O chłodzeniu i niechłodzeniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

ashir

Post autor: ashir » 18 kwie 2013, 7:07

maciej180 pisze:Nie wiem, czy czasem nie jesteś w błędzie.
W umowie między ZTM, a MZA była mowa, że w przypadku wozów wyposażonych w klimatyzację dla przestrzeni pasażerskiej stosuje się CG przez cały rok. A w przypadku wozów nieposiadających klimatyzacji dla przestrzeni pasażerskiej, ale posiadających CG tylko w miesiącach październik - kwiecień, czy jakoś podobnie. :-k
PS. Poza SU15 czy Neoplanami problem dotyczy również Jelczy (neogniotów), Manów (osiołków i starych przegubów), SU18 (serii 81xx) i części wozów ajentów i raczej w tych wozach kierowcy jednak nie stosują CG. ;-)

Awatar użytkownika
panzerloud

Post autor: panzerloud » 18 kwie 2013, 14:53

ashir pisze:
maciej180 pisze:Nie wiem, czy czasem nie jesteś w błędzie.
W umowie między ZTM, a MZA była mowa, że w przypadku wozów wyposażonych w klimatyzację dla przestrzeni pasażerskiej stosuje się CG przez cały rok. A w przypadku wozów nieposiadających klimatyzacji dla przestrzeni pasażerskiej, ale posiadających CG tylko w miesiącach październik - kwiecień, czy jakoś podobnie. :-k
PS. Poza SU15 czy Neoplanami problem dotyczy również Jelczy (neogniotów), Manów (osiołków i starych przegubów), SU18 (serii 81xx) i części wozów ajentów i raczej w tych wozach kierowcy jednak nie stosują CG. ;-)
Autobus najlepiej się wietrzy jak jedzie, jeśli nie będzie wiatru, to otwieranie wszystkich drzwi na każdym przystanku niewiele da. Nowe jelcze(49xy) i Starsze Solarisy(81xy) mają fajne duże okna, i o ile wszystkie są otwarte, to jeździ się całkiem przyjemnie.

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 18 kwie 2013, 18:11

Pawel_ pisze:Marudziłeś, że w zimę w SU18 było chłodzenie...
No tak. Chłodzenie w zimę to jak grzanie w lato. Mi generalnie chodziło o to, że wczoraj, kiedy było gorąco, klima nie była włączana, a kiedy było zbyt zimno, by chłodzić, to się właśnie odbywało. Ja jakoś totalnie nielogicznie piszę czy to jakieś wybitne trudne do zrozumienia?

Walas

Post autor: Walas » 18 kwie 2013, 18:14

Dziś w wozach z R-10 i R-7 był nakaz włączania klimatyzacji ;-). Oczywiście w tych które ową klimatyzację posiadają.

metron

Post autor: metron » 18 kwie 2013, 21:48

Jeżeli ma to wyglądać jak dziś w SKM do Wieliszewa to dziękuję bardzo. Po wejściu do środka zaduch i tropik, wszystkie okna zamknięte, klina nie działa

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 18 kwie 2013, 22:10

metron pisze:Jeżeli ma to wyglądać jak dziś w SKM do Wieliszewa to dziękuję bardzo. Po wejściu do środka zaduch i tropik, wszystkie okna zamknięte, klina nie działa
Hehehe... To efekt polityki głoszącej, że ciepło to zaczyna się od 10 maja.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

fraktal

Post autor: fraktal » 18 kwie 2013, 23:30

Czemu w mokotowskich swingach dziś był zaduch? :sad: I do tego zamknięte okna. A dwa dni temu - choć było chyba nawet trochę chłodniej - to nawet chłodne powietrze leciało. Jechałem dwoma - w pierwszym jakaś nawet cyrkulacja działała, ale była zdecydowanie za ciepło, żeby cokolwiek pomogło, a w drugim to nawet żadnego szumu nie usłyszałem. Następnym razem zapytam, co jest grane i zobaczymy jaką odpowiedź uzyskam od motorowego..

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 19 kwie 2013, 7:49

Wczoraj w 1800 widziałem otwarte okno kosztem uszkodzonej blokady. :P

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 19 kwie 2013, 8:25

Matrix2441 pisze:
Pawel_ pisze:Marudziłeś, że w zimę w SU18 było chłodzenie...
No tak. Chłodzenie w zimę to jak grzanie w lato. Mi generalnie chodziło o to, że wczoraj, kiedy było gorąco, klima nie była włączana, a kiedy było zbyt zimno, by chłodzić, to się właśnie odbywało. Ja jakoś totalnie nielogicznie piszę czy to jakieś wybitne trudne do zrozumienia?
Były Ikarusy, były deskorolki, były SU18, były Jelcze, a nie było narzekania, że gorąco tu, że gorąco tam. Po cholerę zamawiać wozu z klimatyzacją...?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 kwie 2013, 8:27

Przy takiej mentalności - zarówno organizatora, przewoźników, jak i kierowców - faktycznie, ma to wątpliwy sens.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 19 kwie 2013, 8:30

panzerloud pisze:Autobus najlepiej się wietrzy jak jedzie, jeśli nie będzie wiatru, to otwieranie wszystkich drzwi na każdym przystanku niewiele da. .
W korku otwarte okna nie pomogą.
panzerloud pisze:Nowe jelcze(49xy) i Starsze Solarisy(81xy) mają fajne duże okna, i o ile wszystkie są otwarte, to jeździ się całkiem przyjemnie.
Usiądź w Jelczu na samym końcu po lewej przy otwartych oknach. Urywa głowę.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 19 kwie 2013, 11:20

JacekM pisze:Przy takiej mentalności - zarówno organizatora, przewoźników, jak i kierowców - faktycznie, ma to wątpliwy sens.
Czyli zamawiać wozy bez klimatyzacji śródziemnomorskiej. :P

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 19 kwie 2013, 12:13

Pawel_ pisze:Czyli zamawiać wozy bez klimatyzacji śródziemnomorskiej. :P
Zamawiać wozy bez jakiejkolwiek klimatyzacji ale z dobrze rozwiązaną cyrkulacja powietrza wewnątrz.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 19 kwie 2013, 16:08

Pawel_ pisze:Były Ikarusy, były deskorolki, były SU18, były Jelcze, a nie było narzekania, że gorąco tu, że gorąco tam.
Bo akurat w Ikarusach jak się okna pootwiera, to się da wytrzymać i chłodek jest nawet lepszy, niż gdyby działała klima. W Jelczach też nawet jest OK. Natomiast deskorolki, Urbinetki, NL223, NM223.3 i NG313 to sauny - otwarte okna nic nie dadzą, a klimy brak. A w klimatyzowanych wozach jest blokada okien. Kiedy okna są zablokowane, to powinna działać klima. Ale często jest tak, że okna są zablokowane, a klima nie jest włączona i wtedy jest narzekanie, bo znikąd nie dociera powietrze co oznacza efekt taki, jak np. w deskorolkach. ;-)

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 kwie 2013, 17:11

MisiekK pisze:
Pawel_ pisze:Czyli zamawiać wozy bez klimatyzacji śródziemnomorskiej. :P
Zamawiać wozy bez jakiejkolwiek klimatyzacji ale z dobrze rozwiązaną cyrkulacja powietrza wewnątrz.
Zamawiać wozy z klimatyzacją i egzekwować jej używanie. Żadne okna nie zapewnią cywilizowanych warunków podczas upałów spędzanych w korku. A sprawna klima zapewni. Tylko że nawet jak klima jest sprawna, to jest całkiem spora grupa kierowców, która nie włączy, bo nie. Uzasadnienie "Niech się kurwy smażą" nie jest rzadkością. Szkoda, że ZTM kontrolując klimę zazwyczaj nie docieka, czy klima jest niesprawna czy wyłączona. NR ZTM nie wie również, niestety, które pojazdy w przełącznik ECON są wyposażone i gdzie ten przełącznik się znajduje. I tego również nie sprawdzają. Bo moim zdaniem informacja powinna być przekazana przewoźnikowi, żeby wiedział, czy karę zawdzięcza warsztatowi, czy kierowcy. No i umożliwienie kierowcom regulowania temperatury też nie jest najrozsądniejsze. Niektórzy nie dorośli do takiej władzy.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ