Nazwy stacji metra

Moderator: JacekM

reserved

Post autor: reserved » 08 mar 2013, 12:56

Ale co wy z tym Uniwersytetem? Przystanek Uniwersytet już jest! ZP Nowy Świat też już jest więc nie będzie problemu z dodaniem do stacji metra takiej właśnie nazwy. Nowy Świat jest równie reprezentacyjny co Uniwersytet.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 mar 2013, 13:45

Często porównuję się nazwę z Uniwersytetem do Politechniki. A Politechnika to przypadkiem nie nosi swojej nazwy także z powodu hołdu dla naukowców z Politechniki którzy mieli i wciąż mają wkład w rozwój metra w Warszawie?
Mnie Uniwersytet w nazwie nie przekonuje. Nowy Świat jest według mnie pojęciem większym i konkretnym. Natomiast trochę rozumiem zmianę na Powiślu. Bardzo lubię Powiśle i jego nazwę, natomiast to mógłby być mały problem z dwoma Powiślami i to jeszcze sporo od siebie oddalonymi. Kopernik mnie nawet przekonuje, chociaż biorąc pod uwagę plany jakie snuje (i chyba zaczyna realizować miasto) to usatysfakcjonowała by mnie też nazwa odwołująca się do bulwarów czy Wisły (podobnie jak z Polem Mokotowskim).
Obrazek

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 mar 2013, 13:59

"większym i konkretnym"? Na litość...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 mar 2013, 14:49

JacekM pisze:Nie wiem, nie umiem po francusku. Ale wiem że spora część długich wyrazów się skraca.
-> pale rłajal miuzee du luwr
-> szose dantę la fajet
-> mąparnas bianweni
-> lamot pike grenel...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

reserved

Post autor: reserved » 08 mar 2013, 14:55

MichalJ pisze:"większym i konkretnym"? Na litość...
Oczywiście, że tak. Stacja Nowy Świat byłaby w takim punkcie Nowego Światu, który chyba każdy kojarzy. A Uniwersytet jest przecież rozłożony po Warszawie.

Natomiast Centrum Nauki Kopernik - Nie powiem, że ta nazwa mnie trochę przekonuje - zważywszy na to, że Górnośląska to też Powiśle a jednak do metra będzie mieć sporo... więc sama nazwa jest taka zbyt niejednoznaczna.

Piter232

Post autor: Piter232 » 08 mar 2013, 14:58

Czepianie się CNK to czepianie dla samego czepiania się, ale NŚ-U jest bez sensu. Albo NŚ, albo UW, albo U, ale nie takie coś. Zwłaszcza, że nazwa sugeruje jakoby przy Nowym Świcie miała być więcej, niż jedna stacja O-)

Awatar użytkownika
PP
Kontakt:

Post autor: PP » 08 mar 2013, 15:05

"Tam, gdzie to możliwe, staramy się jednak nadawać nazwy zgodnie z topografią miasta. Myślę, że każdy, kto będzie chciał dojechać do CNK będzie wiedział, że musi wysiąść na stacji Powiśle." - Taki mały cytacik pana Rzońcy. =D>

Zgadzam się z przedmówcami, zmiany bezsensowne! Jak już nie chcą "Powiśla" to chociaż "Pomnik Syreny" albo coś w tym stylu.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 mar 2013, 15:20

Histeryzujecie. Nazwa NŚ-U jest niedobra, bo podwójna i tylko dlatego.

Nazwa Uniwersytet byłaby świetna, argumenty w stylu "Politechnice się należało, a Uniwersytetowi nie" są żałosne. Jakieś szczeniackie animozje międzystudenckie, czy co? (A jak już wchodzić w szczegóły, to pierwszy budynek UW jest tuż przy stacji, do głównej bramy nie jest dalej niż do głównego terenu PW, PW też ma wydziały "na mieście").

reserved

Post autor: reserved » 08 mar 2013, 15:28

Cholera, ludzie:
- Rondo Daszyńskiego
- Rondo ONZ
- Świętokrzyska
- Nowy Świat
- Powiśle
- Stadion
- Dw. Wileński.
Koniec... ludzie, po co drążyć temat. Niech oni się zajmą lepiej drążeniem... tuneli. Szukanie problemu dla problemu.
MichalJ pisze:Nazwa Uniwersytet byłaby świetna
Byłaby beznadziejna bo ma tyle z uniwersytetem co CH Reduta z Dw. Zachodnim. Owszem, uniwersytet jest w strefie dojścia, ale zapominamy o bardziej zwartej zabudowie. Poza tym po co mieszać? Politechnika to inna zupełnie sytuacja bo ta nazwa już się wbiła w głowy wszystkich. Natomiast też uważam, że stacja Politechnika z nazwy jest zła bo akurat dla kogoś takiego jak ja Politechnika jest ostatnią rzeczą, jakiej bym szukał przy Rondzie Jazdy Polskiej.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 08 mar 2013, 15:34

MichalJ pisze:Histeryzujecie. Nazwa NŚ-U jest niedobra, bo podwójna i tylko dlatego.
Moim zdaniem również dlatego, że zmienia się te nazwy tak późno. Dobrze chociaż, że nie po otwarciu.

reserved

Post autor: reserved » 08 mar 2013, 15:39

Po kolei:

xxx Stacja Świętokrzyska xxx
- dodanie nowej stacji Świętokrzyska
- wszystko inne bez zmian

xxx Stacja Nowy Świat xxx
- zamiast ZP Nowy Świat i ZP Ordynacka jeden ZP Metro Nowy Świat
- ZP Uniwersytet bez zmian

xxx Stacja Powiśle xxx
- tutaj nie wiem gdzie konkretnie to będzie umiejscowione ale myślę, że najbliższy węzeł warto nazwać ZP Metro Powiśle.

Moim zdaniem to jest wszystko. Informacje o Uniwersytecie, Centrum Nauki Kopernik itd. powinny być na informacjach na stacjach - co więcej, uważam, że te stacje mogłyby być pod kolor tych miejsc i w stylistyce tych miejsc. Natomiast po co robić zmiany dla zmian?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 mar 2013, 15:49

MichalJ pisze:Histeryzujecie. Nazwa NŚ-U jest niedobra, bo podwójna i tylko dlatego.
Ale to jest wystarczający powód. Taki sam koszmarek, jak Ratusz Arsenał.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 mar 2013, 15:50

To się jeszcze raz sam zacytuję...
Bastian pisze: -> Palais Royal Musée du Louvre
-> Saint-Michel Notre-Dame (myślicie, że wyjdziecie przed drzwi kościoła? :P)
-> Bir-Hakeim Tour Eiffel
-> Crossharbour & London Arena
W przypadkach, gdy do nazwy stacji dodana jest nazwa obiektu, jest tak niekoniecznie dlatego, że obiekt ten znajduje się nad samą stacją. Istotne jest, że:
- jest to najbliższa stacja
- obiekt znajduje się w jej strefie obsługi (przypominam: strefy obsługi stacji metra są większe, niż przystanków tramwajowych i autobusowych)
- obiekt jest istotnym (o ile nie największym) generatorem ruchu w strefie obsługi stacji.

Warunki te moim zdaniem spełniają zarówno Wieża Eiffla, Politechnika, jak i Uniwersytet.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 mar 2013, 15:56

Masz nieaktualne dane, stacja Crossharbour zgubiła swój dodatek.
Poza tym wydaje mi się, że wprost nie da się zasad językowych przeszczepić z innych państw, posługujących się innymi językami. A już w ogóle nie przywoływałbym pryzkładów londyńskich, gdzie metro od dawna jest i niektóre nazwy funkcjonują na zasadzie tradycji i nikt już za bardzo nie wie, w przypadku niektórych, jaka jest etymologia. Bo za grosz konsekwencji tam nie ma.
No i niech stacja nazywa się po prostu Uniwersytet (Warszawski) - bez zbędnych członów.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 mar 2013, 17:56

Ale temat jest pozamiatany wiec o co tu dyskutować?
Obrazek

ODPOWIEDZ