W Iwicznej! Jeśli pojazd nie zatrzymuje się na przystanku granicznym, to przystankiem granicznym jest pierwszy na jakim zatrzymuje się dana linia. Przynajmniej kiedyś tak było opisane to na tym forum.MichalJ pisze:Nie zatrzymuje czy nie jedzie? To nie jest to samo, w pociągu niezatrzymującym się w Jeziorkach granica stref jest jednak w Jeziorkach, nie na Służewcu - można jechać na bilet ZTM 1 strefa plus bilet KM od Jeziorek.
Mapa komunikacji miejskiej
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- Solaris U10
Uuu a kiedy to się zmieniło?Solaris U10 pisze:Aktualnie tak, ale wcześniej rzeczywiście było tak jak napisał kajo.MichalJ pisze:Nic z tych rzeczy. Przystanek graniczny jest zawsze w tym samym miejscu, czy się tam pociąg zatrzyma, czy nie.
Polecam: http://www.zm.org.pl
- Solaris U10
Poszperałem, poszperałem i wygląda to tak, że w 2006 roku było już tak jak pisze MichalJ źródło, a co było wcześniej, nie udało mi się ustalić. Z braku dowodów trzeba przyjąć, że pamięć mnie zawiodła.
Nie przejeżdża po torze przebiegającym przy peronie, więc ja bym zastosował "nie jedzie przez p.o." - nie ma technicznej możliwości wymiany podróżnych.MichalJ pisze:Nie zatrzymuje czy nie jedzie?
Sam tak robię bardzo często, ale w Jeziorkach pociąg przejeżdża przy peronie i teoretycznie możliwa jest wymiana podróżnychMichalJ pisze:To nie jest to samo, w pociągu niezatrzymującym się w Jeziorkach granica stref jest jednak w Jeziorkach, nie na Służewcu - można jechać na bilet ZTM 1 strefa plus bilet KM od Jeziorek.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Na Gołąbkach są to OIDP jeszcze dwie różne linie - na Choszczówce rozjazdy umożliwiają podjazd do peronu, na Gołabkach - nie.
Choszczówkę bym przyrównał do pomijanego przystanku Ż, a Gołąbki - do jazdy jezdnią główną, podczas gdy przystanek jest na serwisówce.
Choszczówkę bym przyrównał do pomijanego przystanku Ż, a Gołąbki - do jazdy jezdnią główną, podczas gdy przystanek jest na serwisówce.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
To kwestia wiodąca do komunikatu dla pasażera: "wsiadając w pociąg x na stacji y musisz mieć bilet na 2 strefę, pomimo, że pociąg jedzie jeszcze przez pół miasta". Po prostu, skoro ZTM tak drobiazgowo oznacza tory, to niech to robi właściwie (te tory są w 2. strefie biletowej)MeWa pisze:Tylko skąd pasażer ma to wiedzieć i co pasażera obchodzi, którym torem pociąg pojedzie?
[ Dodano: Śro 22 Maj, 2013 15:10 ]
Nie widziałem jej jeszcze w wykazie linii kolejowych, mea culpa. Teorię znam, ale myślałem, że jakiś wyjątek zrobili i ma taki sam numer.MichalJ pisze:W Choszczówce też są dwie linie - linia trzytorowa formalnie nie istnieje.
Litości - co to za różnica? Na obu tych stacjach pociąg się nie zatrzymuje i dla obu powinny być jednolite reguły, a nie uzależnianie taryfy od tego, którym torem pociąg przejeżdża.Wolfchen pisze:Choszczówkę bym przyrównał do pomijanego przystanku Ż, a Gołąbki - do jazdy jezdnią główną, podczas gdy przystanek jest na serwisówce.