Planowe zmiany tymczasowe w funkcjonowaniu metra
Moderator: JacekM
Skoro przebudowywany będzie układ torowy to w jaki sposób utrzymany zostanie przejazd pociągów z STP na północny odcinek metra. Czy nie dojdzie do takiej sytuacji, że przez pewien czas całkowicie wyłączony z ruchu będzie północny odcinek 
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Zawsze przy takich wyłączeniach utrzymana jest możliwość przejazdu przynajmniej jednym torem (tunelem). Wyobrażacie sobie naprawy pociągów w torach odstawczych?Bernard pisze:Skoro przebudowywany będzie układ torowy to w jaki sposób utrzymany zostanie przejazd pociągów z STP na północny odcinek metra. Czy nie dojdzie do takiej sytuacji, że przez pewien czas całkowicie wyłączony z ruchu będzie północny odcinek
- MeWa
- Cukiereczek
Na północnym odcinku tylko składy alstomowskie, ktore maja przeglądy co ok. 14 dni. Ma być zachowana techniczna możliwość przejazdu - maksymalne wyłączenie przejazdu na obu torach nie moze być dłuższe niż okres międzyprzeglądowy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Wiele lat temu pracowałem w metrze i pamiętam, że przekładka rozjazdu wiązała się z zawieszeniem kursowania co najwyżej od piątku wieczór do poniedziałku rano.
A przekładek takich było za moich czasów dwie
na stacji Politechnika z torów odstawczych
na stacji Ratusz, gdzie wyjęto tymczasowy rozjazd (oj, jak bardzo by się on przydał teraz....)
A przekładek takich było za moich czasów dwie
Jechałem rano (po 8 rano) z Młocin, gdy mało kto wiedział cokolwiek o Armageddonie. Było ciężko już na Bielanach. Gdy wysiadałem na pl. Wilsona (celem przesiadki na 75), metro było w zasadzie niezabieralne.MichalJ pisze:Czy ktoś widział, jak na północnym odcinku metro co 8 minut dawało sobie radę? I czy jest sens myśleć o wzmocnieniu następnym razem na odcinku od pl. Wilsona?
Pytanie - na którym odcinku chciałbyś wzmocnić metro następnym razem? Bo jeśli z Wilsona do Ratusza (a chyba to masz na myśli), to nie ma sensu, bo zamiast wzmocnić, zakorkujesz. Nie przeskoczysz tych 7-8 minut potrzebnych na logistykę na odcinku DWG-Ratusz-DWG.
Wzmocnić można by odrobinę tramwajowe zametro (75), a Zetkę autobusową darować sobie na odcinku żoliborskim, bo tkwi w korku od pl. Inwalidów aż do Śródmieścia.
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
I ta zetka na Andersa jeździła raczej pustawa. W przeciwieństwie do tramwajów.Mario pisze:Zetkę autobusową darować sobie na odcinku żoliborskim, bo tkwi w korku od pl. Inwalidów aż do Śródmieścia.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Teoretycznie można by skrócić metro do Gdańskiego, żeby podkręcić mu częstotliwość... tyle, że 74 nie ma tam wspólnego przystanku z 75, a przystanek tego ostatniego trudno uznać za łatwo dostępny (choć i tak lepiej, niż PKP Ochota czy Falenica
).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.