na dodatkach są już złe.
Ja w ogóle nie bardzo rozumiem to narzekanie. Po pierwsze: ZTM został powołany przede wszystkim po to, aby organizować transport na terenie Warszawy. A transport dla gmin podwarszawskich leży w gestii tychże gmin. Skoro zdecydowały się na współpracę z ZTM-em, no to siła rzeczy muszą się godzić na to, że są traktowane inaczej niż mieszkający w Warszawie, o których interesy ZTM powinien dbać w pierwszym rzędzie, gdyż do tego został powołany. Po drugie, w miastach i gminach nie-warszawskich zwykle standard autobusów jest dużo gorszy niż te, które oferuje ZTM. O niskiej podłodze często można jedynie sobie pomarzyć, bo PKS-y nie oferują jej prawie wcale (a na liniach podmiejskich ZTM-u kursy niskopodłogowe są obecne, tylko nie w każdym kursie, ale np. co drugim). Po trzecie, w tym co się tu pisze o ikarusach, praktycznie wcale nie pojawia się ich główny mankament, czyli wysoka podłoga i gorsza dostępność dla niektórych grup pasażerów. Zamiast tego piszecie, że są to złomy i zimno w nich. No to ja na to: ostatnio jechałem gniotem z popsutym ogrzewaniem na dodatku linii miejskiej. Wiele odkurzaczy też ma kiepskie ogrzewanie przestrzeni pasażerskiej, a pomimo tego jeszcze niedawno całkiem często jeździły na całkach linii miejskich. A jeśli gminy podwarszawskie zechcą, to wzorem Pruszkowa, nie muszą współpracować z ZTM-em. Mogą zorganizować transport autobusowy własnymi siłami. I w ogóle jeśli ma się to zakończyć konstruktywnie, to może warto namówić ZTM, żeby zorganizował przetarg na autobusy używane i skierował je właśnie na linie strefowe, skoro rozliczanie się po stawkach MZA jest za drogie. Bo od czerwca, gdy zejdą ajenci, autobusów zacznie brakować.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 lut 2013, 11:25

fraktal pisze:ZTM został powołany przede wszystkim po to, aby organizować transport na terenie Warszawy. A transport dla gmin podwarszawskich leży w gestii tychże gmin.
fraktal pisze:A jeśli gminy podwarszawskie zechcą, to wzorem Pruszkowa, nie muszą współpracować z ZTM-em. Mogą zorganizować transport autobusowy własnymi siłami.
Dodałbym jeszcze, że w ramach organizacji komunikacji zbiorowej z Warszawą powinny zgodnie z kompetencjami wystąpić do Księcia Adama, który to jest odpowiedzialny za transport międzypowiatowy. :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Zablokowany