Bilet wolnej jazdy a pensja w KM

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 27 maja 2013, 14:43

MichalJ pisze:I dlatego zarobki prezesów mają być niej niskie, a pracowników wysokie?
a czy my zarabiamy 29000PLN miesięcznie ??

Moje zarobki przy 1/2 etatu są jakieś 16 razy niższe :D wliczam w to już premie

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 maja 2013, 14:43

dzidek pisze:Dziś kolejny raz MZA musiało ratować sytuację na mieście bo wychwalani przez niektórych ajenci nie dali rady ;) Tym razem wozy MZA zastąpiły Mobilis. Nalegajcie dalej by miejski przewoźnik został zastąpiony przez prywatne firmy :)
Ursus się obsrał, braki w ludziach. Z Utraty dyżurnego buchnęli a i tak nie dali rady. Nie przedłużono umów dość licznej grupie kierowców, powysyłano tych ludzi na urlopy, a teraz niespodzianka: nie ma kto jeździć, bo U10 jeszcze z miasta nie zeszły, a ilość kierowców jest taka, jakby U10 już nie jeździły.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 maja 2013, 14:44

Pingwin pisze: Czemu radni nie dali przykładu i sobie nie odebrali biletów??
Na liście osób uprawnionych do bezpłatnych przejazdów radnych miejskich nie widzę.

[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 14:46 ]
Pingwin pisze:
MichalJ pisze:I dlatego zarobki prezesów mają być niej niskie, a pracowników wysokie?
a czy my zarabiamy 29000PLN miesięcznie ??
Zgodnie z upublicznionymi danymi zarabiacie dobrze powyżej średniej. Żądanie, żeby prezes zarabiał tyle co motorniczy, to jest skrajny populizm (może na wiecach dobrze wypada).

[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 14:48 ]
Parę stron wcześniej była o nich mowa.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 27 maja 2013, 14:49

MichalJ pisze:Zgodnie z upublicznionymi danymi zarabiacie dobrze powyżej średniej. Żądanie, żeby prezes zarabiał tyle co motorniczy,
Gdzie masz te upublicznione dane ?

Pokaż mi w którym miejscu zażądałem żeby prezes zarabiał tyle co motorniczy ?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 maja 2013, 15:13

Pingwin pisze:Czemu radni nie dali przykładu i sobie nie odebrali biletów?
Pewnie dlatego, że nie spowodowałoby to żadnych dodatkowych wpływów do budżetu. A odebranie uprawnień rodzinom pracowników już sens ma - bo wg mnie pracownicy zatrudnieni na stanowiskach "ruchowych" powinni mieć bezpłatne przejazdy. A rodziny nie, bo rodziny nie pracują.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

metron

Post autor: metron » 27 maja 2013, 15:33

MichalJ pisze:Czemu radni nie dali przykładu i sobie nie odebrali biletów??

Na liście osób uprawnionych do bezpłatnych przejazdów radnych miejskich nie widzę.

Nie wiem czy radnych nie można podciągnąć pod zapis
Osoby których uprawnienia wynikają z ustaw szczególnych

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 maja 2013, 15:37

Kochani koledzy! Tu się strajk robi, a tu nie wiemy, kto ma darmowe bilety?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 maja 2013, 16:08

Kluczowa informacja to, że "nie my" :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

bepe

Post autor: bepe » 27 maja 2013, 17:21

Kochani koledzy! Tu się strajk robi, a tu nie wiemy, kto ma darmowe bilety?
:D
metron pisze:
Nie wiem czy radnych nie można podciągnąć pod zapis
Osoby których uprawnienia wynikają z ustaw szczególnych
No to teraz pomyśl, jeśli uprawnienia radnych wynikałyby z ustaw szczególnych (nie wiem, czy wynikają), to czy rada miasta mogłaby te uprawnienia zlikwidować?
KwZ pisze:Nie! Gdyż jest to ryzyko także dla pracodawcy.
Tak! Dokładnie o tym mówię. Ryzyko rzeczywistego skorzystania z takiego uprawnienia byłoby znikome. Tym niemniej nawet teoretyczne zagrożenie dobrze wpływa na zdolność negocjacyjną.
dzidek pisze:Dziś kolejny raz MZA musiało ratować sytuację na mieście bo wychwalani przez niektórych ajenci nie dali rady ;) Tym razem wozy MZA zastąpiły Mobilis. Nalegajcie dalej by miejski przewoźnik został zastąpiony przez prywatne firmy :)
A jaki to ma związek z darmowymi biletami dla pracowników MZA i TW?

Inna sprawa, że gdyby ZTM nie płacił MZA dwa razy tyle, co ajentom, to i ajentom mógłby więcej zapłacić, a to z kolei wpłynęłoby pozytywnie na jakość ich usług.
Pingwin pisze: Wizja spacer do pracy czy szkoły Cie tak przerażą??
Nie bój się, poradzę sobie.

Mam takie pytanie do entuzjastów strajku - jak zamierzacie potraktować tzw. łamistrajków?

[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 17:30 ]
MichalJ pisze:Żądanie, żeby prezes zarabiał tyle co motorniczy, to jest skrajny populizm (może na wiecach dobrze wypada).
To jest raczej objaw szerszej prawidłowości - w Polsce uważa się, że pracą jest tylko praca fizyczna. Natomiast jak ktoś jest prezesem, lekarzem, prawnikiem, architektem, naukowcem itp., to nie pracuje, tylko w pracy odpoczywa i jeszcze ośmiela się żądać za to jakiegoś wynagrodzenia.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 27 maja 2013, 17:40

bepe pisze: To jest raczej objaw szerszej prawidłowości - w Polsce uważa się, że pracą jest tylko praca fizyczna. Natomiast jak ktoś jest prezesem, lekarzem, prawnikiem, architektem, naukowcem itp., to nie pracuje, tylko w pracy odpoczywa i jeszcze ośmiela się żądać za to jakiegoś wynagrodzenia.
Jeszcze raz pytam gdzie ja zażądałem żeby prezes zarabiał tyle co ja ??

Zainteresowanych zapraszam do przeczytania o historii bezpłatnych biletów

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 27 maja 2013, 18:51

MichalJ pisze:Kochani koledzy! Tu się strajk robi, a tu nie wiemy, kto ma darmowe bilety?
Nie będzie żadnego strajku. ;]

bepe

Post autor: bepe » 27 maja 2013, 18:55

Pingwin pisze: Zainteresowanych zapraszam do przeczytania o historii bezpłatnych biletów
"HGW gorsza od Hitlera?" Dziękuję, dalej nie muszę czytać.

A, jeszcze dalsza część tytułu:
"Bezpłatny bilet to, nie przywilej – to prawo pracowników"

Czy treść jest tej samej jakości, co forma?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 maja 2013, 19:00

Pingwin pisze:Zainteresowanych zapraszam do przeczytania o historii bezpłatnych biletów
Goebbelsowska propaganda, sam tytuł doskonale pokazuje, że to gadzinówka. =;
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 maja 2013, 19:27

bepe pisze: Poza tym taki lock-out miałby jedną podstawową zaletę. Przemęczylibyśmy się 3 miesiące, ale następnym razem ZZ by się bardziej zastanowiły zanim zaczęłyby przeć na strajk. A pracownicy mieliby świadomość, że pracodawca gotów jest nawet do najdrastyczniejszych kroków, więc i sumienniej podchodziliby do swoich obowiązków.
Bowiem generalnie, jak wiadomo, w Polsce to pracownicy są silniejsi od biednych pracodawców, którzy potrzebują zwiększenia ustawowej ochrony. :bredzisz:
bepe pisze: "HGW gorsza od Hitlera?" Dziękuję, dalej nie muszę czytać.

A, jeszcze dalsza część tytułu:
"Bezpłatny bilet to, nie przywilej – to prawo pracowników"
Wolfchen pisze:
Goebbelsowska propaganda, sam tytuł doskonale pokazuje, że to gadzinówka. =;
Tytuł faktycznie jest kretyński, ale sam tekst już nie do końca. Rzekłbym, że zacietrzewienia ideologicznego w nim mniej niż w przeciętnym materiale prawicowych tygodników ;)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 27 maja 2013, 19:28

bepe pisze:Czy treść jest tej samej jakości, co forma?
Wolfchen pisze:Goebbelsowska propaganda, sam tytuł doskonale pokazuje, że to gadzinówka. =;
no to podyskutowaliśmy o biletach.... ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

ODPOWIEDZ