i pytanie czy push&pull maja patyki ? Widzialem dzis traksa pchajacego 3 wagony ale on mial oba patyki w dole a byl w ruchu, niestety nie zdarzylem zobaczyac czy wagon sterowniczy ma patyka
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
przed chwila na wschodniej widzialem kibelka 1786 bardzo "ladnie" oklejonego reklama piwa . Kolorowy ten sklada 
i pytanie czy push&pull maja patyki ? Widzialem dzis traksa pchajacego 3 wagony ale on mial oba patyki w dole a byl w ruchu, niestety nie zdarzylem zobaczyac czy wagon sterowniczy ma patyka
-
Michalk001
- MeWa
- Cukiereczek
Czy to jest normalne, że w starszych kiblach ciepły przycisk "Otwieranie drzwi" także drzwi zamyka, co w przypadku ponownego / dwukrotnego naciśnięcia grozi przycięciem pasażerów wchodzących lub wychodzących? Co to za głupi pomysł?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
To jest fajne, jak korzystasz z tego celowo - nieraz zamykałem za sobą drzwi. Gorzej, że faktycznie może dojść (i czasem dochodzi) do sytuacji którą opisujesz.MeWa pisze:Czy to jest normalne, że w starszych kiblach ciepły przycisk "Otwieranie drzwi" także drzwi zamyka, co w przypadku ponownego / dwukrotnego naciśnięcia grozi przycięciem pasażerów wchodzących lub wychodzących? Co to za głupi pomysł?
noidea
Nie ma patyków. To zwykły wagon. Widocznie była taka potrzeba, żeby patyki na chwilę opuścić. Bywa.Nxo pisze:niestety nie zdarzylem zobaczyac czy wagon sterowniczy ma patyka
Tak, w starszych modernizacjach można zamknąć drzwi. Bez fotokomórek faktycznie jest to może trochę niebezpieczne, ale nie widziałem do tej pory żadnego zagrożenia z tytułu zamykanych przez kogoś drzwi. W zasadzie sam czasami korzystałem z okazji i zimą na postoju zamykałem drzwi, które ktoś otworzył.MeWa pisze:Czy to jest normalne, że w starszych kiblach ciepły przycisk "Otwieranie drzwi" także drzwi zamyka, co w przypadku ponownego / dwukrotnego naciśnięcia grozi przycięciem pasażerów wchodzących lub wychodzących? Co to za głupi pomysł?
No własnie. A tam są "fotokomórki", czy tam raczej czujniki ruchu i głupie sterowanie, które reaguje na ruch dopiero jak drzwi się już zamykają. No i przycięcia są dość częste i tu jest sporo większe niebezpieczeństwo. Nikt z tym nic przez tyle lat nie zrobił (zaczęło się od EN57KM). Dopiero w kiblach z Newagu są fotokomórki, które działają dość skutecznie.VLnt7 pisze:I tak to lepsze od drzwi w mińskich turbokiblach, które przycinają pasażerów same...
Wiocha.
Nie ma co wrzucić zdjęć, to tylko zachęca do tych działań. Wystarczy info.
Przejechałem się dziś hiper kiblem 1660 i szczerze mówiąc, jak na AKM - całkiem nieźle. Przekleję swoje spostrzeżenia:
Plusy:
+ sporo ciszej niż w AKM w starej wersji, mniej też buja, nawet przy 120km/h (choć to chyba raczej kwestia świeżych amortyzatorów )
+ to o czym myślałem od 20 lat w EN57 - drzwi odskokowo-przesuwne - więc musi być OK, na to czekałem od kiery zobaczyłem ED73 i utwierdziłem się w słuszności swoich myśli, jak zobaczyłem pierwsze AKŁ, AKL czy tam jakie, na które można było się nadziać
Minusy:
- brak pamięci przycisków drzwi
- dalej wózki skrzypią
- zbędne bajery (wyświetlacze DVD, które średnio po miesiącu-dwóch zwykle już nic nie pokazują, czy też podświetlone szyby w wiatrołapach )
- peseudo poprawiony SIP, który co prawda przemówił i pokazuje następny przystanek razem z czasem planowego przyjazdu, ale już relacji i godziny nie raczy pokazać ze skrajności w skrajność.
Nie ma co wrzucić zdjęć, to tylko zachęca do tych działań. Wystarczy info.
Przejechałem się dziś hiper kiblem 1660 i szczerze mówiąc, jak na AKM - całkiem nieźle. Przekleję swoje spostrzeżenia:
Plusy:
+ sporo ciszej niż w AKM w starej wersji, mniej też buja, nawet przy 120km/h (choć to chyba raczej kwestia świeżych amortyzatorów )
+ to o czym myślałem od 20 lat w EN57 - drzwi odskokowo-przesuwne - więc musi być OK, na to czekałem od kiery zobaczyłem ED73 i utwierdziłem się w słuszności swoich myśli, jak zobaczyłem pierwsze AKŁ, AKL czy tam jakie, na które można było się nadziać
Minusy:
- brak pamięci przycisków drzwi
- dalej wózki skrzypią
- zbędne bajery (wyświetlacze DVD, które średnio po miesiącu-dwóch zwykle już nic nie pokazują, czy też podświetlone szyby w wiatrołapach )
- peseudo poprawiony SIP, który co prawda przemówił i pokazuje następny przystanek razem z czasem planowego przyjazdu, ale już relacji i godziny nie raczy pokazać ze skrajności w skrajność.
Strasznie dobre muszą być te SA135, strasznie. Szkoda, że KM nie próbują się szarpnąć na cokolwiek lepszego
SA136? 139? cokolwiek nie bieda-szynobusowego. Ale im zalezy: szybko, wiemy co kupimy, to będzie.
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego rozpisał przetarg na dostawę dwuczłonowego spalinowego autobusu szynowego. Jego dostawa jest przewidziana w ciągu 6 miesięcy od daty podpisania umowy. Pojazd będzie wykorzystywany przez spółkę Koleje Mazowieckie.