Informacja pasażerska

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 maja 2013, 8:19

Czekaj, po drodze jest jeszcze Ochota-Ratusz. I jeśli to jest inny przystanek w tym samym zespole to też nie może być Swing do niego skrócony?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ashir

Post autor: ashir » 26 maja 2013, 8:25

KwZ pisze:Czekaj, po drodze jest jeszcze Ochota-Ratusz. I jeśli to jest inny przystanek w tym samym zespole to też nie może być Swing do niego skrócony?
22 normalnie nie przejeżdża przez Ochotę-Ratusz.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 26 maja 2013, 9:57

CO do piktogramu..
Niepełnosprawni na wózkach stanowią około 1% wszystkich pasażerów. 40% stanowią pasażerowie bez żadnych dysfunkcji, 26% stanowią pasażerowie z dysfunkcją zmysłów (wzrok[nie chodzi o zwykle okulary, słuch). 33% to pasażerowie którym jest trudno poruszać się po schodach z różnych względów
- osoby z wózkami dziecięcymi
- osoby z małymi dziećmi bez wózka (dla takiego 5 letniego dziecka schody to wyzwanie)
- rowerzyści
- osoby z dodatkowym bagażem
- osoby niepełnosprawne ale bez wózka (np o kulach)

Wiec skończmy z hegemonia niepełnosprawności ograniczoną do wózków inwalidzkich.
Najczęstszym ograniczeniem są schody i te sprawiają najwięcej problemów. ów piktogram powinien być nie wykrzyknikiem, nie wózkiem inwalidzkim a zwykłym barwnym ale wyraźnym krzyżykiem z adnotacją: Bariery architektoniczne, ba lub nawet zamiast krzyżyka, czerwony koral/napis.

W ogóle te nasze "korale" wołają o pomstę do nieba dla osób niedowidzących , tycze czarnych kresek, kropek, literek, koralików ze stały sie nieczytelne. Skoro i tak drukuje się je kolorze to możne czas najwyższym oznaczać tłem II strefę, dzielnice rozdzielać podobnie, nazwy ulic tylko tych ważniejszych.

Ponadto jeśłi by dodać możliwe przesiadki na SKM/KM/WKD to powinny zniknąć te oznaczenia z nazw przystanków. Albo jedno albo drugie.
Obrazek

fraktal

Post autor: fraktal » 26 maja 2013, 11:25

Ale to tylko te nowsze potrafią coś takiego wyświetlić i na parę przystanków przed końcem informować o skróceniu trasy.
No nie, wszystkie solarisy z Ostrobramskiej, realizujące kursy zjazdowe na E-2 do placu Bankowego, mają na wyświetlaczach "E-2 PLAC BANKOWY". Czyli jednak da się, a co ciekawe, te które jadą do placu na Rozdrożu mają już tylko zwykły "Zjazd do zajezdni", oprócz tych najnowszych, rzecz jasna.

[ Dodano: Nie 26 Maj, 2013 11:28 ]
Teokryt pisze:33% to pasażerowie którym jest trudno poruszać się po schodach z różnych względów (...) rowerzyści
No tak, uwielbiam jak się rowerzyści wpychają jako pierwsi do windy w metrze, nie zważając na nic, w tym na matki z wózkami dziecięcymi....

Teokryt

Post autor: Teokryt » 26 maja 2013, 13:06

fraktal pisze:No tak, uwielbiam jak się rowerzyści wpychają jako pierwsi do windy w metrze, nie zważając na nic, w tym na matki z wózkami dziecięcymi....
Takie samo bydło jak w starsze panie dźgające laską mnie w windzie za to ze wlazłem z 2 tobołami (przechodzenie tym przez bramkę jest kłopotliwe).
Obrazek

fraktal

Post autor: fraktal » 26 maja 2013, 13:49

Tak tylko, że jeśli na przykład na Politechnice wejdziesz do windy z rowerem, to już mało kto się zmieści. A że lato, to i rowerów więcej.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 26 maja 2013, 20:34

fraktal pisze:Tak tylko, że jeśli na przykład na Politechnice wejdziesz do windy z rowerem, to już mało kto się zmieści. A że lato, to i rowerów więcej.
Ja naprawdę nie rozumiem, czemu osoby ładujące się do windy z rowerem nie mogą chociaż raz przeczytać i przyswoić regulaminu...
Regulamin ZTM pisze:§ 12
1. W pojeździe są wydzielone i oznaczone znakiem graficznym (piktogramem) miejsca dla:
1) osób z dzieckiem na ręku oraz kobiet w ciąży;
2) inwalidów i osób niepełnosprawnych;
3) osób poruszających się na wózkach inwalidzkich;
4) wózków dziecięcych.

2. Osoby wymienione w ust. 1 pkt 1, 2 i 3 oraz osoby przewożące dzieci w wózkach dziecięcych posiadają pierwszeństwo w zajmowaniu wydzielonych miejsc określonych w ust. 1 oraz pierwszeństwo w korzystaniu z wind znajdujących się na stacjach metra.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 26 maja 2013, 21:50

Szeregowy_Równoległy pisze:Ja naprawdę nie rozumiem, czemu osoby ładujące się do windy z rowerem nie mogą chociaż raz przeczytać i przyswoić regulaminu...
Może dlatego, że i sami przedstawiciele grup mających pierwszeństwo nie mogą sobie go przyswoić – na przykład ja zwykle osoby z wózkami zawsze przepuszczam, ale zwykle się takie coś spotyka z dwoma reakcjami z ich strony – albo czekają aż ja z rowerem skorzystam z windy i się dziwią, że próbuję im ustępować miejsca, albo też proponują, żebym zabrał się z rowerem do windy z nimi. Dlatego też nie dziwi mnie, że niektórzy dają sobie spokój ze zwracaniem uwagi na przepisy regulaminu.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 maja 2013, 23:18

Przede wszystkim użytkownicy rowerów są ostatnimi, którzy by się przejmowali jakimiś tam regulaminami.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2013, 0:58

JotPeCet pisze:
MeWa pisze:Tak to ejst, jake się montuje jakieś badziewie, nie robiąc żadnych testów akustycznych. Mam wrażenie, że to problem większości obiektów kolejowych.
Twój "przedpiśca" raczył wspomnieć o głośnikach w przejściu podziemnym. Mam poważne wątpliwości czy akurat to na Dw. Gdańskim należy do PKP. :-?
Należy do ZTM-u. Ale co to zmienia w kwestii tego, że na wielu obiektach kolejowych nagłośnienie jest po prostu złe?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 maja 2013, 8:20

JacekM pisze:Przede wszystkim użytkownicy rowerów są ostatnimi, którzy by się przejmowali jakimiś tam regulaminami.
Nie ma to jak szerzenie stereotypów, co?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 27 maja 2013, 9:30

Ja naprawdę nie rozumiem, czemu osoby ładujące się do windy z rowerem nie mogą chociaż raz przeczytać i przyswoić regulaminu...
Regulamin a życie to dwie różne rzeczy. Liczy się tu kolejność zgłoszeń, nie będę wychodził z windy jeśli już tam wszedłem, nie będę czekał przed winda wieczność, kursów wind z rowerem bo a nuż ktoś inny będzie czekał. Jest wolna to wchodzę. Jak w windzie jest za ciasno na rower to nie ładuje się na chama.
Obrazek

fraktal

Post autor: fraktal » 27 maja 2013, 10:45

Teokryt pisze:Liczy się tu kolejność zgłoszeń, nie będę wychodził z windy jeśli już tam wszedłem, nie będę czekał przed winda wieczność,
No ja czekam zwykle, kiedy rower jest w windzie, bo jak już tu wielokrotnie pisałem, rower jest tak długi, że nie mam ochoty być dotykany kierownikiem lub kołem przy jego wprowadzaniu. Nie rozumiem czemu rowerzyści nie mogą robić tak samo, albo pójść schodami, przynajmniej w niektórych przypadkach.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 27 maja 2013, 10:51

fraktal pisze:Nie rozumiem czemu rowerzyści nie mogą robić tak samo, albo pójść schodami, przynajmniej w niektórych przypadkach.
Bramki.
Obrazek

fraktal

Post autor: fraktal » 27 maja 2013, 10:53

Przecież można teraz otworzyć sobie przejście obok bramek. Nie jest już zaplombowane jak kiedyś.

ODPOWIEDZ