O chłodzeniu i niechłodzeniu
Dziś był dzień na klimę.
Licząc wszystkie pojazdy pod banderą ZTM, jechałem dziś pięcioma pojazdami z klimą.
SU18 - brak (wyłączona, otwarte okna)
120Na - działa - za zimno stanowczo
120Na kolejny - OK, temperatura komfortowa
ELF - za duszno całą drogę, coś za słabo
Impuls - najpierw za duszno (po postoju), potem OK.
Po drodze jednak widziałem kilka wozów (i tramwajów i autobusów) z klimą i otwartymi oknami, więc jednak nie wszystko działało.
Poza tym miałem jeszcze 3 klimatyzowane pociągi KM (w dwóch OK, w jednym OK z zastrzeżeniem dziwnej woni w powietrzu, chyba filtry nie były czyszczone).
Licząc wszystkie pojazdy pod banderą ZTM, jechałem dziś pięcioma pojazdami z klimą.
Po drodze jednak widziałem kilka wozów (i tramwajów i autobusów) z klimą i otwartymi oknami, więc jednak nie wszystko działało.
Poza tym miałem jeszcze 3 klimatyzowane pociągi KM (w dwóch OK, w jednym OK z zastrzeżeniem dziwnej woni w powietrzu, chyba filtry nie były czyszczone).
Wychodzi na to, że szyna wszelkiego rodzaju lepiej podchodzi do pasażera, niż autobusiarze.przewoz pisze:Dziś był dzień na klimę.
(Widać efekt norm paliwa dla kierowców autobusów)
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nieprawda - w wozie masz mieć między 18 a 25 stopni. Ile jest na dworze - nieważne. Niemniej jednak, jeździłem dziś dwunastką i klimy nie włączałem. Pootwierałem wszystkie okna, otworzyłem luki dachowe i włączyłem wywietrznik. Efekt był taki, że dwa okna były zamknięte już po pierwszym kółku. No ale linia bez żadnych korków, prawie cały czas jazda.Flash8222 pisze:Przypoinamy, że ZTM wymaga włączonej klimy powyżej 25°C na zewnątrz, a dzisiaj ledwo 24°C byłoashir pisze:Dzisiaj niestety chyba nie było obowiązku chłodzenia w autobusach, a przydałoby się.
100% zgody - jeśli chcemy mieć zawsze ładnie działającą klimę - zlikwidujmy normy, inaczej nic z tego nie będzie. No i przydałyby się jasne i przejrzyste zasady włączania tej klimy - jak dla mnie powinno być jak w Swingach - system chodzi 24h/365 dni w roku i zapewnia optymalną temperaturę.kajo pisze:(Widać efekt norm paliwa dla kierowców autobusów)
noidea
W 2012 tak, w 2013 już nieFlash8222 pisze:Przypoinamy, że ZTM wymaga włączonej klimy powyżej 25°C na zewnątrz, a dzisiaj ledwo 24°C było
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Myśl techniczna ZTM ewoluuje w jakimś nieznanym dobrym kierunku
Misiek już wyjaśnił mój błąd, ale w zeszłym roku ZTM z uporem maniaka tłumaczył osobom skarżącym się na brak klimatyzacji, że ta ma włączana tylko powyżej 25°C na zewnątrz. Jak widać Ty masz dostęp do nowych wytycznych, więc spokojnie mógłbyś się podzielić nimi z innymi kierowcami na forum, a nie ukrywać w sobie.Adam G. pisze:Nieprawda - w wozie masz mieć między 18 a 25 stopni. Ile jest na dworze - nieważne.Flash8222 pisze:Przypoinamy, że ZTM wymaga włączonej klimy powyżej 25°C na zewnątrz, a dzisiaj ledwo 24°C było
- MeWa
- Cukiereczek
Wszystko fajnie, ale czy przy takich temperaturach, jakie były w poniedziałek, stosowanie ciepłego guzika w wozach niewyposażonych w klimatyzację (np. batyskaf czy stara stopiątka) jest konieczne i zasadne?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Nawet obowiązkowe. Wg wytycznych, które tramwajarze dostali w styczniu bodajże, nakazane jest używanie ciepłego guzika przez cały rok nawet w pojazdach bez klimatyzacji. (normalnie można otwierać drzwi, tylko na przystankach o dużym natężeniu pasażerskim)MeWa pisze:Wszystko fajnie, ale czy przy takich temperaturach, jakie były w poniedziałek, stosowanie ciepłego guzika w wozach niewyposażonych w klimatyzację (np. batyskaf czy stara stopiątka) jest konieczne i zasadne?
Wg plotek zapis taki powstał ze względu na oszczędność maszyn drzwiowych, by nie majtać bez potrzeby wszystkimi drzwiami.
-
Stary Pingwin
Od dnia 01.01.2013 obowiązuje regulamin przewozów wprowadzony przez Radę Miasta uchwałą nr XLVII/1273/2012 z dnia 22.11.2012.
Ów regulamin narzuca prowadzącym pojazdy komunikacji zbiorowej obowiązek używania ciepłego guzika w pojazdach go posiadających, przez cały rok bez względu na posiadanie lub nie klimatyzacji.
ZTM pilnuje przestrzegania powyższego.
Ów regulamin narzuca prowadzącym pojazdy komunikacji zbiorowej obowiązek używania ciepłego guzika w pojazdach go posiadających, przez cały rok bez względu na posiadanie lub nie klimatyzacji.
miłośnik 13N
No to teraz odpowiedz mi proszę, albo Ty, albo MichałP., czy jeśli motorowy w 116Na z uchylnymi oknami stosuje czasowe zamykanie drzwi na pętli, kiedy na zewnątrz jest 26 stopni i jakiś pasażer by o tym napisał (nie muszę chyba mówić jak było w środku podczas postoju), to czy dostanie on pochwałę od kierownika, czy jednak naganę? Kurczę, Ot i ambaras.Stary Pingwin pisze:Od dnia 01.01.2013 obowiązuje regulamin przewozów wprowadzony przez Radę Miasta uchwałą nr XLVII/1273/2012 z dnia 22.11.2012.
-
Stary Pingwin