Polonus wita - i nie jest wcale taki złyWolfchen pisze:Raczej do innych autobusów

Moderator: JacekM
Na razie polonus w nie ma czego tam szukać. Ludzie przerzucili się na WKM i nawet jak muszą zapłacić za II strefę i i tak lepiej na tym wychodzą, niż by mieli kupować osobne bilety.R-9 Chełmska pisze:Tylko zawiesił praktycznie wszystko p.Brześce. Sama Góra sobie poradzi, gorzej z wiochami po drodze, które też tłumnie korzystają z 742.
Abstrahując od tego kto będzie organizował przetarg: skoro są takie tłumy, to przy następnym konkursie może warto byłoby dać wymóg, że mają to być autobusy wielkopojemne?zigirin pisze:(...)Burmistrzowie utrą nosa ZTM i MZA i sami ogłoszą przetarg na tę linię, a z ZTM podpiszą tylko umowę o honorowaniu wspólnego biletu.
Zawsze można skrócić do WilanowaDęboszczak pisze:i zapłacą za odcinek warszawski?
A nie mogą zrobić czegoś w stylu KMŁ?Dęboszczak pisze:i zapłacą za odcinek warszawski?
To logiczne. W ogóle, na 7xx powinny być robione oddzielne przetargi, z mniejszymi wymogami - wtedy wzkm byłby sporo tańszy...primoż pisze:Abstrahując od tego kto będzie organizował przetarg: skoro są takie tłumy, to przy następnym konkursie może warto byłoby dać wymóg, że mają to być autobusy wielkopojemne?
Ale gminy za takie nie chcą płacić.primoż pisze:że mają to być autobusy wielkopojemne?
Albo do Konstancina = taniej wyjdzie + wykorzystanie 700, 710, 724 których kursów nie trzeba by było ciąć...primoż pisze:Zawsze można skrócić do Wilanowa
Taniej dla gmin to i może wyjdzie, ale na pewno nie dla pasażera, który jeździ na biletach jednorazowych.MALIN pisze:Albo do Konstancina = taniej wyjdzie + wykorzystanie 700, 710, 724 których kursów nie trzeba by było ciąć...
I to nie jest głupi pomysł: mniej kasy na utrzymanie linii i więcej wozów na linie w mieścieWolfchen pisze:To logiczne. W ogóle, na 7xx powinny być robione oddzielne przetargi, z mniejszymi wymogami - wtedy wzkm byłby sporo tańszy...
Solówki tylko pod warunkiem, że 742 będzie kursować częściej. Choć wydaje mi się, że pozostawienie obecnej częstotliwości i wpuszczenie 15m lub przegubów byłoby tańsze.MALIN pisze:Ale gminy za takie nie chcą płacić.
Przy czym Konstancin nie jest atrakcyjnym pod względem relacji węzłem przesiadkowym, a Wilanów zdecydowanie takim jest.MALIN pisze:Albo do Konstancina = taniej wyjdzie + wykorzystanie 700, 710, 724 których kursów nie trzeba by było ciąć...
Wszystko jest do zrobienia - wystarczy 742 puścić do przystanku Polna (do ew. 700, 710 i 724 ), dalej na pusto zawrotka na rondzie i do Os. Grapa na postój, gdzie również byłby przystanek początkowy - z 700 i 710 tam jest raptem 5 min. drogi. Trochę szalony pomysł - wiem. Ale to by pomogło na realizowanie kursów i poprawę częstotliwości. Góra by dopłacała, Konstancin również i wspólny bilet jako-tako zachowany...primoż pisze:Przy czym Konstancin nie jest atrakcyjnym pod względem relacji węzłem przesiadkowym
Szczerze nad czymś podobnym pomyślałem. 742 kończy w Klarysewie, zawraca na rondzie i z drugiej strony zaczyna, a także zrobić skomunikowanie z 710 z Wilanowskiej.MALIN pisze:Wszystko jest do zrobienia - wystarczy 742 puścić do przystanku Polna, dalej na pusto zawrotka na rondzie i do Os. Grapa na postój, gdzie również byłby przystanek początkowy - z 700 i 710 tam jest raptem 5 min. drogi. Trochę szalony pomysł - wiem. Ale to by pomogło na realizowanie kursów i poprawę częstotliwości.primoż pisze:Przy czym Konstancin nie jest atrakcyjnym pod względem relacji węzłem przesiadkowym