Samolot alternatywÄ dla pociÄ gu?
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Frajer Ryan oraz WizzzzzzAir
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Mikosz dobrze napisał. Czemu taki Ryanair może dostawać dopłaty a LOT nie?Glonojad pisze:Nie ma tematu o LOT (a jest ciekawie), więc wkleję tutaj:
za:
- Będziemy się też przyglądać niskokosztowym przewoźnikom . Chodzi mi o tzw. linie niskokosztowe, które mają 500 mln zysku i 700 mln dopłat. Jesteśmy gotowi sypać głowę popiołem i pokazywać, że zasługujemy na pomoc, ale chcemy być postawieni w sytuacji równej gry rynkowej a nie takiej, w której ci, którzy są nam pokazywani jako przykłady, żyją z bardzo różnych form dopłat marketingowych. Wiem, że wkładam kij w mrowisko ale robię to z pełną premedytacją – dodał Mikosz.
http://www.rynekinfrastruktury.pl/artyk ... towym.html
Bo LCC dostają doplaty na to aby latali z konkretnego lotniska. To dzieki tanim liniom ludzie masowo lataja z Rzeszowa, Wroclawia i Gdanska podczas gdy LOT skupil sie wylącznie na Okeciu i olewa regiony. Czemu podatnik z Malopolski ma chciec doplacac do linii która blokuje rozwoj ICH lotniska (chodzi np o zablokowanie wejścia Turkisha).Lukasz436 pisze:
Mikosz dobrze napisał. Czemu taki Ryanair może dostawać dopłaty a LOT nie?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Swoją drogą - rentowność 3-4% to tragedia, lepiej na lokatę włożyć kasę... po co zatem prywaciarze się w to ładują tak chętnie? Musi być jakiś haczyk - "usługi konsultingowe" dla spółek - córek zarejestrowanych na kajman czy co..
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
To nie tak źle, pytanie jakie są zwroty z kapitału. Jeśli na przykład 75% to usługi obce (pewnie jeszcze w kredycie kupieckim), a 25% koszty kapitałowe to mamy zwrot z kapitału 12-16%, całkiem nieźle! Tak się teraz robi interesy. Markety mają marże poniżej 2% i dają rade. Biedronka w najlepszych lokalizacjach zarabia 3%Glonojad pisze:Swoją drogą - rentowność 3-4% to tragedia, lepiej na lokatę włożyć kasę... po co zatem prywaciarze się w to ładują tak chętnie? Musi być jakiś haczyk - "usługi konsultingowe" dla spółek - córek zarejestrowanych na kajman czy co..
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No tak, zapomniałem, że 300 airbusów za swoje się nie kupi.