Objazdy tramwajowe 2013
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To jest akurat przypadek podróży tranzytowej, ale zapewniam, że - patrząc na wymiany na JPII - nie stanowią one głównego zadania JPII bo by ją dawno metro wymiotło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wystarczy, że stanowią tę nadwyżkę w sytuacji zamknięcia metra.
Poza tym oczywiste jest, że z Politechniki (uczelni, nie stacji) pojadę metrem jak jest, a 17 jak metra nie ma. Owszem, strefa dojścia się zmienia w zależności od tego, czy metro kursuje, czy nie, ale to przecież naturalne, nie oczekuj, że wszyscy pasażerowie metra wsiądą w tramwaje na Marszałkowskiej.
To kto będzie miał bezsenną noc i z czego się wykroi zametro?
Poza tym oczywiste jest, że z Politechniki (uczelni, nie stacji) pojadę metrem jak jest, a 17 jak metra nie ma. Owszem, strefa dojścia się zmienia w zależności od tego, czy metro kursuje, czy nie, ale to przecież naturalne, nie oczekuj, że wszyscy pasażerowie metra wsiądą w tramwaje na Marszałkowskiej.
To kto będzie miał bezsenną noc i z czego się wykroi zametro?
Tylko że poprawiając JPII sprawiamy, że liczba pasażerów tranzytowych tamże wzrośnie. Zmniejszymy powiedzmy czas przejazdu z tego SGH na Marymont z 28 na 23 minuty (myślę, że osiągalne) i cały tranzyt z Wołoskiej nie będzie w ogóle brał pod uwagę przesiadki do metra, bo więcej czasu zmarnuje na przesiadki (licząc po 2 minuty na przetransportowanie się i 2 minuty oczekiwania na metro). Ponadto jeszcze do niedawna dało się zauważyć zbliżony czas przejazdu tranzytowego z Marymonckiej na Wołoską cały czas tramwajem i z wykorzystaniem metra (teraz nie wiem jak jest, bo nie jeżdżę w tej relacji).Glonojad pisze:Zupełnie nie. Po pierwsze dlatego, że trudno uznać tramwaj na JPII za tramwaj "wzdłuż metra". Ciąg JPII po prostu nie jest obsługiwany wystarczająco dobrze, skoro ludzie jeżdżą nań metrem (choć bez wątpienia jakiś tam udział tranzytu jest, a ten lepiej w metrze trzymać). Czyli są nadmiernie długie drogi dojścia - poprawiając JPII zoptymalizujemy system. Tym bardziej, że metro jest obecnie przeciążone, a na JPII da się podkręcić częstotliwość po pewnych zmianach w organizacji ruchu (bo prądowo to już się da albo zaraz się będzie dało).
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- MeWa
- Cukiereczek
Nie, absolutnie nie twierdzę, że mają przyciągnąć pasażerów z JPII i nigdzie nie widziałem, żeby to był cel zmian.Bastian pisze:Jeśli te zabiegi w twoim przekonaniu mają ściągnąć pasażerów z JP2MeWa pisze:Ale to nie jest stan permanety. Przewiduje się przecież podniesienie prędkości, zagęszczenie kursowania i wprowadzenie dodatkowych składów do ruchu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gazeta podała, że utrzymane jest zawieszenie 14 i 37 (i pocięcie 1), ale ZTM nic na ten temat nie pisze. O ile 14 jest do przebolenia, to 37 to byłaby masakra. IMHO można by zawiesić 2 i 25 (poza kursami łączonymi z 9) by odzyskać tabor...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Z tramwajów wyjechało wszystko, co jeździ. Do tego wozy ściągane z linii (m.in. z jedynki). Na 35 to ZTCW aż trzy brygady pod rząd nie pojechałyMichalJ pisze:Ma ktoś jakieś obserwacje - ile czego wyjechało na co itd.?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
W Swingach ww. tekstu nie wyśiwetlisz z palca. A że 75 też? No cóż...MichalJ pisze:Nie wiem, co to jest WOCCH i po co do wyświetlenia '75' zespół ludzi. Jeśli można wyświetlić 'pierdolę nie jadę', to '75' powinno też dać się wbić z palca.
Na 17 wyleciały cztery brygady pod rząd. Dobieranie wozów pod 7x było robione absolutnie na żywioł.Z tramwajów wyjechało wszystko, co jeździ. Do tego wozy ściągane z linii (m.in. z jedynki). Na 35 to ZTCW aż trzy brygady pod rząd nie pojechały
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Bastian
- Sułtan Maroka
17 i 33 szczególnie nie powinno się ruszać, o 35 już w ogóle nie wspominając... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
To już wiem skąd ta dziura jak chciałem się rano przemieścić ww. linią ze Służewca do centrum.pawcio pisze:Na 17 wyleciały cztery brygady pod rząd. Dobieranie wozów pod 7x było robione absolutnie na żywioł.
O ile ściąganie z 1 rozumiem, o tyle z 41 nie za bardzo.
Ogólnie lubię wracać do domu tramwajem, ale nie, jak tysiące innych ludzi też ma taki zamiar, przez co odcinek Mokotów - Bródno jedzie się dzisiaj popołudniu półtorej godziny (przez JPII) lub 2,5 godziny przez Marszałkowską.
Już jutro - jazda przez Ochotę, bo nie wydaje mi się, żeby to wszystko wróciło do normy...
Co było tragicznym w skutkach pomysłem. Czekałem 20 minut na jakiekolwiek 41, w międzyczasie przyjechało sześć 74 i cztery 1 (tego to już w ogóle nie rozumiem). Korek na Marszałkowskiej tez przemilczę. Uznałem, że lepiej będzie jechać JPII... Przyjechało zabite po dach 37 (w 18 było jeszcze gorzej), potem na Babce uciekły mi na jednej zmianie świateł dwie 1 (brawo Yeti), a gdy już dojechałem do Traugutta, 74 jechał sobie Pan Motorniczy, który chyba nadal czuł się jak w korku na Marszałkowskiej i dogoniła go kolejna 1 i 74.pawcio pisze:Dobieranie wozów pod 7x było robione absolutnie na żywioł.
Ogólnie lubię wracać do domu tramwajem, ale nie, jak tysiące innych ludzi też ma taki zamiar, przez co odcinek Mokotów - Bródno jedzie się dzisiaj popołudniu półtorej godziny (przez JPII) lub 2,5 godziny przez Marszałkowską.
Już jutro - jazda przez Ochotę, bo nie wydaje mi się, żeby to wszystko wróciło do normy...
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
- vernalisadonis
Można to było trochę inaczej rozwiązać, jak już zabrali te 4 brygady z linii 17, to mogliby to zrobić w miarę sensownych odstępach i nie byłoby takich dziur.pawcio pisze:Na 17 wyleciały cztery brygady pod rząd. Dobieranie wozów pod 7x było robione absolutnie na żywioł.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej