O chłodzeniu i niechłodzeniu
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
- panzerloud
Miałeś pecha, bo nawiew wzdłuż szyb, chłodny i przyjemny, zazwyczaj występuje także w solbusach. Pytałeś kierownika, czemu nie chłodzi?Rosa pisze:No niekoniecznie. Jechalem w zesżlym tygodniu 163 to owszem wszystko było pozamykane ale klimatyzacji niet. Mozna się było udusic. Jazda po tym piekarniku Connecto (401) to była naprawde rozkosz, rozkoszny chłodek i nawiew klimatyzacji wzdłuz szyb.Autobus Czerwon pisze:Jest w tym dużo prawdy, jak spotykam SM12 na 218 to w ostatnich dniach zawsze miały pozamykane okna i szyberdachy więc zapewne klimatyzacja działała.
A ja wręcz przeciwnie, w prawie wszystkim wozach MZA spotykam się z włączoną klimatyzacją, zwykle wydajnie włączoną.jgas pisze:Czy w MZA wprowadzono jakieś oszczędności paliwa?
Bo w zeszłych latach w takiej upalne dni jak dziś, trafiałem na działającą klimę, a w tym roku tylko pupiasty nawiew + otwarte szyberdachy.
Jak syczy to znaczy, że gdzieś powietrze spier...a, a jak buczy to wywalony most, skrzynia, albo łożysko.Autobus Czerwon pisze:Może niesłusznie zakładam, ale skoro z zewnątrz tak coś syczy/buczy (niepotrzebne skreślić), to optymistycznie zakładam że klimatyzacja działa.
A tak na poważnie, to w SM10 z wydajnością klimy jest różnie. W niektórych chłodzi super w innych nie. Zdarza się, że dodatkowe nagrzewnice są ciepłe pomimo wyłączonego ogrzewania. Sprawa serwisu fabrycznego, bo oni tylko obsługują.
W SM12 jest dużo lepiej. Chłodzą równomiernie.
Jeśli zaś chodzi o samo działanie to przy ustawieniu żądanej temp. gdy zostanie już osiągnięta to sprężarka się wyłącza utomatycznie, a wentylatory huczą dalej. To nie oznacza, że kierownik złośliwie imituje działanie klimy.
Jeśli zaś chodzi o szyberdachy to one przy włączonej klimie się zamykają. W momencie, gdy sprężarka się wyłącza, to one się otwierają (oczywiście, gdy są aktywowane na panelu).
No to IMO głupota, bo to nie oznacza, że należy wypuszczać schłodzone powietrze. Ot tak bez kontroli to się dzieje? Nawet jak sprężarka za 5 minut znowu się załączy i musi nadrabiać te 5 minut z wpuszczonym ciepłym powietrzem?Bierut pisze:Jeśli zaś chodzi o szyberdachy to one przy włączonej klimie się zamykają. W momencie, gdy sprężarka się wyłącza, to one się otwierają (oczywiście, gdy są aktywowane na panelu).
Zawsze jak włączam klimę, przestawiam pokrętła kontroli szyberdachów w pozycję "zamknięte". I tak powinien robić każdy kierowca. A że jakieś 75% z nich kompletnie nie radzi sobie z obsługą klimy, to smutna rzeczywistość...przewoz pisze:No to IMO głupota, bo to nie oznacza, że należy wypuszczać schłodzone powietrze. Ot tak bez kontroli to się dzieje? Nawet jak sprężarka za 5 minut znowu się załączy i musi nadrabiać te 5 minut z wpuszczonym ciepłym powietrzem?Bierut pisze:Jeśli zaś chodzi o szyberdachy to one przy włączonej klimie się zamykają. W momencie, gdy sprężarka się wyłącza, to one się otwierają (oczywiście, gdy są aktywowane na panelu).
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Łubu-dubu... Przynajmniej trzy mercedesy dziś widziałem z otwartymi oknami. Rozumiem, że klima chłodziła tak intensywnie, że ludzie otworzyli, żeby się ogrzać? Moja wypowiedź wniosła dokładnie takie samo zero, jak twoja. Fajnie? Od razu lepiej się czyta. Fakty są takie, jak podał Adam: kierowcy nie potrafią obsługiwać klimatyzacji. A poza tym postawa "nie będę kurwom chłodził, niech gniją" nie jest, niestety, rzadkością. A skoro cały czas występuje, także w MZA, to świadczy to o tym, że przewoźnicy mają gdzieś to, że ktoś nie chłodzi pomimo jeżdżenia sprawnym wozem.dzidek pisze:Polecam przejażdżkę nowymi SU10 z Kleszczowej w trakcie upałówWczoraj sam pracownik NR ZTM przy sprawdzaniu temperatury na Cmentarzu Wolskim był zadowolony z stopnia schłodzenia pojazdów. Pasażerowie 194 są zachwyceni
- vernalisadonis
A czy w ogóle jest z tego jakiekolwiek szkolenie?Szeregowy_Równoległy pisze: kierowcy nie potrafią obsługiwać klimatyzacji.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Mnie nikt nie szkolił. Nie wiem jak w MZA. U nas swego czasu powiesili w dyspozytorniach instrukcję obsługi klimy, ale to jakiś czas temu było. I były w tej instrukcji błędy 
Młodsi mieli szansę mieć to na szkoleniu przy przyjęciu. Starsi nie mieli na 100%. Samemu wczoraj "szkoliłem" dwóch kierowców, pracujących w Mobilisie od początku istnienia firmy. Zawsze jeździli dziesiątkami i nie mieli pojęcia, jak obsługiwać klimę.vernalisadonis pisze:A czy w ogóle jest z tego jakiekolwiek szkolenie?Szeregowy_Równoległy pisze: kierowcy nie potrafią obsługiwać klimatyzacji.
noidea
Ale w tym roku w MZA się naprawdę poprawiło w stosunku do dwóch poprzednich lat. Przynajmniej w wozach z Woronicza jest znacznie lepiej niż było.Szeregowy_Równoległy pisze:A poza tym postawa "nie będę kurwom chłodził, niech gniją" nie jest, niestety, rzadkością. A skoro cały czas występuje, także w MZA, to świadczy to o tym, że przewoźnicy mają gdzieś to, że ktoś nie chłodzi pomimo jeżdżenia sprawnym wozem.
Są takie sytuacje, że otwarte szyberdachy - gdy klima się wyłącza - pomaga to wychłodzić i przewietrzyć dodatkowo wnętrze, a to opóźnia lub nawet nie dopuszcza do włączenia sprężarki. Jest równie chłodno, większa dynamika i mniejsze spalanie:
Wieczorem, gdy powietrze jest już chłodne na zewnątrz, np. na takiej linii 733, gdzie przez cały półkurs rzadko się zatrzymuje (prawie wszystko NŻ). Jest komfortowo i zgodnie z przepisami.
Jak się umie jeździć to takie SU18 (8877) po całym dniu na linii (474 km i trzech kierowcach) zadowala się 151 ltr. Daje to średnią 32/100 ! Wiem, że to spokojna linia, ale nie przez cały dzień.
Wieczorem, gdy powietrze jest już chłodne na zewnątrz, np. na takiej linii 733, gdzie przez cały półkurs rzadko się zatrzymuje (prawie wszystko NŻ). Jest komfortowo i zgodnie z przepisami.
Jak się umie jeździć to takie SU18 (8877) po całym dniu na linii (474 km i trzech kierowcach) zadowala się 151 ltr. Daje to średnią 32/100 ! Wiem, że to spokojna linia, ale nie przez cały dzień.