O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Bo to Polska właśnie. Martyrologia uber alles. Ciągłe odgrzebywanie i rozgrzebywanie upiorów przeszłości, wspominanie "jaką to kiedyś byliśmy potęgą", partie demokratyczne niosące na sztandarach wizerunek Piłsudskiego... Ja wiem że kombatantom AK należy się pamięć i szacunek, ale nie przez nadanie ulicom/parkom/stacjom metra nazw wszystkich możliwych zgrupowań AK, członków AK, akcji zbrojnych AK i tym podobnych. Od utrzymywania świadomości i pamięci są lekcje historii i muzea.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
AK może i tak. Ale np. takiemu "Ogniowi" Toż to zwykły bandyta był i morderca. Czytałem fragmenty jego dzienników. Po prostu włos jeży się na głowie Kilka lat temu w Łodzi, na skutek inicjatywy mieszkańców, zmieniono nazwę jego ulicy na jakąś inną. Teraz nasz kochany prezio wynosi go na piedestały i stawia się mu pomniki
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Ale liczy się że walczył ze "znienawidzonym systemem" co akurat znakomicie wpisuje się w linię partii rządzącej. A że ginęli wtedy też ludzie niezaangażowani w politykę - cóż, zwycięzców się nie sądzi...
And if the band you're in starts playing different tunes
A wiecie, że "Ogień" przez krótki czas szefował lokalnemu oddziałowi UB?
Jeśli zaś chodzi o Reagana - był swojego czasu pomysł nadania jego imienia placowi Konstytucji. To wtedy telewizja któraś zrobiła prowokację i "przemianowała" plac na Wałęsy.
Nie wiedziałem natomiast, że nowohucki plac Centralny nosi imię Reagana.. Tragedia i chichot historii...
Jeśli zaś chodzi o Reagana - był swojego czasu pomysł nadania jego imienia placowi Konstytucji. To wtedy telewizja któraś zrobiła prowokację i "przemianowała" plac na Wałęsy.
Nie wiedziałem natomiast, że nowohucki plac Centralny nosi imię Reagana.. Tragedia i chichot historii...
a czemu niby to złe nazwy ulic? jakie inne pasowałyby do okolic Kopca Powstania i komu szkodzi taka uliczka?Paweł_K pisze:Bo to Polska właśnie. Martyrologia uber alles. Ciągłe odgrzebywanie i rozgrzebywanie upiorów przeszłości, wspominanie "jaką to kiedyś byliśmy potęgą", partie demokratyczne niosące na sztandarach wizerunek Piłsudskiego... Ja wiem że kombatantom AK należy się pamięć i szacunek, ale nie przez nadanie ulicom/parkom/stacjom metra nazw wszystkich możliwych zgrupowań AK, członków AK, akcji zbrojnych AK i tym podobnych. Od utrzymywania świadomości i pamięci są lekcje historii i muzea.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
No pewnie, komu szkodzi zmiana nazwy Ronda Babka, fragmentu ulicy Rosoła, istnienie po dwóch nazw Fieldorfa i Popiełuszki oraz Wyszyńskiego, zamiana Kosmowskiej na Rzeszotarskiej, by Wiosenną zmienić na Kosmowskiej etc Absolutnie nikomu to nie przeszkadza. Wszyscy chętnie akceptują nomenklaturowy chaos i uczą się wciąż nowych nazw. Żeby następna ekipa, odmienna politycznie albo nawet nie, mogła znów się wykazać. W gruncie rzeczy czym innym miałyby się zajmować samorządy w Warszawie, jeśli nie tym
- R-9 Chełmska
A i jeszcze to. Przecież te uliczki są, tyle, że mocno polne. Niektóre mają nawet tablice MSIGW pisze:Oczywiście spacerujemy tylko po mapie. Bo wprawdzie ulice mają swoich patronów już dwa lata, ale podobnie jak parku nikt ich dotąd nie zbudował.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ciesz się, że został w nazwie "Centralny". Plan był aby nazwano go Placem R. Reagana, ale odpowiednie środowiska zaprostesotwały i nazwano go Placem Centralnym im....zubil pisze:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
a o to chodzi- ale co z tego? czy to cos nowego? jest i ul. i al. Wilanowska, jest ul. gen. Waltera, a mielismy al. Świerczewskiego, mamy ul. Kondratowicza i Syrokomli, a tu plac i ulicę, zupełnie różne obiektyDennis pisze:A to rondo przy AONie nie nazywa się czasem właśnie Fieldorfa?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
Oj dawno, dawnoMZ pisze:O, a o tym nie słyszałem. Kiedy to nastąpiło?Dennis pisze:zamiana Kosmowskiej na Rzeszotarskiej, by Wiosenną zmienić na Kosmowskiej
http://www.praga-pn.waw.pl/pragapn/stro ... wala_nr_79
http://www.praga-pn.waw.pl/pragapn/stro ... wala_nr_80
[ Dodano: 2006-08-31, 14:50 ]
Nowego nie, ale idącego w kierunku coraz większego rozgardiaszu w nazewnictwie warszawskich ulic. I cokolwiek jest obecnie robione w tej dziedzinie, pogłębia jeszcze ten chaos, miast go niwelować (chociaż dla mnie i tak ideałem by było, gdyby to WOGÓLE przestało się zmieniać).Tm pisze:a o to chodzi- ale co z tego? czy to cos nowego? jest i ul. i al. Wilanowska, jest ul. gen. Waltera, a mielismy al. Świerczewskiego, mamy ul. Kondratowicza i Syrokomli, a tu plac i ulicę, zupełnie różne obiektyDennis pisze:A to rondo przy AONie nie nazywa się czasem właśnie Fieldorfa?
Świetna ściągawka. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. Dzięki .Cytuję to tutaj, bo to odpowiedni wątek, choć Hieronim to na WC pisze:Polecam jeszcze lekturę: http://www.trasbus.com/nazwyulic.htm