Moim zdaniem nie powinien żaden. Moim zdaniem 160 nie powinno jeździć na centralny. Esperanto i z powrotem (ewentualnie MRA), razem z kasacją 512 i czymś między Zaciszem a Targówkiem, jednoperonowo przez Gorzykowską. Oczywiście podkręcone 160.emyl pisze:A jaka to różnica, który się zbije...?
Komunikacja na Targówku
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ładowanie czegokolwiek na centralny oznacza ładowanie tego w korki. Moim zdaniem dojazd do dworca nie jest kluczowy, dojazd do dworca to jakiś chory dogmat. Ja mieszkam w Śródmieściu, bezpośrednio do dworca mam tylko nocą i żyję. Ważniejsza jest regularność linii. A coś, co nie tkwi w JP2 jest regularniejsze, a czasem nawet punktualne, od tego, co w al. JP2 tkwi.
Z tymi korkami to bez przesady, dla 160 to przydałaby się poprawa częstotliwości między szczytami do 10 minut, poza tym poprawa czasu przejazdu na części odcinków, bo jest za bardzo rozwleczony i wydłużenie czasu postoju na Dw. Centralnym, bo czasami nawet nie jest wystarczający, żeby pójść i odmeldować się w ekspedycji. A potem wóz rusza spóźniony. 
160, które dobrze pracuje na całej trasie, nie ma potrzeby ruszać. Twoim tokiem rozumowania, to np. 518 należało by skrócić do np. pl. Piłsudskego, bo:Szeregowy_Równoległy pisze:Ładowanie czegokolwiek na centralny oznacza ładowanie tego w korki. Moim zdaniem dojazd do dworca nie jest kluczowy, dojazd do dworca to jakiś chory dogmat. Ja mieszkam w Śródmieściu, bezpośrednio do dworca mam tylko nocą i żyję. Ważniejsza jest regularność linii. A coś, co nie tkwi w JP2 jest regularniejsze, a czasem nawet punktualne, od tego, co w al. JP2 tkwi.
1. dubluje na części trasy np. 175
2. Jedzie do ścisłego centrum
160 ma porządne zapełnienie o różnych porach. Od centralnego mamy b. często zajęte miejsca siedzące i więcej. Do Hali Mirowskiej też sporo osób z osiedla dojeżdża. Po co utrudniać na siłę im życie, skoro linia dobrze pracuje?
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
160 nie dostaje tak bardzo w przypadku regularności, bo spora część trasy to odcinki, gdzie prywatny transport nie ma prawa wstępu. Czasami zdarza się, że autobusy wyjeżdżające załapią opóźnienie rzędu 5-10 minut, ale to nic strasznego w porównaniu do innych linii. Jak wiele osób pisze, tej linii jest jedynie podbicie częstotliwości w międzyszczycie oraz popołudniowym szczycie, kiedy to po prostu jeździ za rzadko. Pracuje to przez cały dzień tak jak napisał m72, bo dojeżdża do wielu kluczowych punktów w centrum i na Targówku. Zdecydowanie nie kombinowałbym z trasą do czasu otwarcia drugiej linii metra, co raczej prędko nie nastąpi.Szeregowy_Równoległy pisze:Ładowanie czegokolwiek na centralny oznacza ładowanie tego w korki.[...]
Wydłużenie tej linii do Znanej jest bezsensowne, bo stanie się czystym dublem 190, a raczej nie o to chodzi.Georg pisze:Zgadzam się z Szeregowym - to już lepiej zrobić mocne 160 wydłużyć na Znaną (postulat o to, żeby dojeżdżało do tramwajów w Al. Jana Pawła), likwidując przy okazji 520.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie, nic takiego nie napisałem a to, że linia jedzie do ścisłego centrum nie jest w sumie nawet istotne. Istotniejsze jest to, że przesiadka ze 160 do tramwajów na JP2 jest w tej chwili najgorsza z możliwych, istotniejsze jest to, że na lewoskręcie w JP2 160 potrafi stać i stać, to, że między Feminą a centralnym też bywa różnie. Oczywiście, 160 powinno jeździć częściej. Tylko nie jestem przekonany, że musi jeździć z Targówka na centralny, a nie może np. do Okopowej czy na Esperanto, pożerając 512. Argumenty, że babcie jeżdżą pod Mirowską też są z dupy. Analogicznie: babcie z Marysina jeżdżą 401 na Wałbrzyską. Czy to jest sens istnienia 401? No nie. I 160 też nie jeździ dlatego, żeby bezpośrednio dowozić pod Mirowską. A to, że między centralnym a Feminą zdarzają się zajęte miejsca siedzące oznacza, że linia tam nie pracuje tak, jak powinna. Że wozi garstkę ludzi, z których większość powinna iść do tramwaju.ARTUR P pisze:Twoim tokiem rozumowania, to np. 518 należało by skrócić do np. pl. Piłsudskego, bo:
Ile tych ludzi przesiada się w JP2 do "T"? 5-6 osób?Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, nic takiego nie napisałem a to, że linia jedzie do ścisłego centrum nie jest w sumie nawet istotne. Istotniejsze jest to, że przesiadka ze 160 do tramwajów na JP2 jest w tej chwili najgorsza z możliwych, istotniejsze jest to, że na lewoskręcie w JP2 160 potrafi stać i stać, to, że między Feminą a centralnym też bywa różnie. Oczywiście, 160 powinno jeździć częściej. Tylko nie jestem przekonany, że musi jeździć z Targówka na centralny, a nie może np. do Okopowej czy na Esperanto, pożerając 512. Argumenty, że babcie jeżdżą pod Mirowską też są z dupy. Analogicznie: babcie z Marysina jeżdżą 401 na Wałbrzyską. Czy to jest sens istnienia 401? No nie. I 160 też nie jeździ dlatego, żeby bezpośrednio dowozić pod Mirowską. A to, że między centralnym a Feminą zdarzają się zajęte miejsca siedzące oznacza, że linia tam nie pracuje tak, jak powinna. Że wozi garstkę ludzi, z których większość powinna iść do tramwaju.ARTUR P pisze:Twoim tokiem rozumowania, to np. 518 należało by skrócić do np. pl. Piłsudskego, bo:
527 też stoi przy lewoskręcie z Radzymińskiej w Młodzieńczą, czy 527 nie powinno pojechać Trasą Toruńską, lub Wincentego?
Póki co 160 bardzo dobrze pracuje na całej swojej trasie i nie ma najmniejszej potrzeby korygowania jej trasy
Na Targówku są inne linie o korektach których tras można dyskutować, np. 227, czy 512.
Ciekawi mnie jakie są wnioski, zdania nt "nowej" trasy 156. Oczywiście po obserwacji zapełnienia linii.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Mylisz niebo z gwiazdami odbijającymi się nocą na powierzchni stawu. Jeśli ze 190 czy 512 przesiada się dużo osób, a ze 160 mało, to dlatego, że przesiadka ze 160 jest tragiczna. Nie dlatego, że chętnych nie ma.ARTUR P pisze:Ile tych ludzi przesiada się w JP2 do "T"? 5-6 osób?
To, że 527 powinno jeździć Gdańskim to temat na osobną dyskusję. Tak samo jak to, że dla lewoskrętu z Radzymińskiej w Młodzieńczą powinna pojawić się wydzielona faza i sygnalizatory kierunkowe.ARTUR P pisze:527 też stoi przy lewoskręcie z Radzymińskiej w Młodzieńczą, czy 527 nie powinno pojechać Trasą Toruńską, lub Wincentego?
Dyskusja z tobą generalnie sprawia wrażenie bezsensownej. Ja dalej czekam, aż podasz sensowny powód, dla którego ten odcinek trasy jest optymalny. "Czasem trzeba stać" oznacza, że jest od groma wolnych miejsc, które tkwią po południu na JP2, czyli się marnują. Temat lewoskrętu i jego wpływu na ilość chętnych do przesiadki omówiłem wyżej. A bezpośrednie połączenie czegokolwiek z dworcem nie jest żadną wartością, moim zdaniem to można zwyczajnie olać.ARTUR P pisze:Póki co 160 bardzo dobrze pracuje na całej swojej trasie i nie ma najmniejszej potrzeby korygowania jej trasyPopołudniu często na Dw. Centralnym trzeba stać, bo wszystkie miejsca siedzące są zajęte. Dalsza dyskusja o skracaniu, korygowaniu trasy 160, obecnie jest bezsensowna i nikomu nie potrzebna
Bo stoi w korkach w Al. JP2. Można te brygady spożytkować na zwiększenie częstotliwości.m72 pisze:Po co utrudniać na siłę im życie, skoro linia dobrze pracuje?
[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 13:32 ]
Czyli 171 na odcinku Pl. Bankowy-Bemowo-Ratusz jest dublem 190? W takim razie, po co jeździ?Domas pisze:Wydłużenie tej linii do Znanej jest bezsensowne, bo stanie się czystym dublem 190, a raczej nie o to chodzi.
Jest Buspas. Bardziej na Lesznie. Skierowanie do pętli Esperanto sprawi, że będzie stało przed skrętem z Jana Pawła w Solidarności. Jedyna możliwość to wyznaczenie krańca na przystanku OKOPOWA 05 (powrót: Wolska-Karolkowa-Al. Solidarności). Przed światłami na Okopowej czasem się stoi, ale nie dłużej niż 2-3 cykle.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jeśli pojedzie Młynarską i Solidarności to nie będzie. Niemniej jednak i tak opcja z Okopową jest sensowniejsza.Domas pisze:Na Górczewskiej stać nie będzie?Georg pisze:Bo stoi w korkach w Al. JP2. Można te brygady spożytkować na zwiększenie częstotliwości.