a czy my zarabiamy 29000PLN miesięcznie ??MichalJ pisze:I dlatego zarobki prezesów mają być niej niskie, a pracowników wysokie?
Moje zarobki przy 1/2 etatu są jakieś 16 razy niższe
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Ursus się obsrał, braki w ludziach. Z Utraty dyżurnego buchnęli a i tak nie dali rady. Nie przedłużono umów dość licznej grupie kierowców, powysyłano tych ludzi na urlopy, a teraz niespodzianka: nie ma kto jeździć, bo U10 jeszcze z miasta nie zeszły, a ilość kierowców jest taka, jakby U10 już nie jeździły.dzidek pisze:Dziś kolejny raz MZA musiało ratować sytuację na mieście bo wychwalani przez niektórych ajenci nie dali radyTym razem wozy MZA zastąpiły Mobilis. Nalegajcie dalej by miejski przewoźnik został zastąpiony przez prywatne firmy
Na liście osób uprawnionych do bezpłatnych przejazdów radnych miejskich nie widzę.Pingwin pisze: Czemu radni nie dali przykładu i sobie nie odebrali biletów??
Zgodnie z upublicznionymi danymi zarabiacie dobrze powyżej średniej. Żądanie, żeby prezes zarabiał tyle co motorniczy, to jest skrajny populizm (może na wiecach dobrze wypada).Pingwin pisze:a czy my zarabiamy 29000PLN miesięcznie ??MichalJ pisze:I dlatego zarobki prezesów mają być niej niskie, a pracowników wysokie?
Pewnie dlatego, że nie spowodowałoby to żadnych dodatkowych wpływów do budżetu. A odebranie uprawnień rodzinom pracowników już sens ma - bo wg mnie pracownicy zatrudnieni na stanowiskach "ruchowych" powinni mieć bezpłatne przejazdy. A rodziny nie, bo rodziny nie pracują.Pingwin pisze:Czemu radni nie dali przykładu i sobie nie odebrali biletów?
Kochani koledzy! Tu się strajk robi, a tu nie wiemy, kto ma darmowe bilety?
No to teraz pomyśl, jeśli uprawnienia radnych wynikałyby z ustaw szczególnych (nie wiem, czy wynikają), to czy rada miasta mogłaby te uprawnienia zlikwidować?metron pisze:
Nie wiem czy radnych nie można podciągnąć pod zapis
Osoby których uprawnienia wynikają z ustaw szczególnych
Tak! Dokładnie o tym mówię. Ryzyko rzeczywistego skorzystania z takiego uprawnienia byłoby znikome. Tym niemniej nawet teoretyczne zagrożenie dobrze wpływa na zdolność negocjacyjną.KwZ pisze:Nie! Gdyż jest to ryzyko także dla pracodawcy.
A jaki to ma związek z darmowymi biletami dla pracowników MZA i TW?dzidek pisze:Dziś kolejny raz MZA musiało ratować sytuację na mieście bo wychwalani przez niektórych ajenci nie dali radyTym razem wozy MZA zastąpiły Mobilis. Nalegajcie dalej by miejski przewoźnik został zastąpiony przez prywatne firmy
Nie bój się, poradzę sobie.Pingwin pisze: Wizja spacer do pracy czy szkoły Cie tak przerażą??
To jest raczej objaw szerszej prawidłowości - w Polsce uważa się, że pracą jest tylko praca fizyczna. Natomiast jak ktoś jest prezesem, lekarzem, prawnikiem, architektem, naukowcem itp., to nie pracuje, tylko w pracy odpoczywa i jeszcze ośmiela się żądać za to jakiegoś wynagrodzenia.MichalJ pisze:Żądanie, żeby prezes zarabiał tyle co motorniczy, to jest skrajny populizm (może na wiecach dobrze wypada).
Jeszcze raz pytam gdzie ja zażądałem żeby prezes zarabiał tyle co ja ??bepe pisze: To jest raczej objaw szerszej prawidłowości - w Polsce uważa się, że pracą jest tylko praca fizyczna. Natomiast jak ktoś jest prezesem, lekarzem, prawnikiem, architektem, naukowcem itp., to nie pracuje, tylko w pracy odpoczywa i jeszcze ośmiela się żądać za to jakiegoś wynagrodzenia.
Bowiem generalnie, jak wiadomo, w Polsce to pracownicy są silniejsi od biednych pracodawców, którzy potrzebują zwiększenia ustawowej ochrony.bepe pisze: Poza tym taki lock-out miałby jedną podstawową zaletę. Przemęczylibyśmy się 3 miesiące, ale następnym razem ZZ by się bardziej zastanowiły zanim zaczęłyby przeć na strajk. A pracownicy mieliby świadomość, że pracodawca gotów jest nawet do najdrastyczniejszych kroków, więc i sumienniej podchodziliby do swoich obowiązków.
bepe pisze: "HGW gorsza od Hitlera?" Dziękuję, dalej nie muszę czytać.
A, jeszcze dalsza część tytułu:
"Bezpłatny bilet to, nie przywilej – to prawo pracowników"
Tytuł faktycznie jest kretyński, ale sam tekst już nie do końca. Rzekłbym, że zacietrzewienia ideologicznego w nim mniej niż w przeciętnym materiale prawicowych tygodnikówWolfchen pisze:
Goebbelsowska propaganda, sam tytuł doskonale pokazuje, że to gadzinówka.![]()