Komunikacja w Rembertowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 lut 2013, 23:16

koko pisze:Bardzo chcemy mieć autobus bezpośredni do Centrum. Najlepiej jadący Ostrobramską i TŁ.
koko pisze:Do zastanowienia, ale raczej nie. Tzn. bez uszczerbku dla 145.
Ja rozumiem, że bardzo chcecie więcej kursów, ale nie, to nie takie łatwe.
koko pisze:No trochę więcej niż 200 m, tak bliżej 500
260 m do 300 m.
Bastian pisze:No ale nie jest. Na częste 225 do Politechniki nie ma żadnych szans (ile wozów i skąd?!), rzadkie nie ma prawa się sprawdzić (braknie dla was miejsc).
Także absolutny brak pętli. Koko, jeśli widzisz miejsce na nie, to jest na to cały wątek (ale w pierwszej kolejności potrzeba skrócić 143, 501, a może nawet jakieś 423).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 lut 2013, 0:18

W ogóle rozjaśni mi ktoś, w czym problem? Wygoda ma doskonałe przesiadki w szereg linii jadących do miasta - od 401 i 520, poprzez 9+24 do 3 i 125, wszystko z częstotliwościami co najmniej przyzwoitymi; jak na średniej wielkości osiedle o zabudowie jednorodzinnej to komunikacja naprawdę wysokiej jakości.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

koko

Post autor: koko » 20 lut 2013, 19:29

Bastian pisze:
koko pisze:jeśli na wyciągnięcie dłoni jest możliwość jazdy bez przesiadki to czemu nie skorzystać z takiej szansy
No ale nie jest. Na częste 225 do Politechniki nie ma żadnych szans (ile wozów i skąd?!), rzadkie nie ma prawa się sprawdzić (braknie dla was miejsc).
Generalnie jest pod pewnymi warunkami, które już wymieniałem.
Zróbmy (jeśli jesteś osobą decyzyjną) tak jak piszę a potem zobaczymy czy starczy czy nie. Jakoś w 143, 520, itp. starcza nie tylko dla nas.
Ile wozów? To już temat dla ZTM.
Skąd? Z fabryki. Jeśli nie ma ich aktualnie na stanie to z nowego zakupu. Właśnie dziś ZTM się chwalił, że kupuje 38 nowych pojazdów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lut 2013, 19:37

Prawo do bezpośredniego dojazdu do ścisłego centrum nie jest zapisane w konstytucji. I jest absurdem, by osiedle domków jednorodzinnych kilkanaście kilometrów od centrum go oczekiwało zwłaszcza, że brakuje pieniędzy na obsługę poważnych potoków pasażerskich.

Te "38 autobusów" to jest kropla w morzu potrzeb związanych z zakończeniem eksploatacji 100 (słownie: stu) wozów. O czym z pewnością doskonale wiesz, tylko tak trollujesz.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 20 lut 2013, 19:47

koko pisze:Skąd? Z fabryki. Jeśli nie ma ich aktualnie na stanie to z nowego zakupu. Właśnie dziś ZTM się chwalił, że kupuje 38 nowych pojazdów.
36, ale to w celu wymiany taboru (choć poczatkowo były trochę inne plany) i to MZA kupuje wozy, a nie ZTM. Trudno oczekiwać bezpośredniej częstej linii do Centrum, jak trzeba ciąć kursy, bo brakuje na ten rok 190 mln zł.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 lut 2013, 19:52

koko pisze: Ile wozów? To już temat dla ZTM.
Nie, na tym forum to jest temat dla użytkowników. Oczekujemy od was naprawdę minimum refleksji nad sensem, możliwościami i konsekwencjami proponowanych zmian; twoja propozycja jest zaś nie tylko głupia, ale i dodatkowo nierealna.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 20 lut 2013, 19:59

Nie lepiej domagać się przystanku kolejowego :-k :D :?:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 lut 2013, 20:26

koko pisze:Zróbmy (jeśli jesteś osobą decyzyjną) tak jak piszę
Na całe szczęście nie jestem...
TGM pisze:Nie lepiej domagać się przystanku kolejowego :-k :D :?:
A żebyś wiedział, że lepiej...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

koko

Post autor: koko » 20 lut 2013, 21:13

Bastian pisze:
TGM pisze:Nie lepiej domagać się przystanku kolejowego :-k :D :?:
A żebyś wiedział, że lepiej...
Tego też chcemy, ale to temat na lata, jeśli nie dziesiątki lat.
fik pisze:Nie, na tym forum to jest temat dla użytkowników. Oczekujemy od was naprawdę minimum refleksji nad sensem, możliwościami i konsekwencjami proponowanych zmian; twoja propozycja jest zaś nie tylko głupia, ale i dodatkowo nierealna.
Dlaczego „Oczekujemy” w liczbie mnogiej?
Jeśli na forum miałby być przedstawiane projekty w szczegółach to co w takim razie ma do zrobienia ZTM?
Konsekwencje proponowanej zmiany dla Osiedli Rembertowa - same pozytywy.
Nierealna? A to czemu? "Mierz siły na zamiary, nie zamiar według sił."
Nie ma głupich propozycji tak jak nie ma głupich pytań. Generalnie słowo "głupia" na tym forum nie przystoi.
ashir pisze:Trudno oczekiwać bezpośredniej częstej linii do Centrum, jak trzeba ciąć kursy, bo brakuje na ten rok 190 mln zł.
Czy chociaż w przybliżeniu możesz podać kiedy będzie taki rok, że ZTM nie będzie ciąć kosztów i nie będzie w ZTM brakowało pieniędzy? Może brakowałoby ich mniej gdyby linie komunikacyjne były lepiej dopasowane do rzeczywistych potrzeb mieszkańców Warszawy. Nie da się chyba stwierdzić, że aktualny układ jest po prostu idealny i nic nie trzeba (nie wolno) w tym ideale zmieniać.
Glonojad pisze:Prawo do bezpośredniego dojazdu do ścisłego centrum nie jest zapisane w konstytucji. I jest absurdem, by osiedle domków jednorodzinnych kilkanaście kilometrów od centrum go oczekiwało zwłaszcza, że brakuje pieniędzy na obsługę poważnych potoków pasażerskich.
W konstytucji nie ma wielu zapisów. W tym nie ma tam zapisów, że komunikacja miejska musi być zorganizowana. Zatem można ją zlikwidować. Jeden kłopot dla miasta mniej.
Nie kilkanaście tylko 10, no może 11.
W Twojej wypowiedzi jest źródło problemu relacji mieszkańców nie wyłącznie mieszkańców Kawęczyna-Wygody z ZTM. 4000 mieszkańców mojego osiedla, a dodając Mokry Ług, Karolówkę i przynajmniej część innych osiedli Rembertowa liczba wzrasta pewnie do 8-10 tys. ZTM nie traktuje z dostateczną powagą. Mają zapewne swoje racje i ograniczenia, ale kto ich nie ma. I kto tu jest dla kogo?
fik pisze:W ogóle rozjaśni mi ktoś, w czym problem?
Fik, objaśnię o co chodzi. Chcemy mieć autobus dopasowany do naszych potrzeb, czyli zamiast 225 jadącego na Gocław, 225 jadący Ostrobramską i TŁ do GUS.

Kończąc chciałbym jednak zauważyć, że z PKP Gocławek do najbliższego przystanku autobusowego, z którego można pojechać w kierunku Rembertowa (Płowiecka, Okularowa, Rafii) jest znacznie dalej niż 500 m.

Widzę też, że punkt widzenia zależy bardzo od punktu siedzenia. Chyba ja jedyny z wypowiadających się mieszkam w Rembertowie. Stąd np. taka pewność Bastiana, że czekanie wieki wieków na przystanek kolejowy Kawęczyn jest lepsze od zrobienie dziś bezpośredniej linii autobusowej do Centrum.

Zapraszam 24.02.2013 na g. 13:30 pod Pomnik Bohaterów Olszynki Grochowskiej (dojście ul. Traczy od ul. Chełmżyńskiej), na obchody rocznicy bitwy pod Olszynką Grochowską (Powstanie Listopadowe). Wszyscy będą mogli się przekonać jak łatwo w to miejsce dotrzeć.

Do zobaczenia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lut 2013, 21:21

koko pisze:
Glonojad pisze:Prawo do bezpośredniego dojazdu do ścisłego centrum nie jest zapisane w konstytucji. I jest absurdem, by osiedle domków jednorodzinnych kilkanaście kilometrów od centrum go oczekiwało zwłaszcza, że brakuje pieniędzy na obsługę poważnych potoków pasażerskich.
W konstytucji nie ma wielu zapisów. W tym nie ma tam zapisów, że komunikacja miejska musi być zorganizowana.
O tym natomiast stanowi ustawa o transporcie zbiorowym jak i parę innych przepisów.
Zatem można ją zlikwidować. Jeden kłopot dla miasta mniej.
Nie kilkanaście tylko 10, no może 11.
W Twojej wypowiedzi jest źródło problemu relacji mieszkańców nie wyłącznie mieszkańców Kawęczyna-Wygody z ZTM.
Nie, w mojej wypowiedzi zawarte są elementarne zasady organizacji transportu zbiorowego w dużych miastach dla osiedli, któe w skali miasta są całkiem małe.
4000 mieszkańców mojego osiedla, a dodając Mokry Ług, Karolówkę i przynajmniej część innych osiedli Rembertowa liczba wzrasta pewnie do 8-10 tys. ZTM nie traktuje z dostateczną powagą. Mają zapewne swoje racje i ograniczenia, ale kto ich nie ma. I kto tu jest dla kogo?
ZTM jest odpowiedzialny za zorganizowanie komunikacji w sposób optymalny (tj. maksymalny stosunek korzyści do kosztów w ograniczonych z góry kosztach), a nie za spełnianie zachcianek pojedynczych mieszkańców czy ich grup, często zresztą sprzecznych (komuś trzeba zabrać, żeby komuś dać).
Warszawa ma 1 700 tys. mieszkańców, to jest 170-200 takich osiedli jak Twoje z okolicami; nie zorganizuje się dobrej komunikacji tworząc 170 bezpośrednich linii do Śródmieścia. Nie i koniec, tego nie ma nigdzie na świecie, nawet w miastach zdecydowanie bogatszych od Warszawy.
Rembertów ma stację kolejową, do niej powinien być dojazd dla osiedli położonych poza strefą dojścia - zwłaszcza takich, które maja raptem kilka tysięcy mieszkańców.
Aha, nie pracuję w ztm, a argumenty typu "jak to tylko kilka tysięcy mieszkańców to chodź tu i powiedz im to w twarz" możesz sobie od razu darować.

[ Dodano: |20 Lut 2013|, 2013 21:22 ]
koko pisze: Dlaczego „Oczekujemy” w liczbie mnogiej?
Bo jest członkiem zespołu moderatorskiego i przedstawia zasady obowiązujące na forum (zresztą w formie pisanej)?

[ Dodano: |20 Lut 2013|, 2013 21:24 ]
koko pisze: Widzę też, że punkt widzenia zależy bardzo od punktu siedzenia. Chyba ja jedyny z wypowiadających się mieszkam w Rembertowie. Stąd np. taka pewność Bastiana, że czekanie wieki wieków na przystanek kolejowy Kawęczyn jest lepsze od zrobienie dziś bezpośredniej linii autobusowej do Centrum.
To nie ma żadnego związku, a więcej - jest typowym argumentem "ad personam" typowym dla dyskutantów, którym skończyły się lepsze - tj. merytoryczne - argumenty.

[ Dodano: |20 Lut 2013|, 2013 21:27 ]
koko pisze: Kończąc chciałbym jednak zauważyć, że z PKP Gocławek do najbliższego przystanku autobusowego, z którego można pojechać w kierunku Rembertowa (Płowiecka, Okularowa, Rafii) jest znacznie dalej niż 500 m.
Nieprawda. 260 - 300 metrów. http://www.ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=183&i=1&a=2058
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 20 lut 2013, 21:40

koko pisze:Czy chociaż w przybliżeniu możesz podać kiedy będzie taki rok, że ZTM nie będzie ciąć kosztów i nie będzie w ZTM brakowało pieniędzy? Może brakowałoby ich mniej gdyby linie komunikacyjne były lepiej dopasowane do rzeczywistych potrzeb mieszkańców Warszawy. Nie da się chyba stwierdzić, że aktualny układ jest po prostu idealny i nic nie trzeba (nie wolno) w tym ideale zmieniać.
Pytaj Radę Miasta, to ona uchwala budżet na dany rok i rozdziela pieniądze na dany sektor. Ale np. 2012 był bardzo dobrym rokiem dla komunikacji, chyba nie muszę pisać dlaczego.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 lut 2013, 22:09

Glonojad pisze:
koko pisze: Kończąc chciałbym jednak zauważyć, że z PKP Gocławek do najbliższego przystanku autobusowego, z którego można pojechać w kierunku Rembertowa (Płowiecka, Okularowa, Rafii) jest znacznie dalej niż 500 m.
Nieprawda. 260 - 300 metrów. http://www.ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=183&i=1&a=2058
Nie wiem, jak to będzie wyglądać po przebudowie, ale jak dotąd było tak, że wejście na wiadukt było tylko po jednej stronie, a legalne przejście przez tory dalekie tylko przy Korkowej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 lut 2013, 22:16

koko pisze:Ależ chce i się przesiada, ale jeśli na wyciągnięcie dłoni jest możliwość jazdy bez przesiadki to czemu nie skorzystać z takiej szansy.
No właśnie nie jest na wyciągnięcie dłoni...
koko pisze:Bezpośrednie powroty do domu po dniu pracy są bez przecenienia. 225 na TŁ to również łatwy dostęp do Pomnika Bohaterów Olszynki Grochowskiej dla mieszkańców Saskiej Kępy (a tam Gimnazjum Ich imienia) i ułatwiony dla pozostałych w tym Mokotowa i Śródmieścia.
Daj spokój, kto by rozważał przejazd linią kursującą co godzinę (na większą częstotliwosć nie starczy brygad)?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 lut 2013, 12:45

koko pisze: Dlaczego „Oczekujemy” w liczbie mnogiej?
Ja też oczekuję, a fik mnie nie zna spoza forum (w przeciwieństwie do Grupy tu Trzymającej Władzę). Elementarną zasadą przy przedstawianiu projektów jest zachowanie bilansu brygadowego na zero (lub plus).
koko pisze: a dodając Mokry Ług, Karolówkę i przynajmniej część innych osiedli Rembertowa
Mokry Ług nie powinien jeździć autobusem do centrum, a 153+S2/KM, więc go nie dodawaj.
Wolfchen pisze:Daj spokój, kto by rozważał przejazd linią kursującą co godzinę (na większą częstotliwosć nie starczy brygad)?
Albo nawet przy obecnej 30/30/40?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 21 lut 2013, 13:47

koko pisze:Widzę też, że punkt widzenia zależy bardzo od punktu siedzenia. Chyba ja jedyny z wypowiadających się mieszkam w Rembertowie. Stąd np. taka pewność Bastiana, że czekanie wieki wieków na przystanek kolejowy Kawęczyn jest lepsze od zrobienie dziś bezpośredniej linii autobusowej do Centrum.
Dobra, może i nie mieszkam w Rembridge na stałe, ale wielokrotnie zdarzało mi się pomieszkiwać w strefie dojścia do zp Listonoszy. Wiesz, co ci powiem? Bzdury opowiadasz niemiłosierne. Odstosunkuj się od mieszkańców Karolówki i Mokrego Ługu. Nie sądzę, żeby tak chętnie zamienili częste 153+SKM/KM lub 153+143 na cokolwiek bezpośredniego do Polibudy, co jeździłoby z tak nędzną częstotliwością. Jedyna zmiana, jaka powinna w liniach rembertowskich nastąpić, to przekierowanie 225 na Wiatraczną, w zamian za wyprostowanie 143 przez Promcię. Wtedy zostaje zapewniony socjalny dojazd bezpośredni, a i przesiadka jednoperonowa, na Okularowej powiedzmy, jest zapewniona.

Zgadzam się w stu procentach, że 145 na Kawęczynie nie jest najlepszym przykładem dowozówki do linii szkieletowych (520), ale na chwilę obecną nie widzę lepszego rozwiązania. Można ewentualnie osłabić jego częstotliwość podbijając w zamian 345 i 245. Być może nieznacznie wzrosłaby punktualność na Chełmżyńskiej.

Jeśli chodzi o zp PKP Gocławek, to polecam rzut okiem na rysunki. Jeśli to jest pół kilometra, to chyba pasy ruchu teraz projektuje się na 6-7 metrów...

ODPOWIEDZ