Taksówka z marketu z zakupami na dwa tygodnie kosztuje mnie 15 złotych.Bierut pisze: A przecież całkowicie nie da się zrezygnować z ich używania (zakupy, lekarz itp).
Bilet wolnej jazdy a pensja w KM
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Są tacy, którzy są uzależnieni od samochodu - bo samochód uzależnia, przyznaję - i będą do tego dorabiać ideologię.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- R-9 Chełmska
-
metron
Glonojad pisze:Są tacy, którzy są uzależnieni od samochodu - bo samochód uzależnia, przyznaję - i będą do tego dorabiać ideologię.
Patrząc na to jak z każdym miesiącem mój dojazd do pracy pogarsza się przestałem dziwić się ludziom którzy coraz częściej wybierają swój własny samochód
To nie uzależnienie to coraz częściej konieczność
- MeWa
- Cukiereczek
Glonojad - ale wiesz, akurat pracownicy komunikacji są w specyficznej sytuacji, dojeżdżają do pracy, kiedy komunikacja średnio jeździ.
Oczywiście, mogą się tłuc nocnym autobusem, i pewnie dalej by to robili, gdyby pozostawiono im przejazdy, ale przy odpłatności ta opcja może okazać się nie tak atrakcyjna.
Oczywiście, mogą się tłuc nocnym autobusem, i pewnie dalej by to robili, gdyby pozostawiono im przejazdy, ale przy odpłatności ta opcja może okazać się nie tak atrakcyjna.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
Stary Pingwin
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale Bierut chyba nie do tego pił, tylko do ogólnej "atrakcyjności cenowej" samochodu - atrakcyjności, która jak widać broni się w ogólnym przypadku tylko wtedy, gdy ktoś i tak samochód musi mieć (albo da sobie wmówić, że musi) - bo wtedy można wykonać zabieg z dziedziny domowej kreatywnej księgowości polegający na nieliczeniu kosztów eksploatacyjnych do kosztów podróży (bo przecież i tak je "musi" ponieść, czy jeździ, czy nie).MeWa pisze:Glonojad - ale wiesz, akurat pracownicy komunikacji są w specyficznej sytuacji, dojeżdżają do pracy, kiedy komunikacja średnio jeździ.
I właśnie dlatego miastu "opłacałoby się" utrzymywać dobre rozkłady jazdy w soboty, niedziele czy wieczory (w oparciu o powszedni układ linii) - żeby ograniczać liczbę ludzi, którzy "muszą mieć" samochód. Bo jak ktoś go ma, to go, oczywiście, używa.
-
Stary Pingwin
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja się we trójkę bez auta wychowywałem i to w II strefie. Bez przesady...
- no ale to oczywiście zależy, kto gdzie mieszka i dokąd dojeżdża.
Jakbym czytał biuletyny propagandowe z Przasnyskiejmetron pisze: Patrząc na to jak z każdym miesiącem mój dojazd do pracy pogarsza się przestałem dziwić się ludziom którzy coraz częściej wybierają swój własny samochód
To nie uzależnienie to coraz częściej konieczność
-
metron
Glonojad pisze:Ja się we trójkę bez auta wychowywałem i to w II strefie. Bez przesady...
Jakbym czytał biuletyny propagandowe z Przasnyskiejmetron pisze: Patrząc na to jak z każdym miesiącem mój dojazd do pracy pogarsza się przestałem dziwić się ludziom którzy coraz częściej wybierają swój własny samochód
To nie uzależnienie to coraz częściej konieczność- no ale to oczywiście zależy, kto gdzie mieszka i dokąd dojeżdża.
Ale taka jest niestety prawda. Z Legionowa Piaski z przesiadką na Gdańskim do metra wyrabiam się do pracy w niecałą godzinę.
W weekendy pierwszą SKM i to na Centralny mam dopiero 6.05, pociąg więc odpada. W sobotę pojechałem pierwszym autobusem tuż przed 5
Niestety moja podróż autobusem z przesiadką na Tarchominie, dojazd do Metra Marymont i Metro skończyło się tym że 35 km bo tyle mam do pracy zajął mi bez paru minut 2 godziny.
Pomijam już fakt kiedy SKM jedzie o 18. 30 i 20.00 co skutkowałoby 40 minutowym oczekiwaniem na pociąg
Rozumiesz więc dlaczego coraz częściej muszę wybierać samochód.